Book review: Αμνησία - Federico Axat

Book review: Αμνησία - Federico Axat

Μετά την «Τελευταία έξοδο», ο Αργεντίνος Federico Axat επιστρέφει με ένα ακόμα ψυχολογικό θρίλερ, την «Αμνησία».

Όταν ο Τζον Μπρένερ ξυπνάει αποπροσανατολισμένος στο σαλόνι του σπιτιού του, αντικρίζει το πτώμα μιας άγνωστης κοπέλας λίγα μέτρα μακριά του. Δεν θυμάται τίποτα απ’ ό,τι διαδραματίστηκε μεταξύ τους, το πώς βρέθηκε στο σπίτι του, ούτε καν αν ο ίδιος τη σκότωσε. Πανικόβλητος, επικοινωνεί με τον αδελφό του – τον άνθρωπο στον οποίο έτρεχε πάντα για συμπαράσταση. Μέχρι να του διηγηθεί όμως τι ακριβώς συνέβη (και να το συνειδητοποιήσει κι ο ίδιος) συνειδητοποιεί ότι το πτώμα της κοπέλας έχει εξαφανιστεί και τίποτα στο σπίτι δεν μαρτυρά πως, λίγα μόλις λεπτά πριν, ήταν το σκηνικό ενός εγκλήματος.

Ο Τζον έχει ένα προβληματικό παρελθόν· έχει παλέψει να απεξαρτηθεί από το αλκοόλ και συνεχίζει να παλεύει ακόμα με τον πειρασμό. Επίσης προσπαθεί να είναι ένας καλός πατέρας για τη μικρή του κόρη, αν και δεν τα καταφέρνει πάντα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον ευαίσθητο ψυχισμό και τον προβληματικό χαρακτήρα του, κάνουν την ιστορία του να ακούγεται το λιγότερο δύσπιστη. Ακόμα και ο ίδιος ακροβατεί ανάμεσα στη βεβαιότητα και την αμφιβολία, αφήνοντας στο μυαλό του ανοικτές όλες τις πιθανότητες – ακόμα και να σκότωσε την κοπέλα και να μην το θυμάται!

Κι ενώ οι έρευνές του προχωρούν, προσπαθώντας να ανακαλύψει ποιο ήταν το θύμα και τι γύρευε από αυτόν, τα ερωτήματα ολοένα πληθαίνουν. Φαίνεται πως ο ίδιος δεν ήταν ο μόνος που είχε δει το κορίτσι αυτό στο όνειρό του. Η συμπεριφορά του πάντα μετρημένου και σίγουρου αδελφού του είναι περίεργη· για πρώτη φορά εκείνος μοιάζει νευρικός και αποσυντονισμένος, και τα προβλήματα της εταιρίας του δεν μοιάζουν επαρκής δικαιολογία γι’ αυτό. Ο Τζον έχει στο πλευρό του δύο καλούς φίλους, οι οποίοι θα τον βοηθήσουν να ξεδιαλύνει το κουβάρι αυτής της παράξενης υπόθεσης. Τελικά, τι απ’ όλα αυτά είναι πραγματικότητα και τι υπάρχει μόνο στο μυαλό του; Εξυφαίνεται κάποια συνωμοσία ή όχι; Κι αν ναι, έχει αποκλειστικό στόχο εκείνον, ή απλά βρέθηκε μπλεγμένος σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι; Οι ερωτήσεις γυρεύουν απαντήσεις σε ένα δραματικό κρεσέντο, που θα οδηγήσει σε αποκαλύψεις που θα συνταράξουν για τα καλά τον κόσμο του Τζον…

