Book review: Γυμνές στον θάνατο - J.D. Robb

Book review: Γυμνές στον θάνατο - J.D. Robb

Οι εκδόσεις Elxis, μετά από τα αισθηματικά μυθιστορήματα της Nora Roberts που οι αναγνώστριες έχουμε ήδη αγαπήσει, αποφασίζουν να μας τη συστήσουν και ως J.D. Robb, όπως είναι το λογοτεχνικό της ψευδώνυμο, σε ένα λογοτεχνικό είδος εντελώς διαφορετικό. Το «Γυμνές στον θάνατο» είναι ένα βιβλίο με άρωμα από… το μέλλον και ηρωίδα την υπαστυνόμο Ιβ Ντάλας.

Βρισκόμαστε στο έτος 2058 και η τεχνολογία κυριαρχεί στον πλανήτη. Παρ’ όλα τα επιτεύγματά της, όμως, και τις σαρωτικές αλλαγές που έχουν προκαλέσει αυτά στην ανθρώπινη καθημερινότητα, μερικά πράγματα παραμένουν ίδια. Ένα από αυτά είναι κι η εγκληματικότητα. Η υπαστυνόμος Ιβ Ντάλας, που υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης, το γνωρίζει αυτό καλά.

Έχοντας μόλις βγει από μια δύσκολη υπόθεση, η Ιβ καλείται να διαλευκάνει τη δολοφονία μιας νεαρής πόρνης, εγγονής ενός γερουσιαστή. Οι έρευνες θα πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και διακριτικά, προκειμένου να αποφευχθεί ένα μεγαλύτερο σκάνδαλο. Αυτό που απασχολεί την Ιβ, όμως, είναι η αγριότητα της δολοφονίας και τα στοιχεία που δείχνουν πως η κοπέλα αποτελεί το πρώτο από μια σειρά θυμάτων. Και όταν το ένστικτό της επιβεβαιώνεται και ακολουθούν κι άλλες δολοφονίες, εκείνη θέτει ως προσωπικό στόχο να βρει τον ένοχο πριν ολοκληρώσει τη μακάβρια λίστα του.

Στη διάρκεια των ερευνών της, η Ιβ πέφτει συνεχώς πάνω στον Ρόαρκ, έναν πάμπλουτο, πανίσχυρο επιχειρηματία, φίλο της οικογένειας του πρώτου θύματος. Η Ιβ νιώθει μια περίεργη έλξη κάθε φορά που τον συναναστρέφεται και προσπαθεί να μείνει μακριά του· πράγμα που φαντάζει μάταιο, αφού νιώθει να κολακεύεται από το ενδιαφέρον εκείνου και τις άμυνές της να καταρρέουν σιγά-σιγά. Ο Ρόαρκ, όμως, βρίσκεται στη λίστα των υπόπτων για τις δολοφονίες των άτυχων γυναικών. Η Ιβ πιστεύει στην αθωότητά του, αλλά καλείται να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο: μπορεί να τον εμπιστευτεί αληθινά, θέτοντας σε κίνδυνο την υπόθεση και την καριέρα της;

Το πρώτο που πρέπει να αναφερθεί για το βιβλίο αυτό είναι πως γράφτηκε το 1995. Μπορεί σήμερα, για μερικούς από μας, το 2058 να μη μοιάζει τόσο μακρινό, όμως σίγουρα έμοιαζε την εποχή που η συγγραφέας το εμπνεύστηκε και το έγραψε. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον, αξιόλογο και καλογραμμένο κράμα φουτουριστικού κι αστυνομικού μυθιστορήματος, με την παράδοση -το αιώνιο, διαχρονικό έγκλημα- να ισορροπεί αρμονικά με τις φανταστικές τεχνολογικές εφευρέσεις και καινοτομίες που χαρακτηρίζουν την εποχή στην οποία διαδραματίζεται η πλοκή. Η συγγραφέας, δε, τα ενσωματώνει με τόσο φυσικό τρόπο στην αφήγηση, που όλα μοιάζουν φυσιολογικά. Δεν ξέρω ποια απ’ αυτά τα «θαύματα» θα έχουμε πράγματι στις ζωές μας το 2058, όμως είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρον να τα διαβάζει κανείς όλα αυτά!

