Book review: Με αντάλλαγμα την αγάπη - Judith McNaught

Book review:  Με αντάλλαγμα την αγάπη - Judith McNaught

Στο δεύτερο βιβλίο της Judith McNaught από τη σειρά Το βασίλειο των ονείρων, η Γουίτνεϊ Στόουν και ο Κλάιτον Ουέστμορλαντ είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν τα πάντα «Με αντάλλαγμα την αγάπη».

Έχοντας μεγαλώσει χωρίς μητέρα και ουσιαστικά εκδιωχθεί από τον πατέρα της, η δεκαπεντάχρονη Γουίτνεϊ μετακομίζει στο Παρίσι μαζί με τους θείους της. Εκεί θα μεταμορφωθεί ένα άγαρμπο αγοροκόριτσο σε γοητευτική δεσποινίδα, κλέβοντας εντυπώσεις και καρδιές και κάνοντας ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο στους γαλλικούς αριστοκρατικούς τίτλους. Παρ’ όλη την επιτυχία της, όμως, εκείνη δεν ξεχνά τον άντρα που άφησε πίσω, με τον οποίο είναι τρελά ερωτευμένη και που ονειρεύεται να παντρευτεί. Όταν, μετά από τέσσερα περίπου χρόνια, ο πατέρας της την καλεί να επιστρέψει, εκείνη πιστεύει πως έχει έρθει η ώρα για να πραγματοποιηθεί το όνειρό της.

Η αλήθεια, όμως, είναι εντελώς διαφορετική. Βυθισμένος στα χρέη, ο πατέρας της υπογράφει ένα συμβόλαιο με τον νέο δούκα του Κλέιμορ: την αποπληρωμή των χρεών με αντάλλαγμα τη Γουίτνεϊ. Έτσι, ενώ εκείνη ανυπομονεί για τη στιγμή που ο έρωτας των εφηβικών της χρόνων, ο Πολ Σεβαρίν, θα τη ζητήσει επιτέλους σε γάμο, βρίσκεται αρραβωνιασμένη με έναν άνθρωπο που δεν έχει δει ποτέ της, όμως ήδη αντιπαθεί. Η επαναστατική της φύση την κάνει να αρνείται να υποταχθεί στη θέληση του πατέρα της και να γίνει ένα αντικείμενο σε μια ψυχρή, όπως θεωρεί, συναλλαγή. Έτσι, αποφασίζει να κάνει τα πάντα ώστε να διαλυθεί αυτός ο αρραβώνας.

Ο Κλάιτον Ουέστμορλαντ, δούκας του Κλέιμορ, γοητεύτηκε από την ομορφιά και το πνεύμα της Γουίτνεϊ από την πρώτη στιγμή που την είδε, σε κάποιον χορό στο Παρίσι. Έτσι αποφασίζει να την κάνει σύζυγο και δούκισσά του. Αρχικά, εμφανίζεται με ψεύτικο όνομα μπροστά της, προσπαθώντας να την κατακτήσει πριν αποκαλυφθεί η αληθινή ταυτότητά του, όμως εκείνη αντιστέκεται πεισματικά στην όποια παρουσία του στη ζωή της. Η σχέση τους θα περάσει διά πυρός και σιδήρου, αφού είναι και οι δύο έντονες προσωπικότητες, πεισματάρηδες και εντελώς αποφασισμένοι να περάσει το δικό τους. Θα μεσολαβήσουν πολλά γεγονότα, πολλές παρεξηγήσεις και άλλες τόσες παρανοήσεις, μέχρι οι δυο τους να παραδεχτούν πως ο ένας είναι πλασμένος για τον άλλον. Κάθε πισωγύρισμα θα προκαλεί μια αμφιβολία, κάθε πεισμωμένη απόφαση ένα ακόμα εμπόδιο, όμως στο τέλος η ατίθαση Γουίτνεϊ θα υποταχτεί με χαρά στις επιθυμίες της καρδιάς της…

Το βιβλίο αυτό αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα της Judith McNaught και είναι τόσο χορταστικό, καλογραμμένο, πλούσιο από κάθε άποψη, που ο αναγνώστης δυσκολεύεται να πιστέψει πως πρόκειται για ντεμπούτο! Είναι ένα από τα αρτιότερα και πιο ολοκληρωμένα δείγματα της ρομαντικής λογοτεχνίας εποχής, που χαίρεσαι την ανάγνωσή του από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Και είναι γραμμένο με τέτοιον τρόπο και τόση αριστοτεχνικότητα, που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον.