Το βιβλίο ξεκινά με τον πιο δυναμικό τρόπο: ένα σκηνικό φόνου, ένα πτώμα κι έναν -φαινομενικά ιδανικό- ύποπτο. Όλα μοιάζουν σωστά ως προς την πράξη, και αυτό που αναζητείται είναι το κίνητρο. Είναι όμως όντως έτσι ή μήπως τα φαινόμενα απατούν; Το μυστήριο, αριστοτεχνικά στημένο από τον συγγραφέα, απλώνει αμέσως τα πλοκάμια του προς κάθε κατεύθυνση και τυλίγει στον περίπλοκο ιστό του τους υπόλοιπους ήρωες, αλλά και τον αναγνώστη. Καταιγιστικοί αφηγηματικοί ρυθμοί, δράση που δεν σταματά ποτέ και ερωτήματα που ζητούν επίμονα απαντήσεις, οι οποίες όμως δίνονται κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση προσδίδει στη γραφή ζωντάνια και σασπένς, αφού οι σκέψεις, οι ιδέες, οι φόβοι και οι αμφιβολίες του ήρωα μεταδίδονται στον αναγνώστη με τον αμεσότερο τρόπο.

Ο Τζον Μπρένερ είναι ο ιδανικός τύπος ανθρώπου για να «υποστηρίξει» αυτή την πλοκή. Καλλιτεχνική φύση (είναι εικονογράφος παιδικών βιβλίων), χαρακτήρας λίγο εμμονικός, λίγο παρανοϊκός, λίγο αλλοπρόσαλλος, λίγο αναξιόπιστος, πρώην αλκοολικός, με ένα τραυματικό παρελθόν που συνεχίζει να τον επηρεάζει. Το… ιστορικό του, λοιπόν, δείχνει έναν άνθρωπο κάπως αναξιόπιστο – δηλαδή δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το αν τα όσα υποστηρίζει είναι όντως υπαρκτά ή αποκυήματα της φαντασίας του. Είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερος, δυνατός και αδύναμος συνάμα, και δεν είναι ούτε ο ίδιος σίγουρος αν την επόμενη στιγμή θα βρει τη δύναμη για να συνεχίσει ή αν θα καταρρεύσει εντελώς. Συνεπώς, δένει εξαιρετικά με το γενικότερο αβέβαιο ύφος του βιβλίου, τη «σκοτεινιά» με την οποία περιβάλλει ο συγγραφέας την πλοκή και το πώς ακριβώς βρέθηκε ο ίδιος μπλεγμένος με όλα αυτά. Θα πρέπει να πείσει τον εαυτό του πρωτίστως, τους φίλους-συμμάχους του στη συνέχεια και, τέλος, τον αναγνώστη.

Πέρα από αυτό, ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στον ψυχισμό του ήρωα και σε πράγματα που αφορούν το οικογενειακό του παρελθόν. Από μικρό παιδί, ο Τζον κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια τραυματική πραγματικότητα που θα μπορούσε να λυγίσει χαρακτήρες πολύ πιο δυνατούς από τον ίδιο. Οι τύψεις και οι ενοχές του συνεχίζουν να τον κατατρύχουν ακόμα και τώρα, χρόνια μετά. Από την άλλη, βλέπει την «τέλεια» και οργανωμένη ζωή του αδελφού του να καταρρέει και συνειδητοποιεί πως τόσα χρόνια ζούσε σε ένα ψέμα. Η τελική αποκάλυψη θα τον συγκλονίσει, αλλά θα είναι και η αιτία για να ταρακουνηθεί γερά και να κλείσει τις ανοιχτές πληγές του παρελθόντος, με τον δικό του τρόπο. Αυτές οι «ανθρώπινες» σκηνές κλέβουν ώρες ώρες την παράσταση από τις εξελίξεις που αφορούν την εξιχνίαση της υπόθεσης και μαρτυρούν τη δύναμη και τη δυναμική της πένας του Axat και σε αυτό το επίπεδο.

Καθηλωτικό, ατμοσφαιρικό, γρήγορο, αγωνιώδες, συγκινητικό, ανατρεπτικό και πολυεπίπεδο, το βιβλίο του Axat υπόσχεται απανωτά αναγνωστικά καρδιοχτύπια και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα ψυχολογικού θρίλερ, άξιο «τέκνο» του είδους αλλά και του δημιουργού του.

 

Χρύσα Βασιλείου