Book review: Οι δύο όψεις της αλήθειας -Michael Connelly

Book review: Οι δύο όψεις της αλήθειας -Michael Connelly

Στις «Δύο όψεις της αλήθειας» ο Michael Connelly ενώνει για μια ακόμα φορά δύο αγαπημένους χαρακτήρες: τον πρώην αστυνομικό, πρώην ιδιωτικό ντετέκτιβ και νυν εθελοντή-βοηθό στο αστυνομικό τμήμα του Σαν Φερνάντο Χάρι Μπος και τον ετεροθαλή αδελφό του, τον δικηγόρο Μίκι Χόλερ.

Έχοντας βγει προ πολλού «επίσημα» στη σύνταξη, ο Χάρι Μπος εργάζεται εθελοντικά για το αστυνομικό τμήμα του Σαν Φερνάντο, αναλαμβάνοντας παλιές υποθέσεις που έχουν καταλήξει στα αρχεία. Όταν λαμβάνουν μια κλήση για διπλή δολοφονία σε ένα φαρμακείο, όμως, θα χρειαστούν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις του τμήματος. Όντας ο πιο έμπειρος ντετέκτιβ ανάμεσά τους, κανείς από τους συνεργάτες του δεν φέρνει αντίρρηση όταν ο Χάρι τίθεται -ανεπίσημα- επικεφαλής της υπόθεσης.

Κι ενώ ο Μπος νιώθει το ένστικτο του έμπειρου αστυνομικού ντετέκτιβ να ξυπνάει ξανά μέσα του, μια άλλη υπόθεση από το παρελθόν έρχεται να του προσθέσει έναν ακόμη πονοκέφαλο. Ένας θανατοποινίτης, που ο ίδιος είχε στείλει στη φυλακή, ισχυρίζεται πως έπεσε θύμα πλεκτάνης και πως δεν διέπραξε τον φόνο για τον οποίο καταδικάστηκε. Τώρα ζητάει να αφεθεί ελεύθερος, αλλά και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ως αποζημίωση. Η φήμη και η αξιοπιστία του Μπος κινδυνεύουν και εκείνος αποφασίζει να επιστρατεύσει τα… μεγάλα μέσα, προκειμένου να καθαρίσει το όνομά του: ζητά τη βοήθεια του αδελφού του, του Μίκι Χόλερ. Εκείνος φυσικά δεν αρνείται μια τέτοια πρόκληση και τάσσεται πρόθυμα στο πλευρό του.

Ο Μπος είναι απόλυτα αποφασισμένος να ξεδιαλύνει και τις δύο υποθέσεις, μοιράζοντας ισότιμα τον χρόνο και την ενέργειά του. Τα στοιχεία που αφορούν τη δολοφονία των δύο φαρμακοποιών αποκαλύπτουν την ύπαρξη μιας σπείρας που διακινεί παράνομα φάρμακα, χρησιμοποιώντας εξαρτημένους χρήστες ως βαποράκια. Η υπόθεση του θανατοποινίτη που διατείνεται πως είναι αθώος είναι εξίσου σκοτεινή και βρόμικη: από τη μία παίζεται το όνομα και η ιστορία του Μπος στο αστυνομικό σώμα, από την άλλη το να αφεθεί ελεύθερος ένας επικίνδυνος δολοφόνος. Πρόκειται για θέμα τιμής και απόδοση δικαιοσύνης, συνεπώς η επιτυχημένη επίλυση και των δύο αποτελεί για τον Χάρι Μπος μονόδρομο…

