Book review: Το δαχτυλίδι του Μεγάλου Αλεξάνδρου -Γρηγόριος Σκλιάμης

Book review:  Το δαχτυλίδι του Μεγάλου Αλεξάνδρου -Γρηγόριος Σκλιάμης

Ο Γρηγόριος Σκλιάμης πραγματοποιεί το συγγραφικό του ντεμπούτο με μια τριλογία εμπνευσμένη από την προσωπικότητα και τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τοποθετημένη όμως στη σύγχρονη εποχή.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς τιτλοφορείται «Το δαχτυλίδι του Μεγάλου Αλεξάνδρου» και θέτει εξαρχής ψηλά τον αναγνωστικό πήχη.

Η ιστορία ξεκινά το 9.560 π.Χ., στην Ατλαντίδα. Λίγο πριν βυθιστεί, ο Μέγας Αρχιερέας της καταφέρνει την εγκαταλείψει. Μετά από περιπλανήσεις και κακουχίες, φτάνει στην Αίγυπτο, στο ιερατείο της Σάιδας, όπου εμπιστεύεται στον εκεί Αρχιερέα ένα ιδιαίτερο, παντοδύναμο «όπλο»: ένα δαχτυλίδι με υπερφυσικές ιδιότητες, που σύμφωνα με τον μύθο είχε χαρίσει ο Ποσειδώνας στον γιο του, τον Άτλαντα, ιδρυτή της μυθικής αυτοκρατορίας της Ατλαντίδας.

Από τη φαραωνική Αίγυπτο, το δαχτυλίδι έφτασε στην αυλή του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου Β’ και στα χέρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μετά τον θάνατό του, πολλές θεωρίες διατυπώθηκαν για την τύχη του. Έπρεπε όμως να περάσουν πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια και να φτάσουμε στη σύγχρονη Νέα Υόρκη, μέχρι η υπόθεση αυτή να ξαναέρθει στο φως. Όταν ένας μεγιστάνας αποφασίζει να οργανώσει μια αποστολή ανεύρεσης του εν λόγω δαχτυλιδιού, οι ασκοί του Αιόλου ανοίγουν και μια νέα περιπέτεια ξεκινά.

Η ομάδα που θα ασχοληθεί με την έρευνα αποτελείται από δύο αρχαιολόγους και τρεις πρώην στρατιωτικούς των Ειδικών Δυνάμεων. Έμπειροι και καταξιωμένοι όλοι τους, ο καθένας στον τομέα του, ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα ακολουθώντας την πορεία του δαχτυλιδιού και τα χνάρια αρχαίων πηγών, μαρτυριών και στοιχείων. Εκτός από τη συγκίνηση, το αίσθημα ευθύνης για τη σπουδαιότητα της αποστολής και τα φυσικά εμπόδια κάθε είδους, θα έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον κι έναν επικίνδυνο εχθρό, ο οποίος δουλεύει για κάποιον που θέλει απελπισμένα το δαχτυλίδι για τους δικούς του σκοτεινούς σκοπούς…

Διαβάζοντας κανείς το εν λόγω βιβλίο, αναρωτιέται αν πρόκειται πράγματι για το συγγραφικό ντεμπούτο ενός Έλληνα ή για ένα βιβλίο ενός ξένου συγγραφέα με αρκετά best-sellers στο ενεργητικό του. Είναι καλογραμμένο, συνδυάζει επιτυχημένα την ιστορική πραγματικότητα με τη λογοτεχνική φαντασία και διαθέτει μια πληθώρα στοιχείων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγνωστικών προτιμήσεων: περιπέτεια, δράση, πραγματικά ιστορικά γεγονότα, συναρπαστικά ταξίδια, κυνηγητά που κόβουν την ανάσα, αλλά και την απαραίτητη δόση έρωτα ανάμεσα στους ήρωες. Η δράση είναι συνεχόμενη και οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ τα flashbacks σε διάφορες ιστορικές περιόδους κρατούν σταθερό τον σύνδεσμο ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν και «μπάζουν» τον αναγνώστη ακόμα περισσότερο στην πλοκή: δεν είναι μάρτυρας μόνο της σύγχρονης αναζήτησης του δαχτυλιδιού, αλλά και του ταξιδιού του μέσα στον χρόνο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Είναι φανερή η επιμελής και επισταμένη έρευνα του συγγραφέα σε ό,τι αφορά ιστορικά γεγονότα, πηγές και μαρτυρίες για τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και τις υπόλοιπες ιστορικές περιόδους που διαπραγματεύεται στην αφήγηση. Φυσικά, ενεργό ρόλο παίζει και το μυθιστορηματικό στοιχείο· όμως, ένα από τα χαρίσματα ενός καλού συγγραφέα είναι να συνδυάζει πραγματικότητα και φαντασία με τέτοιον τρόπο, ώστε το αποτέλεσμα να ισορροπεί αρμονικά ανάμεσά τους και τα όρια μεταξύ τους να είναι μόλις ορατά. Ασχολείται δε με μια προσωπικότητα που όχι μόνο είναι οικεία στους Έλληνες αναγνώστες, αλλά και που δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους Έλληνες συγγραφείς· τουλάχιστον, σε ό,τι έχει να κάνει με το συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας.

