Book review: Mo Hayder – Μάτι στο σκοτάδι

Book review: Mo Hayder – Μάτι στο σκοτάδι

Με το πέμπτο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον επιθεωρητή Τζακ Κάφερι, το Μάτι στο σκοτάδι, η Mo Hayder επιστρέφει στην ατμόσφαιρα των πρώτων της βιβλίων, που τόσο αγάπησαν οι αναγνώστες της.

Ένας άγνωστος άντρας κλέβει το αυτοκίνητο μιας γυναίκας, ενώ στο πίσω κάθισμα βρίσκεται η μικρή της κόρη. Η αστυνομία ξεκινάει αμέσως τις έρευνες και δεν αργεί να ανακαλύψει δύο παρόμοια παλαιότερα περιστατικά. Κι ενώ αρχικά πιστεύουν πως πρόκειται για κλέφτη αυτοκινήτων, δεν αργούν να αναθεωρήσουν και να κατατάξουν τον δράστη στην κατηγορία με τους απαγωγείς παιδιών. Όταν δε σημειωθεί ακόμη ένα περιστατικό, όλοι νιώθουν τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα. Πρέπει να τον συλλάβουν προτού χτυπήσει ξανά.

Ο Τζακ νιώθει τους παλιούς του εφιάλτες να ξυπνούν, μιας και ο μικρότερος αδελφός του είχε πέσει θύμα ενός παιδεραστή πολλά χρόνια πριν. Το πτώμα του δεν είχε βρεθεί ποτέ, η οικογένειά του είχε διαλυθεί και ο δράστης πέθανε χωρίς να πληρώσει για το έγκλημά του. Τα στοιχεία δεν θα αργήσουν να τους οδηγήσουν σε έναν τύπο που δουλεύει ως καθαριστής στα γραφεία της Αστυνομίας, και επομένως είχε πρόσβαση στα αρχεία της υπόθεσης. Όλοι ξεκινούν ένα ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να τον συλλάβουν· όμως δεν θα αργήσουν να διαπιστώσουν πως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται, και πως ο πανέξυπνος και πανούργος τύπος που κυνηγούν παίζει μαζί τους.

Ταυτόχρονα, η Φλι Μάρλι συνεχίζει να βασανίζεται από τύψεις για την πράξη της να βοηθήσει τον αδελφό της και να συγκαλύψει τον θάνατο της Μίστι Κίτσον. Μπορεί η υπόθεση να έχει κλείσει για την Αστυνομία, όχι όμως και για εκείνη. Το γεγονός πως η ομάδα της αμφισβητείται από τα υπόλοιπα τμήματα, σε συνδυασμό με τις τύψεις της, την κάνει να πεισμώσει και να θελήσει να αποδείξει την αξία όλων τους, βοηθώντας στις έρευνες για τα χαμένα κορίτσια. Τόσο η ομάδα της, όσο και εκείνη του Τζακ, θα πρέπει να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα και να δράσουν το συντομότερο δυνατόν, μιας και ο χρόνος που περνά αποδεικνύεται ο χειρότερος εχθρός όλων τους…

Γενικά, όταν πρόκειται για σειρά βιβλίων, το καλύτερο είναι -αν υπάρχει η δυνατότητα- να τα διαβάζει κανείς με τη σειρά. Στα βιβλία της Hayder υπάρχει ένας λόγος παραπάνω, μιας και βρισκόμαστε στο πέμπτο βιβλίο και οι ήρωες είναι ακόμα επηρεασμένοι από γεγονότα που έχουν συμβεί στα προηγούμενα. Αν τα έχει διαβάσει κανείς, οπωσδήποτε κάνει πιο γρήγορα την όποια σύνδεση ανάμεσα στα διάφορα γεγονότα. Ακόμα όμως κι αν το «Μάτι στο σκοτάδι» αποτελεί την πρώτη γνωριμία του με τη συγκεκριμένη συγγραφέα και πάλι αξίζει τον κόπο, γιατί η πλοκή από μόνη της είναι αξιόλογη.