Το βιβλίο αυτό είναι η εικοστή περιπέτεια του Χάρι Μπος, οπότε είναι λογικό να έχει κυλήσει «πολύ νερό στ’ αυλάκι». Ο συγγραφέας έχει βρει προ πολλού τα πατήματά του με τον συγκεκριμένο ήρωα, ο οποίος έχει εξελιχθεί στο πέρασμα των χρόνων ταυτόχρονα με την πένα του Connelly. Οι υποθέσεις που έχει αντιμετωπίσει, οι συνεργάτες που έχει αλλάξει, ο «πόλεμος» που έχει δεχτεί κατά καιρούς από την Υπηρεσία, οι μεταθέσεις από τμήμα σε τμήμα, τα χρόνια που δούλεψε ως ιδιωτικός ντετέκτιβ, οι καλές ή κακές εξελίξεις στην προσωπική του ζωή, όλα αυτά έχουν «χαραχτεί» στο σώμα και την ψυχή του Μπος. Φυσικά, δεν αναφέρονται εδώ όλα αυτά -πώς θα χωρούσαν, άλλωστε;!- όμως είναι φανερές οι συνέπειές τους στον ψυχισμό του. Αρκετές φορές μοιάζει να είναι κουρασμένος, αρνητικός, δύσπιστος· είναι γιατί η πολύχρονη εμπειρία του τον κάνει να αμφιβάλει για τους πάντες και τα πάντα. Ευτυχώς, το πείσμα και η θέλησή του να μην αφήνει ποτέ σκοτεινά σημεία σε μια υπόθεση είναι αυτά που τον κάνουν να ξαναπέφτει στη μάχη με ανανεωμένη αποφασιστικότητα, κάθε φορά.

Ο Connelly γράφει σε ένα καθαρά αμερικάνικο στυλ, και δεν είναι τυχαίο που θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους και κορυφαίους συγγραφείς στο είδος του. Γρήγοροι ρυθμοί στην αφήγηση, χορταστική πλοκή που ελίσσεται και εξελίσσεται, ανατροπές που δεν σε αφήνουν να πάρεις ανάσα, καινούρια στοιχεία που ανακύπτουν κάθε τόσο και δεν αφήνουν το αναγνωστικό μυαλό να εφησυχάσει ούτε μια στιγμή, καλοδουλεμένοι χαρακτήρες που πάντοτε έχουν κάτι να πουν. Χαρακτηριστικό του συγγραφέα είναι επίσης να δημιουργεί δύο ιστορίες σε ένα βιβλίο· δύο ξεχωριστές μεταξύ τους ιστορίες που όμως διατηρούν την προσωπική τους ταυτότητα και έχουν το δικό τους χρώμα και υπόβαθρο, που τις κάνει ιδιαίτερες, και που παρουσιάζουν το ίδιο ενδιαφέρον τόσο για τους ήρωες που εμπλέκονται σ’ αυτές, όσο και για τον αναγνώστη. Εδώ, από τη μία έχουμε μια υπόθεση τιμής από το παρελθόν και από την άλλη μια υπόθεση που στηλιτεύει ένα σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο: το παράνομο εμπόριο φαρμάκων χρησιμοποιώντας εξαθλιωμένους, άρρωστους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Ιδιαίτερα ευχάριστο γεγονός για τους φαν του Connelly να συναντούν ξανά τον «δαιμόνιο» δικηγόρο Μίκι Χόλερ, που έχει γράψει τη δική του ιστορία και έχει κατακτήσει με το σπαθί του μια θέση στο λογοτεχνικό σύμπαν του συγγραφέα. Μπορεί να μη διαθέτει πολλά κοινά στοιχεία με τον ετεροθαλή αδελφό του, όμως αναμφίβολα οι δυο τους αποτελούν ένα εκρηκτικό, ανίκητο δίδυμο, που προσφέρει απόλαυση είτε όταν βρίσκεται εν δράσει είτε όταν απλά ανταλλάσουν λεκτικούς διαξιφισμούς!

Συναρπαστικό, πλούσιο, απολαυστικό και συγκινητικό, το «Οι δύο όψεις της αλήθειας» αποτελεί, μεμονωμένα, μια εξαιρετική επιλογή αστυνομικής λογοτεχνίας. Για τους φανατικούς του Connelly, ένα ακόμη κεφάλαιο της ζωής ενός αγαπημένου ήρωα και για όσους τώρα έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή μαζί του, ένα ιδανικό πρώτο ανάγνωσμα και μια υπόσχεση για περαιτέρω γνωριμία. Άλλωστε, το ίδιο το φινάλε του βιβλίου «υπόσχεται» πως τίποτα δεν έχει τελειώσει!

 

Χρύσα Βασιλείου