Review: Διάδοχοι: Η πληγή του Δράκου - Μαρία Μουστοπούλου

Το πρώτο πράγμα που τράβηξε την προσοχή μου στο βιβλίο της Μαρίας Μουστοπούλου “ Διάδοχοι: Η πληγή του Δράκου”, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή, ήταν το υπέροχο εξώφυλλο του. Το δεύτερο ήταν η περίληψη, η οποία ξεκινάει με μία δυναμική ατάκα του πρωταγωνιστή της ιστορίας και ειλικρινά θεωρώ πως κλέβει τις εντυπώσεις.

Το βιβλίο έχει ως αφετηρία έναν θάνατο αλλά και μια νέα αρχή στις ζωές των πρωταγωνιστών. Ο Αιμίλιος Δαμιανός πεθαίνοντας αφήνει αρκετές εκκρεμότητες, μία εκ των οποίων οδηγεί τον Ντάνιελ Φιλντ στο να  αναλάβει την προστασία της Λίνας Ανδρεάδη. Η Λίνα προσπαθεί να ανταπεξέλθει στην πρόσφατη ανακάλυψη της πως ανήκει στην μυστική μαγική κοινότητα του παγκόσμιου χάρτη, αλλά και στην έντονη έλξη που νιώθει για τον Ντάνιελ

Το βιβλίο “Διάδοχοι: Η πληγή του Δράκου” είναι το πρώτο της συγγραφέως και ειλικρινά η δουλειά της είναι αξιοπρόσεκτη. Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση σίγουρα ο αναγνώστης θα μείνει με αρκετές αναπάντητες πληροφορίες. Ωστόσο -όντας εντυπωσιασμένος από τον κόσμο που έχει δημιουργήσει η συγγραφέας- κατανοεί την αναγκαιότητα της κατάστασης, καθώς το βιβλίο αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας.

Η Μαρία Μουστοπούλου μας προσφέρει κάποια απειροελάχιστα δείγματα του μαγικού κόσμου που περίτεχνα κατασκεύασε, για τον οποίο ανυπομονώ να μάθω περισσότερα. Μου άρεσε ιδιαιτέρως το ότι η συγγραφέας μας αφήνει να αναρωτηθούμε και να ψάξουμε τις αλήθειες πίσω από τους τρόπους ζωής των εννέα μαγικών φυλών που περιγράφει.

Φαινομενικά στο επίκεντρο βρίσκεται η ερωτική σχέση του Ντάνιελ και της Λίνας, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ιστορία που επεξεργάζεται τις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις. Τοποθετημένη στη σύγχρονη Ελλάδα, η πλοκή ξετυλίγει –μέσω της πρωτοπρόσωπης αφήγησης και των δύο πρωταγωνιστών- μυστικά του παρελθόντος αλλά και τους τρόπους αλληλεπίδρασης των μαγικών πλασμάτων, καθώς αυτά προσπαθούν να επιβιώσουν σε εχθρικά εδάφη. Τα ψυχολογικά προφίλ των χαρακτήρων προκαλούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη και η συγγραφέας φροντίζει η γραφή της να παραμένει πιστή στις ηλικίες των ηρώων. Η Λίνα είναι αρκετά νεαρή και η απειρία της αποτυπώνεται έντονα στον τρόπο που διαχειρίζεται την ερωτική της ζωή, κυρίως στο τέλος του βιβλίου. Ο Ντάνιελ -βαθιά επηρεασμένος από τον τρόπο που μεγάλωσε- φιλοδοξεί να διαφεντέψει τον κόσμο, επιθυμεί ωστόσο να το πράξει με τους δικούς του κανόνες και όχι εκείνους του πατέρα του. Ξεχωριστό κομμάτι του βιβλίου αποτελούν οι δευτερεύοντες χαρακτήρες και ομολογώ πως ο αγαπημένος μου ανήκει σε αυτούς. Ο Έκτορας μου έκλεψε για πάντα την καρδιά.

Πρόκειται για ένα υπέροχο δείγμα φανταστικής λογοτεχνίας από ελληνίδα συγγραφέα, ιδανικά προσαρμοσμένο και τοποθετημένο στα δεδομένα της χώρας μας. Ένα βιβλίο που απευθύνεται και σε πολύ νεαρά άτομα, καθώς έχει κεκαλυμμένα τα ζητήματα που θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν ως ακατάλληλο. Το σημαντικότερο με την “Πληγή του Δράκου” – εκτός από τον περίτεχνο κόσμο που μας διηγείται- είναι πως παρά το μέγεθος του βιβλίου ο αναγνώστης δεν βαριέται ούτε μία στιγμή και βέβαια το τέλος τον αφήνει, γεμάτο ικανοποίηση αλλά και περιέργεια, να αποζητά με αγωνία τη συνέχεια. Οι συστηματικοί αναγνώστες με καταλαβαίνουν!

src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/11667474_1660336314203352_3741958889477977095_n.jpg

Μαρία Μπακάρα