Το θέμα το οποίο καταπιάνεται η συγγραφέας αποτελεί έναν από τους πιο φριχτούς εφιάλτες για τον καθένα: η απαγωγή παιδιών είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να περνάει καν ως ιδέα από το μυαλό του. Η Hayder, συνηθισμένη να καταπιάνεται με θέματα-ταμπού στα βιβλία της και να μας χαρίζει ιδιόμορφες, ρεαλιστικές και πολλές φορές εξαιρετικά ωμές περιγραφές που αφορούν τα εκάστοτε εγκλήματα τα οποία αφηγείται, καταφέρνει και εδώ να διατηρήσει τις αφηγηματικές ισορροπίες και να χειριστεί το ιδιαίτερο αυτό θέμα με ευαισθησία, χωρίς να αφαιρεί τίποτα από τη δράση και τη συγκίνηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που οι απαγωγές των παιδιών επηρεάζουν τις οικογένειές τους. Γενικά, μια κρίση είναι εκείνη που συνήθως γίνεται η αφορμή να έρθουν στην επιφάνεια παλιές αμφιβολίες, κρυμμένα μυστικά και καταπιεσμένα συναισθήματα. Το «στοίχημα» σ’ αυτές τις περιπτώσεις -εκτός βέβαια από το να βρεθεί το άτομο που έχει απαχθεί- είναι το μετά· το αν θα μπορέσει η οικογένεια να συνεχίσει περισσότερο ενωμένη από πριν ή αν η δύσκολη κατάσταση που καλούνται να διαχειριστούν τους χωρίσει τελικά. Έτσι κι εδώ, οι δύο οικογένειες που βιώνουν την απώλεια των παιδιών τους συγκρούονται, ξεγυμνώνονται ως χαρακτήρες, γίνονται άλλοι άνθρωποι, παίρνουν αποφάσεις που μέχρι τη δεδομένη στιγμή δεν θα σκέφτονταν καν ως επιλογές και καλούνται να παραμείνουν όλοι δυνατοί μέχρι το τέλος – με την ελπίδα πως θα έχουν την ευκαιρία να αγκαλιάσουν και πάλι τα παιδιά τους.

Ο χαρακτήρας των δύο κεντρικών ηρώων δεν έχει εξελιχθεί όσο θα περίμενε κανείς. Κολλημένοι στο παρελθόν τους, προσπαθούν ακόμη να διαχειριστούν όσα τους πονάνε και τους προβληματίζουν. Η Φλι παλεύει με τις τύψεις και με τη σιωπή της, ενώ ο Τζακ με τη συνείδησή του ως αστυνομικού και ως ανθρώπου, μιας και γνωρίζει για το έγκλημα που εμπλέκεται η Φλι κι όμως, δεν την έχει καταδώσει. Επίσης νιώθει ανόητος και μπερδεμένος επειδή είχε ξεκινήσει να τρέφει κάποια αισθήματα για εκείνη, τα οποία τώρα, υπό το πρίσμα των όσων ξέρει για την υπόθεση που έχει στοιχειώσει τη συνάδελφό του, φαίνονται να είναι εντελώς άκυρα. Η όποια σχέση μεταξύ τους, όμως, μάλλον έχει αρκετά ακόμα να μας πει στο μέλλον.

Το «Μάτι στο σκοτάδι» είναι ένα ανατρεπτικό αστυνομικό θρίλερ που κόβει την ανάσα με τους γρήγορους ρυθμούς του, μια πραγματικά τονωτική ένεση μετά τα δύο προηγούμενα (και κάπως πιο άνευρα) βιβλία της Hayder κι ένα μυθιστόρημα που θα κάνει τους αναγνώστες να θυμηθούν ξανά τους λόγους που επέλεξαν εξαρχής να διαβάσουν τη συγκεκριμένη συγγραφέα.

 

Χρύσα Βασιλείου