Οι ήρωες κερδίζουν εξαρχής τις εντυπώσεις, παρόλο που είναι λίγο ως πολύ αναμενόμενοι: οι καλοί και οι κακοί· οι επιστήμονες-αρχαιολόγοι και οι έμπειροι άνθρωποι της δράσης, που έχουν ως καθήκον τους να τους προστατεύουν· αυτοί που τους κυνηγούν· ο πλούσιος «μαικήνας» που χρηματοδοτεί την αποστολή και καλύπτει κάθε πιθανό ή απίθανο έξοδο· ο κακός και αδίστακτος ανταγωνιστής, που θέλει το ιστορικό εύρημα για τον εαυτό του… Το ενδιαφέρον εδώ είναι ο τρόπος που έχουν σκιαγραφηθεί όλοι οι χαρακτήρες, έτσι ώστε να μοιάζουν άνθρωποι καθημερινοί και ολοκληρωμένες προσωπικότητες κι όχι «υπερφυσικές» και ψεύτικες καρικατούρες. Καθένας τους είναι μοναδικός, σκέφτεται και δρα σύμφωνα με την αντίληψη, την κοσμοθεωρία και τις εμπειρίες του, αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του παζλ και παίζει τον δικό του ρόλο στις εξελίξεις. Όλοι καλοκαμωμένοι, όλοι απαραίτητοι.

Εκείνοι που λατρεύουν τα ιστορικά μυθιστορήματα, τις περιπέτειες δράσης και αναζήτησης χαμένων θησαυρών, τα ανεξερεύνητα μυστήρια του παρελθόντος και γενικά την καλή λογοτεχνία και τα καλογραμμένα βιβλία, αποκλείεται να μείνουν ασυγκίνητοι από το συγκεκριμένο. Άρτιο και συναρπαστικό από την πρώτη μέχρι την τελευταία του σελίδα, υπόσχεται ένα περιπετειώδες ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, προς αναζήτηση ενός μυθικού αντικειμένου ανυπολόγιστης αξίας αλλά και διαφόρων και διαφορετικών συγκινήσεων. Είναι σίγουρο πως, όποιος το επιλέξει, δεν πρόκειται να απογοητευτεί με κανέναν τρόπο και για κανέναν λόγο.

Μετά το «Δαχτυλίδι του Μεγάλου Αλεξάνδρου», θα ακολουθήσουν τα επόμενα μέρη της τριλογίας: «Ο χαμένος πάπυρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου» και «Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Ήδη από τον τίτλο τους, ο αναγνώστης μπορεί να φανταστεί τι τον περιμένει στην πορεία! Αν το πρώτο βιβλίο είναι ενδεικτικό και των επόμενων δύο, αυξάνονται κατακόρυφα οι προσδοκίες για μια συνέχεια εξίσου καλογραμμένη, εμπνευσμένη, ενδιαφέρουσα και συναρπαστική, από την ταλαντούχα πένα του κυρίου Σκλιάμη. Εις αναμονήν, λοιπόν!

 

Χρύσα Βασιλείου