Book review: Μυστικά καλοκαιρινής νύχτας - Lisa Kleypas

Book review: Μυστικά καλοκαιρινής νύχτας - Lisa Kleypas

Στη βικτωριανή εποχή, «λουλούδια της ταπετσαρίας» ονομάζονταν οι κοπέλες που παρέμεναν ανύπαντρες αφότου είχαν συμπληρώσει την προβλεπόμενη ηλικία γάμου και στους χορούς περνούσαν τον περισσότερο χρόνο τους σε κάποια γωνιά της αίθουσας, καθισμένες σε καρέκλες κολλημένες στον τοίχο, έχοντας έτσι γίνει ένα με την ταπετσαρία του. Λουλούδια της ταπετσαρίας ονομάζεται και η τετραλογία της Lisa Kleypas, το πρώτο βιβλίο της οποίας τιτλοφορείται «Μυστικά καλοκαιρινής νύχτας».

 Η ηρωίδα του βιβλίου, η Άναμπελ Πέιτον, είναι μια νεαρή αριστοκράτισσα που η οικογένειά της έχει ξεπέσει οικονομικά. Αυτός είναι κι ο λόγος που δεν μπορεί να επιλέξει τον άντρα που θα ήθελε για σύζυγό της· αντίθετα, είναι διατεθειμένη να δεχτεί την πρόταση οποιουδήποτε, αρκεί εκείνος να σώσει από τη μιζέρια την ίδια, τη μητέρα και τον αδελφό της. Ο μέλλοντας σύζυγός της θα πρέπει όμως να ανήκει στον κύκλο της αριστοκρατίας – και οπωσδήποτε δεν μπορεί να είναι κάποιος κατώτερός της κοινωνικά. Κάποιος όπως ο Σάιμον Χαντ.

Ο Σάιμον οπωσδήποτε δεν ενδιαφέρεται για την αποδοχή των αριστοκρατών. Περισσότερο πλούσιος από πολλούς ευγενείς και με μετοχές σε διάφορες κερδοφόρες επιχειρήσεις, δεν αναζητά σύζυγο ευγενικής καταγωγής έτσι ώστε να εισέλθει στους αριστοκρατικούς κύκλους, όμως έχει προσέξει την Άναμπελ εδώ και χρόνια και δεν χάνει ευκαιρία να της ζητήσει να χορέψουν, όταν συναντιούνται στις ελάχιστες μαζώξεις ευγενών που είναι καλεσμένος. Όμως εκείνη τον απορρίπτει συνεχώς.

Η Άναμπελ και οι τρεις φίλες της, όλες τους «λουλούδια του θερμοκηπίου», καταστρώνουν ένα σχέδιο ώστε εκείνη να καταφέρει να τυλίξει έναν ευγενή και να τον ‘αναγκάσει’, κατά κάποιον τρόπο, να την παντρευτεί. Όμως, όταν εμφανίζεται και ο Σάιμον Χαντ στην εξοχική έπαυλη όπου έχουν προσκληθεί πολλά μέλη της καλής κοινωνίας, η Άναμπελ εκνευρίζεται. Γιατί εκείνος είναι διατεθειμένος να την διεκδικήσει για τον εαυτό του κι εκείνη συνειδητοποιεί πως δεν της είναι τελικά τόσο αδιάφορος, όσο προσπαθεί να δείξει. Το σχέδιο των κοριτσιών μπαίνει σε εφαρμογή, όμως δεν θα καταφέρει ποτέ να ολοκληρωθεί. Η μοίρα έχει πάρει τις αποφάσεις της και ο έρωτας θα παίξει τον δικό του ρόλο, όσο κι αν η Άναμπελ προσπαθεί συνεχώς να του αντισταθεί…

Βρισκόμαστε στο Λονδίνο του 1843 και η κατάσταση ως προς την κοινωνική πυραμίδα έχει αρχίσει να αλλάζει. Μια νέα τάξη αστών, που αποτελείται κυρίως από επιχειρηματίες που ασχολούνται με τις μηχανές και το εμπόριο, αρχίζει να δημιουργεί τον δικό της κύκλο, ενώ οι αριστοκράτες που τα γενεαλογικά τους δέντρα χάνονται πίσω στον χρόνο μοιάζουν να είναι μετέωροι. Προσκολλημένοι στο παρελθόν και τις συνήθειες που γνωρίζουν από τους πατέρες και τους παππούδες τους, σνομπάρουν κάθε σημάδι προόδου, αλλά και τους ανθρώπους που εργάζονται χάριν αυτής.

Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο Σάιμον Χαντ. Γιος ενός κρεοπώλη, από χαμηλή κοινωνική τάξη, έγινε πλούσιος χάρη στην εξυπνάδα, τη δημιουργικότητα και τα επιχειρηματικά του ρίσκα. Περήφανος γι’ αυτό που είναι και για τα όσα έχει πετύχει, δεν ενδιαφέρεται να γίνει αποδεκτός από τους αριστοκράτες. Εκείνος νιώθει άνετα στον δικό του κύκλο, ο οποίος αποτελείται από προοδευτικούς ανθρώπους που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από ευγενείς που δεν εργάστηκαν ούτε μια μέρα στη ζωή τους.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Άναμπελ Πέιτον, μια τυπική κοπέλα της τάξης της, που θεωρεί την ευγενική καταγωγή ως το σημαντικότερο προσόν ενός υποψήφιου μνηστήρα. Βέβαια, όταν θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, δεν θα διστάσει να δεχτεί την πρόταση γάμου του Σάιμον, όπως δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και τα χρήματά του – άσχετα αν περιφρονεί τον τρόπο με τον οποίο τα κερδίζει. Κακομαθημένη όπως πολλά κορίτσια της τάξης της, μεγαλωμένη με παρωχημένες ιδέες και στερεότυπα, ρηχή και αδίστακτη προκειμένου να πετύχει τον σκοπό της, αρχικά δεν γίνεται και τόσο συμπαθής στον αναγνώστη. Θα περάσει αρκετός καιρός και θα συμβούν πολλά προτού εκτιμήσει τόσο τις ιδέες του Σάιμον, όσο και τον κόσμο και την εργασία του, αλλά και τον ίδιο ως άτομο.

Η Kleypas έχει πλάσει μια ιστορία που ξεφεύγει από την πλειοψηφία εκείνων που θέλουν τον πρωταγωνιστή να είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και ένας πολύφερνος γαμπρός. Εδώ, μάλλον ο ήρωας είναι ο τελευταίος υποψήφιος που μια μητέρα θα επέλεγε για την κόρη της. Η συγγραφέας στηλιτεύει όμως και τη ρηχότητα της καλής κοινωνίας: όταν μπαίνουν τα  χρήματα στην εξίσωση, η ταπεινή καταγωγή περνάει σε δεύτερη μοίρα. Κι όμως, ο ήρωάς μας έχει να προσφέρει σε μια γυναίκα πολλά περισσότερα από ένα γεμάτο πορτοφόλι και αξίζει ως χαρακτήρας όσο μια ντουζίνα αργόσχολοι αριστοκράτες μαζί.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα πρόσωπα που πλαισιώνουν τους κεντρικούς ήρωες· ιδιαίτερα ο κόμης του Γουέστκλιφ (την ιστορία του οποίου θα διαβάσουμε σε επόμενο βιβλίο της σειράς) και φυσικά οι τρεις φίλες της Άναμπελ, που αποτελούν την περιβόητη τετράδα που αυτοαποκαλείται Τέσσερις Εποχές. Σε πολλά σημεία του βιβλίου, η παρουσία τους, η συμπεριφορά και οι διάλογοί τους δίνουν μια επιπλέον σπιρτάδα και ζωντάνια στην αφήγηση, με το χιούμορ και τις έξυπνες παρατηρήσεις τους να σιγοντάρουν με τον καλύτερο τρόπο τις σκηνές που εκτυλίσσονται ανάμεσα στο πρωταγωνιστικό ζευγάρι.

Η νέα τετραλογία της Lisa Kleypas φαίνεται πολλά υποσχόμενη και ιδιαίτερη, αν κρίνει κανείς από το πρώτο βιβλίο της σειράς, κάνοντάς μας να ανυπομονούμε ήδη για τη συνέχεια!

 

Χρύσα Βασιλείου