Book review: Όλα τα χρώματα του σκότους -Peter Robinson

Book review: Όλα τα χρώματα του σκότους -Peter Robinson

Το δεύτερο βιβλίο με τις περιπέτειες του επιθεωρητή Άλαν Μπανκς και της ντετέκτιβ Άννι Κάμποτ που κυκλοφορεί στα ελληνικά (και το δέκατο όγδοο κατά την ‘επίσημη’ χρονολογική σειρά έκδοσης) έχει τίτλο «Όλα τα χρώματα του σκότους» και υπόσχεται ένα ακόμα λογοτεχνικό ταξίδι γεμάτο ίντριγκα, μυστήριο και αστυνομική δράση.

Μια καλοκαιρινή μέρα, μια παρέα παιδιών ανακαλύπτει το πτώμα ενός άντρα σε ένα δάσος. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για αυτοκτονία. Ο επιθεωρητής Μπανκς βρίσκεται σε άδεια, έτσι σπεύδει στο σημείο η Άννι Κάμποτ. Ο άντρας δεν αργεί να αναγνωριστεί· πρόκειται για έναν σκηνογράφο που εργάζεται στο τοπικό θεατρικό ανέβασμα του Οθέλλου. Οι πρώτες μαρτυρίες αναφέρουν πως το θύμα ήταν γκέι και διατηρούσε σχέση με έναν άντρα μεγαλύτερό του, εκλεπτυσμένο, και πλούσιο. Η έκπληξη της Άννι είναι μεγάλη, όταν ανακαλύπτουν και το πτώμα αυτού του άντρα στο σπίτι του. Μόνο που, στη δική του περίπτωση, πρόκειται ξεκάθαρα για δολοφονία.

Το ότι το δεύτερο θύμα κατοικούσε σε μία από τις καλύτερες συνοικίες της πόλης, καθώς και ο άγριος τρόπος δολοφονίας του, θα φέρουν άρον άρον πίσω τον Μπανκς από τις διακοπές του. Και παρά την αρχική του δυσαρέσκεια, δεν θα αργήσει να αφοσιωθεί στην υπόθεση. Η ομάδα οργανώνεται ψάχνοντας για κίνητρα, στοιχεία, τρίτα πρόσωπα και οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει στην έρευνα. Τα στοιχεία δείχνουν πως ο εραστής του τον δολοφόνησε και κατόπιν αυτοκτόνησε.

Η αποκάλυψη όμως ότι ο δολοφονημένος άντρας εργαζόταν ως κατάσκοπος για τη ΜΙ6 θα δώσει μια διαφορετική τροπή στα πράγματα. Οι μυστικές υπηρεσίες είναι αποφασισμένες να κουκουλώσουν τα πράγματα και να μην επιτρέψουν σε κανέναν να εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο στη ζωή και τη δράση ενός δικού τους. Ουσιαστικά, ζητούν από την αστυνομία να κλείσει την υπόθεση και δεν θα διστάσουν ακόμα και να απειλήσουν τον Μπανκς, προκειμένου να σταματήσει να ψάχνει για στοιχεία. Οι τύποι είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνοι, ικανοί να φτάσουν ακόμα και στο έγκλημα, όμως δεν γνωρίζουν πως για τον Μπανκς αυτό που απαγορεύεται είναι αυτό που πεθαίνει περισσότερο να ερευνήσει…