Το βιβλίο συνδυάζει μια πληθώρα χαρακτηριστικών, που το κάνουν ιδανικό ανάγνωσμα για ένα ευρύτατο κοινό: οι λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας θα συναντήσουν στις σελίδες του έναν υπερ-μοντέρνο, πολύ διαφορετικό κόσμο, όπου η καθημερινότητα έχει φτάσει σε εντελώς άλλα επίπεδα· όσοι αγαπούν το μυστήριο θα βρουν μια δυνατή κι ενδιαφέρουσα αστυνομική πλοκή, που δεν έχει απολύτως τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα μυθιστορήματα του είδους· αυτοί που ψάχνουν επιπλέον και το στοιχείο του ρομάντζου θα απολαύσουν την έντονη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στην Ιβ και τον Ρόαρκ, το πώς εξελίσσεται βήμα-βήμα και τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που ξυπνά και στους δυο τους. Όλα αυτά, δοσμένα σε ισορροπημένες δόσεις από την ταλαντούχα πένα της Roberts, συνθέτουν ένα αληθινά πολυεπίπεδο μυθιστόρημα, που υπόσχεται εντάσεις, ανατροπές και έντονες συγκινήσεις.

Οι δύο απόλυτοι πρωταγωνιστές είναι φυσικά οι κεντρικοί ήρωες, η Ιβ και ο Ρόαρκ. Οι έντονες, ιδιαίτερες, ενδιαφέρουσες προσωπικότητές τους καταφέρνουν να μαγνητίσουν η μία την άλλη, και οι δυο μαζί τον αναγνώστη. Η Ιβ είναι μια γυναίκα σύγχρονη, δυναμική, αποφασιστική, αφοσιωμένη στην καριέρα της. Όμως κρύβει ένα τραυματικό παρελθόν και μια ευαίσθητη ψυχή τα οποία είναι απρόθυμη να εκθέσει σε τρίτους, με αποτέλεσμα να δείχνει απόμακρη και ψυχρή. Η επιφυλακτικότητά της αυτή θα αποτελέσει κόκκινο πανί για τον εξίσου δυναμικό, επιβλητικό, ισχυρό, σέξι Ρόαρκ, τον επιτυχημένο επιχειρηματία που νιώθει για πρώτη φορά το ενδιαφέρον του για μια γυναίκα να «απειλεί» την ψυχραιμία με την οποία διαχειρίζεται τη ζωή του ως τώρα. Η έλξη που νιώθει ο ένας για τον άλλο είναι φανερή εξαρχής, όμως η σχέση τους θα περάσει από πολλές δοκιμασίες και διάφορα στάδια· όπως οποιαδήποτε φυσιολογική σχέση, δηλαδή. Κάτι που τους κάνει ρεαλιστικούς και ανθρώπινους στα μάτια του αναγνώστη, παρά τον πλούτο ή την τεχνολογία που τους περιτριγυρίζει, κι εκείνον να ταυτίζεται πιο εύκολα μαζί τους.

Όσο για την αμιγώς αστυνομική πλοκή, κι αυτή παραμένει ένα από τα δυνατά χαρτιά του βιβλίου. Το ότι τα γεγονότα συμβαίνουν στο μακρινό μέλλον δεν αφαιρεί τίποτα από τον ωμό ρεαλισμό ενός εγκλήματος, την ψυχρότητα ενός κατά συρροή δράστη και τη μεθοδικότητα μιας αστυνομικής έρευνας. Αυτά είναι πράγματα οικεία, διαχρονικά, απλά διανθισμένα με λίγη επιπλέον δόση φαντασίας. Η ιδέα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και οι ανατροπές διαδέχονται συνεχώς η μία την άλλη, μέχρι το τέλος.

Το «Γυμνές στον θάνατο» είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο παλμό και ένταση, καθηλωτικό, γρήγορο, ενδιαφέρον, αποφασισμένο να κερδίσει τις εντυπώσεις. Kαι φαίνεται να το έχει καταφέρει και με το παραπάνω, αν σκεφτεί κανείς πως η σειρά μέχρι σήμερα αριθμεί 49(!) βιβλία, με το 50ο να αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2020. Οπωσδήποτε, λοιπόν, αξίζει μια θέση στο ράφι σας!

 

 

Χρύσα Βασιλείου