Book review: Θα σε βρω - Teresa Driscoll

Book review: Θα σε βρω - Teresa Driscoll

Το «Θα σε βρω» της Teresa Driscoll είναι ένα βιβλίο όπου όλοι δυνητικά θα μπορούσαμε να είμαστε ήρωες. Το θέμα που διαπραγματεύεται είναι επίκαιρο και θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα από εμάς, κάτι που το κάνει ακόμα πιο προσιτό.

Η Έλλα Λόνγκφιλντ ταξιδεύει με το τρένο για το Λονδίνο, όταν παρατηρεί δύο έφηβα κορίτσια που ταξιδεύουν μόνα να έχουν πιάσει κουβέντα με δύο νεαρούς. Άθελά της, ακούει ένα μέρος της κουβέντας τους και θορυβείται όταν μαθαίνει ότι οι δύο άντρες έχουν μόλις αποφυλακιστεί. Σκέφτεται να ψάξει τα τηλέφωνα των γονιών των κοριτσιών και να τους ειδοποιήσει, όμως τελικά αποφασίζει να μην ανακατευτεί. Ο εφιάλτης θα ξεκινήσει την αμέσως επόμενη μέρα, όταν θα δει στις ειδήσεις πως η μία από τις κοπέλες, η Άννα, εξαφανίστηκε.

Έχει περάσει ένας χρόνος, όμως η Έλλα δεν έχει καταφέρει να ξεχάσει το περιστατικό. Όταν αποκαλύφθηκε το όνομά της ως μάρτυρα στην υπόθεση, άρχισε να λαμβάνει υβριστικά σχόλια επειδή επέλεξε να σιωπήσει. Επιπλέον, οι τύψεις της δεν την αφήνουν να ησυχάσει. Βέβαια η κατάστασή της δεν συγκρίνεται με εκείνη της οικογένειας του αγνοούμενου κοριτσιού. Οι σχέσεις των γονιών της βρίσκονται πλέον σε τεντωμένο σκοινί, η ψυχολογία της αδελφής της είναι επίσης εύθραυστη. Η Σάρα, η κοπέλα που ταξίδευε μαζί της, βρίσκεται επίσης σε κακή κατάσταση. Φαίνεται πως όλοι έχουν λόγους να αισθάνονται τύψεις και εν μέρει ενοχή για την τύχη της Άννας. Γιατί φαίνεται πως όλοι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι που τελικά δεν έκαναν.

Μια εκπομπή αγνοουμένων θα ξυπνήσει ξανά το ενδιαφέρον για την υπόθεση, ενώ πλέον μπαίνει στο παιχνίδι κι ένας ιδιωτικός ερευνητής που προσέλαβε η Έλλα, μετά από μερικές παράξενες κάρτες που έλαβε από έναν άγνωστο αποστολέα. Ο φόβος κι η ανησυχία αρχίζουν να φωλιάζουν στην ψυχή της, ενώ οι γονείς της Άννας από τη μία ελπίζουν πως η κόρη τους ζει ακόμη και θα επιστρέψει κοντά τους και από την άλλη βιώνουν τη σταδιακή διάλυση του γάμου και της ζωής τους. Τι συνέβη τελικά στην Άννα; Και πώς θα αντιδράσουν όλοι, όταν οι αλήθειες αρχίσουν να έρχονται η μία μετά την άλλη στο φως;

Η συγγραφέας εμπνεύστηκε αυτή την ιστορία ενώ ταξίδευε η ίδια με το τρένο, όταν είδε δύο άντρες που κουβαλούσαν από μια μεγάλη μαύρη σακούλα, όπως και οι δύο τύποι του βιβλίου. Στην εποχή μας, κανένα από τα γεγονότα που περιγράφονται εδώ δεν φαντάζει υπερβολικό. Οι έφηβοι πολλές φορές συμπεριφέρονται ανεύθυνα, χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες. Οι επαφές με εντελώς αγνώστους, είτε μέσω των social media είτε στον «έξω» κόσμο, αρκετές φορές έχουν δραματικές συνέπειες. Οι σχέσεις όλων -φίλων, ζευγαριών, αδελφών- δοκιμάζονται συνεχώς αφού οι συνθήκες, αλλά και τα προσωπικά πάθη του καθενός, προκαλούν τριβές. Στα πρόσωπα των ηρώων θα μπορούσαμε να συναντήσουμε έναν φίλο ή γνωστό μας – ακόμα κι ένα κομμάτι του ίδιου μας του εαυτού.

Η αφήγηση περιλαμβάνει τις ζωές πολλών ατόμων: της οικογένειας της Έλλα, της Άννας, της Σάρας, του ιδιωτικού ερευνητή Μάθιου Χιλ. Η καθημερινότητά τους είναι συνυφασμένη με την υπόθεση της εξαφάνισης της νεαρής κοπέλας. Η αφήγηση της Έλλα είναι η μόνη που είναι πρωτοπρόσωπη, ενώ τα κεφάλαια που αφορούν τον ερευνητή, τον πατέρα της Άννας και τη Σάρα είναι γραμμένα σε τρίτο πρόσωπο. Το εύρημα αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Έλλα να διαφοροποιήσει την ιστορία της και τη θέση της στην υπόθεση, μιας και βρίσκεται στη μία πλευρά – στην άλλη βρίσκεται ο οικογενειακός και φιλικός κύκλος της κοπέλας. Οι εσωτερικοί μονόλογοι φανερά κυριαρχούν έναντι της δράσης, όμως όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση έχουν τόσα να αναλογιστούν ή να εξομολογηθούν, που η ανάγνωση δεν γίνεται λιγότερο συναρπαστική ή ενδιαφέρουσα.

Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ίντριγκα και ενδιαφέρον στο βιβλίο είναι οι διαφορετικές προσωπικότητες των ηρώων και το ότι όλοι τους κρύβουν κάποια πράγματα από την έρευνα, επειδή φοβούνται τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν αν τα αποκαλύψουν. Εκ των υστέρων μετανιώνουν, αμφισβητούν τον ίδιο τον εαυτό τους, νιώθουν ενοχή, τρομάζουν μπροστά στην αβεβαιότητα της νέας κατάστασης που θα προκύψει από όσα θα πουν. Μέσω της αφήγησης, όλοι τους ξεγυμνώνονται μπροστά στον αναγνώστη· σε εκείνον καταθέτουν πρωτίστως την αλήθεια, θέλοντας να είναι ξεκάθαροι μαζί του. Όταν πια όλα τα μυστικά τους θα έχουν έρθει στη φόρα, η αποκάλυψη του ανθρώπου που βρισκόταν πίσω από την εξαφάνιση της κοπέλας θα αποτελέσει απλά το κερασάκι στην τούρτα του σοκ και της δυσπιστίας που νιώθουν όλοι. Και θα αποδειχτεί, για μια ακόμα φορά, πόσο μάταια είναι ορισμένα πράγματα και πως κάποιες επιλογές μας θα μας στοιχειώνουν για πάντα.

Το «Θα σε βρω» είναι ένα ευρηματικό και έξυπνο θρίλερ που στοχεύει στον συναισθηματικό κόσμο του αναγνώστη, καταφέρνοντας να τον κάνει να αγωνιά για τη λύση του αινίγματος και την ταυτότητα του ενόχου, να ταυτιστεί με τους ήρωες και ταυτόχρονα να εύχεται να μη βρεθεί ποτέ στη θέση τους.

 

Χρύσα Βασιλείου