Book review: Η δόξα - Lorraine Heath

Book review: Η δόξα - Lorraine Heath

«Η δόξα» τιτλοφορείται το δεύτερο βιβλίο από τη σειρά Τριλογία του Τέξας της Lorraine Heath, με το οποίο επιστρέφουμε στα άγονα αλλά γοητευτικά τοπία της Άγριας Δύσης, αλλά και στις περιπέτειες των αδελφών Λι.

Έχοντας δει την κατά παραγγελία νύφη του να παντρεύεται τον αδελφό του, ο Ντάλας Λι έχει αποδεχτεί την ήττα του όσον αφορά τη συγκεκριμένη γυναίκα. Όμως αρνείται να παραιτηθεί από αυτό που συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο όνειρό του: την απόκτηση ενός γιου, που θα μεγαλώσει ως κληρονόμος του και θα πάρει στα χέρια του μια μέρα όλα όσα έχει δημιουργήσει ο ίδιος. Άνθρωπος κλειστός, που δεν εκδηλώνει τα αισθήματά του, και προσηλωμένος στον στόχο του, ο Ντάλας σίγουρα δεν είναι ο ρομαντικός άντρας που ονειρεύεται κάθε κοπέλα για παντοτινό της ταίρι. Όμως αυτό δεν τον πειράζει, αφού ούτε ο ίδιος ψάχνει την αγάπη στη σύντροφό του.

Η Κορντίλια ΜακΚουίν ξέρει καλά ποια είναι η θέση της: υπάρχει μόνο για να υπηρετεί τον πατέρα και τα αδέλφια της. Και παρόλο που ξέρει επίσης ότι δεν την υπολογίζουν καθόλου, δεν μπορεί να μη σοκαριστεί όταν μαθαίνει ότι ουσιαστικά ο πατέρας της την «πούλησε» στον Ντάλας με αντάλλαγμα μερικά στρέμματα γης. Αναγκάζεται, λοιπόν, να αφήσει τη φυλακή του πατρικού της για μια άλλη, αυτή του συζύγου της. Ενός άντρα που, με το σοβαρό και επιβλητικό του παράστημα, της προκαλεί μονάχα φόβο. Ενός άντρα που της έχει ξεκαθαρίσει τι περιμένει από εκείνη, διαλύοντάς της κάθε ελπίδα για μια ζωή ελεύθερη και γεμάτη αγάπη.

Οι δυο τους παντρεύονται με συνοπτικές διαδικασίες, όμως δεν φαντάζονταν έτσι την κοινή τους ζωή. Εκείνος πιάνει τον εαυτό του να νοιάζεται για την καλή γνώμη της γυναίκας του, αν κι ο εγωισμός του δεν τον αφήνει να το παραδεχτεί. Κι εκείνη συνειδητοποιεί πως ο σύζυγός της είναι στην πραγματικότητα ένας άντρας έντιμος και δίκαιος, με αξίες και ιδανικά, και πως της έχει προσφέρει μια ελευθερία που δεν είχε στο παλιό της σπίτι. Άραγε, θα μπορέσουν να καταλάβουν πως η αγάπη είναι αυτό για το οποίο αξίζει να παλέψει κανείς, μιας κι είναι πολυτιμότερη ακόμα κι απ’ τη μεγαλύτερη δόξα;

Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, η Heath σκιαγραφεί το πορτρέτο του δεύτερου αδελφού Λι. Ο Ντάλας είναι εκείνος που δημιούργησε μια μικρή «αυτοκρατορία»: απέραντα στρέμματα με βοσκοτόπια, κοπάδια γελαδιών, ακόμα και μια μικρή πόλη. Η καρδιά του χαίρεται βλέποντας τις επενδύσεις του να αποδίδουν και ονειρεύεται να τα κληροδοτήσει όλα αυτά στον γιο του. Όντας ένας χαρακτήρας αρκετά κλειστός κι εσωστρεφής, που έχει βιώσει δύσκολες καταστάσεις στη διάρκεια του πολέμου, ο Ντάλας έχει χτίσει ψηλά τείχη γύρω από την καρδιά του, αρνούμενος να υποκύψει στο συναίσθημα. Είναι ορθολογιστής, ρεαλιστής, αποστασιοποιημένος. Ταυτόχρονα όμως είναι ένας τρυφερός θείος, ένα αφεντικό που νοιάζεται για τους εργάτες του, ένας άνθρωπος που βλέπει μπροστά, ένας άντρας που διαθέτει μια μεγάλη καρδιά – κι ας την κρατά καλά κρυμμένη. Είναι ένας χαρακτήρας πολύπλοκος, δύσκολος, αλλά όμορφος. Κι έχει πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος που αποβάλλει σιγά σιγά τις συνήθειες και τον τρόπο σκέψης χρόνων, όταν η αγάπη και η συντροφικότητα του χτυπούν την πόρτα και καταλαβαίνει τι αξίζει πραγματικά να έχει στη ζωή του. Αρχικά, γίνεται ίσως ακόμα και αντιπαθής· όμως, όταν διαβάσεις την ιστορία του, δεν μπορείς παρά να τον αγαπήσεις. Όπως συνέβη και με την Κορντίλια. Μια γυναίκα που θεωρούσε ως μόνη θέση της αυτή της υπάκουης κόρης και της πειθήνιας συζύγου χωρίς κανένα δικαίωμα, αλλά ανακάλυψε πως, όταν ο άλλος σου δίνει φτερά, μπορείς να πετάξεις ψηλά και να γευτείς την πολυπόθητη ελευθερία. Κάτι που δεν είχε φανταστεί ούτε στα πιο τολμηρά της όνειρα – ούτε βεβαίως ονειρεύτηκε να αγαπηθεί έτσι όπως την αγαπά ο Ντάλας και να αγαπήσει το ίδιο δυνατά.

Εκτός από την καθημερινότητα του κεντρικού ζευγαριού, αλλά και αυτή των υπόλοιπων ηρώων του περίγυρού τους, το βιβλίο αποτυπώνει με εξαιρετικό τρόπο τη ζωή στην Άγρια Δύση. Μια ζωή σκληρή, γεμάτη δυσκολίες, στερήσεις, πολλές φορές άγονη και επικίνδυνη σαν τα εδάφη της. Αλλά την ίδια στιγμή πρωτόγονα όμορφη, γοητευτική μέσα στην απλότητά της, με μια νότα ελπίδας και αισιοδοξίας για ένα καλύτερο αύριο. Μέσα από τα μάτια του Ντάλας, βλέπουμε το πώς έχει καταφέρει να γεννηθεί από το πουθενά μια μικρή κοιτίδα πολιτισμού σ’ αυτόν τον αφιλόξενο τόπο, αλλά και τις φιλοδοξίες του για την ανάπτυξή του και τον κόσμο που θα έρθει στο μέλλον να ζήσει εκεί. Μέσα από τα μάτια της Κορντίλια, από την άλλη, βλέπουμε το ρομαντικό όνειρο των αποίκων για την αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο στα δυτικά της χώρας, αλλά και τις ανάγκες των λιγοστών κατοίκων για καλύτερη ποιότητα ζωής και για ανθρώπινη συντροφιά.

Εκτός από μια ιστορία αγάπης, η «Δόξα» είναι και μια ιστορία ωρίμανσης και αποδοχής. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στις σελίδες του βιβλίου κάνουν τους ήρωες να συνειδητοποιήσουν αυτό που αξίζει πραγματικά στη ζωή, τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους, τον τρόπο να εκφράσουν όσα νιώθουν, το πείσμα να παλέψουν για όσα θέλουν και την αποδοχή αυτού που η μοίρα έχει ορίσει για εκείνους. Μέσα απ’ όλα αυτά, βγαίνουν πιο σοφοί, πιο δυνατοί, πιο ανθρώπινοι – κερδισμένοι. Οι τρυφερές ερωτικές σκηνές είναι απλά το νόστιμο κερασάκι σε μια υπέροχη τούρτα.

Αξίζει να διαβάσετε αυτό το εξαιρετικό βιβλίο. Εκτός από μια συναρπαστική αφήγηση για τη ζωή στην Άγρια Δύση και μια ξεχωριστή ιστορία αγάπης, σίγουρα θα ανακαλύψετε στις σελίδες του κι ένα κομμάτι του ίδιου σας του εαυτού.

 

Χρύσα Βασιλείου