Η πλοκή του συγκεκριμένου βιβλίου είναι αναμφίβολα πιο σκοτεινή και με περισσότερο μυστήριο και ίντριγκα. Αρχικά όλα μοιάζουν απλά – μια δολοφονία με αυτοκτονία και μια υπόθεση που μπορεί να κλείσει πριν καν να ανοίξει. Υπάρχουν όμως περισσότερα κίνητρα, που τριβελίζουν συνεχώς το μυαλό των ηρώων και δεν τους αφήνουν να εφησυχάσουν· και τότε ξεκινά η πραγματική δράση και ένα ντόμινο αποκαλύψεων, που δεν σταματά μέχρι να φτάσει στο τέλος. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και όλες οι πιθανότητες πρέπει να ερευνηθούν.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι που αφορά την αμιγώς αστυνομική δράση είναι φυσικά η εμπλοκή του ενός θύματος με τις μυστικές υπηρεσίες. Αυτό δίνει στον συγγραφέα την ευχέρεια να πλάσει μια πλοκή η οποία περιλαμβάνει, εκτός από το αστυνομικό μυστήριο, και στοιχεία κατασκοπευτικού θρίλερ. Μιας και οι δράσεις των μυστικών υπηρεσιών είναι αυτό ακριβώς που λέει και η λέξη -μυστικές-, ο Robinson έχει το ελεύθερο να χρησιμοποιήσει τη συγγραφική του δεινότητα με τρόπο ώστε να ιντριγκάρει τους αναγνώστες, να τους επιτρέψει να κοιτάξουν για μια στιγμή από την κλειδαρότρυπα σ’ αυτόν τον κόσμο που μοιάζει τόσο μακρινός από όλους εμάς, αλλά χωρίς να πλησιάσει αρκετά. Τα όσα αναφέρονται, άλλωστε, μάλλον δεν απέχουν και τόσο πολύ από τις πραγματικές συνθήκες που διέπουν συνήθως τέτοιες περιπτώσεις – οπωσδήποτε, πάντως, δεν φαντάζουν υπερβολικές ή εξωπραγματικές.

Τα ψυχογραφήματα των ηρώων είναι για μια ακόμη φορά προσεγμένα και με μια ενδοσκόπηση που ώρες ώρες κλέβει την παράσταση. Η Άννι Κάμποτ φαίνεται να έχει σταθεί επιτέλους στα πόδια της και να έχει ξεπεράσει τους περισσότερους από τους δαίμονές της. Παρ’ όλα αυτά, δεν καταφέρνει πάντα να νικά τη γυναικεία της ανασφάλεια. Ο Άλαν Μπανκς, από την άλλη, βρίσκεται σε μια πολύ καλή φάση όσον αφορά την προσωπική του ζωή και μοιάζει να έχει βρει την ευτυχία και την ηρεμία που αναζητούσε. Όμως κι εδώ καιροφυλακτούν γκρίζα σύννεφα. Η δουλειά του θα είναι εκείνη που θα βάλει τα περισσότερα εμπόδια στη σχέση αυτή, αλλά μάλλον θα αποτελέσουν το κερασάκι στην τούρτα. Γενικότερα, συναντούμε ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων σε όλους τους ήρωες ενώ η πλοκή εξελίσσεται· συναισθήματα θετικά ή αρνητικά, ακραία ή μετρημένα, εκρηκτικά ή επιφυλακτικά. Όλα όμως ανθρώπινα, ρεαλιστικά, που όλοι έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Αυτό κάνει τους ήρωες πιο προσιτούς και τον αναγνώστη να ταυτιστεί περισσότερο μαζί τους και να μοιραστεί τη χαρά ή τη συντριβή τους.

Μετά από μια τόσο συναρπαστική και δυνατή ιστορία, η αλήθεια είναι πως το φινάλε είναι κάπως απότομο, σαν να έπρεπε να ολοκληρωθεί το συντομότερο και να γράφτηκε βιαστικά. Ακόμη και στην τελευταία σελίδα, η δράση δεν σταματά και η αγωνία με την αναπάντεχη ανατροπή καραδοκούν. Ίσως, μετά απ’ όλα όσα πέρασαν οι ήρωες, να τους ταίριαζε μια πιο ήρεμη «αποχώρηση» από τη σκηνή. Ίσως πάλι, μια ήσυχη αποχώρηση να μην ταιριάζει και τόσο πολύ σε κάποιον σαν τον επιθεωρητή Άλαν Μπανκς. Το μόνο βέβαιο είναι πως το «Όλα τα χρώματα του σκότους» φέρει όλες τις αποχρώσεις ενός καλού αστυνομικού, μιας καταιγιστικής περιπέτειας που δικαιώνει όλες τις αναγνωστικές προσδοκίες.

 

Χρύσα Βασιλείου