Ένα από τα πιο δυνατά σημεία του βιβλίου είναι οι εξαιρετικές περιγραφές – των πάντων! Γλαφυρές, παραστατικές, χρησιμοποιώντας με επιτυχία όλα τα «όπλα» του γραπτού λόγου, αποτυπώνουν με ζηλευτή φροντίδα, επιμέλεια και ζωντάνια στις σελίδες του εικόνες που μοιάζουν να αποκτούν πνοή και να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Ειδικά οι περιγραφές των φυσικών τοπίων της αγγλικής υπαίθρου είναι απλά συγκλονιστικές. Για την McNaught, ακόμα και ένα πεσμένο στο χώμα φθινοπωρινό φύλλο αποτελεί ιδανική αφορμή για να γραφεί μια ολόκληρη παράγραφος γεμάτη λυρισμό και αέρα νοσταλγίας!

Οι χαρακτήρες είναι καλογραμμένοι, δουλεμένοι με πιστότητα και προσοχή, κάτι που αποδεικνύεται από το πώς αυτοί εξελίσσονται στην πορεία της αφήγησης. Προσωπικότητες πολυεπίπεδες και χαρισματικές, που ξεδιπλώνονται και εκπλήσσουν με κάθε εξέλιξη και νέα ανατροπή. Ο Κλάιτον και η Γουίτνεϊ είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της ιστορίας, αυτόφωτοι και με τέτοιο εκτόπισμα που θαμπώνουν όσους βρίσκονται γύρω τους. Γοητευτικοί, ενδιαφέροντες και ανατρεπτικοί, σε κάθε τους κίνηση ή λόγο αποτυπώνεται και ένα κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας τους. Εκείνη ουσιαστικά είναι ένα παιδί, που ωριμάζει σιγά-σιγά μέσα από τις καταστάσεις που βιώνει· κάποιες φορές γίνεται εκνευριστική, πεισματάρα, άλλες αξιαγάπητη, άλλοτε γεμάτη αμφιβολίες και άλλοτε αποφασισμένη για όλα. Δεν τολμά να παραδεχτεί ούτε στον ίδιο της τον εαυτό πως ο Κλάιτον διαθέτει όσα ψάχνει σε έναν σύντροφο, έναν σύζυγο. Εκείνος είναι μεγαλύτερος, πιο ώριμος, έμπειρος, κυνικός, αποφασιστικός αλλά και υποχωρητικός· και ξέρει πως αυτό που θέλει είναι η συγκεκριμένη γυναίκα στο πλάι του. Οι αντιθέσεις που τους χαρακτηρίζουν είναι εκείνη η ιδιαίτερη σπίθα που φουντώνει περισσότερο τη φωτιά ανάμεσά τους και οι παρεξηγήσεις τους δίνουν διαρκώς ώθηση στην αφήγηση, όπως επίσης και το πάθος που υποδαυλίζει κάθε τους συνάντηση.

Παρά τις πολλές σελίδες του, το βιβλίο δεν κουράζει καθόλου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά κατατάσσεται με το σπαθί του στην κατηγορία εκείνων των βιβλίων που δεν ξεχνά κανείς εύκολα, ακόμα κι αν έχει μεσολαβήσει καιρός από την ανάγνωσή του. Βυθίζεται στις σελίδες του και διψάει κυριολεκτικά για το επόμενο κεφάλαιο, για την εξέλιξη της ιστορίας, για να δει αυτούς τους δύο χαρισματικούς χαρακτήρες να βρίσκουν επιτέλους τον δρόμο προς την ευτυχία. Να τα δίνουν όλα και ταυτόχρονα να παραιτούνται από τα πάντα, με αντάλλαγμα την αγάπη

 

Xρύσα Βασιλείου