Book review: Είσαι στα όνειρά μου - Lisa Kleypas

Με το «Είσαι στα όνειρά μου» ολοκληρώνεται η διλογία της Lisa Kleypas, με γενικό τίτλο Η λέσχη του Κρέιβεν. Στο βιβλίο αυτό ξετυλίγεται η ιστορία του Ντέρεκ Κρέιβεν, περιβόητου ιδιοκτήτη της ομώνυμης λέσχης.

Όλα ξεκινούν μια νύχτα, όταν ο Ντέρεκ δέχεται επίθεση σε ένα σκοτεινό στενό κοντά στη λέσχη του. Περιέργως, αυτή που θα τον σώσει είναι μια γυναίκα! Η Σάρα Φίλντινγκ είναι συγγραφέας και πραγματοποιεί έρευνα για το καινούριο της βιβλίο, τριγυρίζοντας στα κακόφημα μέρη του Λονδίνου. Όνειρό της να γνωρίσει από κοντά το εσωτερικό μιας χαρτοπαικτικής λέσχης, αλλά και να μιλήσει με τα κορίτσια που εργάζονται εκεί ως εταίρες, μιας και κάτι τέτοιο θα της πρόσφερε πλούσιο υλικό για γράψιμο. Και ποια θα μπορούσε να είναι καλύτερη ευκαιρία για εκείνη αν όχι μια επίσκεψη στην περιβόητη λέσχη του Κρέιβεν, μια από τις πιο φημισμένες σε όλο το Λονδίνο;

Ο Ντέρεκ όμως δεν θέλει κοντά του τη Σάρα. Θορυβημένος από τον σαρωτικό της χαρακτήρα, το πείσμα της και την αποφασιστικότητά της, πιάνει τον εαυτό του να επηρεάζεται με έναν τρόπο που δεν του αρέσει καθόλου· συνειδητοποιεί πως έχει αρχίσει να παθιάζεται με αυτή την όχι και τόσο εντυπωσιακή εμφανισιακά γυναίκα, με το έξυπνο μυαλό και την κοφτερή γλώσσα. Όμως, πιστεύοντας πως δεν είναι άξιος για καμιά γυναίκα -πόσο μάλλον κάποια από αξιοπρεπή οικογένεια- της ζητά να φύγει οριστικά από τη ζωή του και να επιστρέψει στο χωριό της και στον άντρα που εκείνη περιμένει εδώ και χρόνια να της κάνει πρόταση γάμου.

Εκείνη επιστρέφει μεν στο πατρικό της, όμως οι δρόμοι τους δεν θα αργήσουν να διασταυρωθούν εκ νέου. Έχοντας ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τον άβουλο και «αιώνιο» μνηστήρα της και νιώθοντας αλλαγμένη μετά το διάστημα που πέρασε στο Λονδίνο, η Σάρα συνειδητοποιεί πως ο Ντέρεκ Κρέιβεν είναι ο άντρας που ξυπνά μέσα της πρωτόγνωρα συναισθήματα, που πολύ θα ήθελε να εξερευνήσει μαζί του. Και παρόλο που εκείνος κάνει ό,τι μπορεί για να μείνει μακριά της, φαίνεται πως η μοίρα και ο έρωτας έχουν άλλα σχέδια για τους δυο τους…

Αυτή δεν είναι η πρώτη ιστορία που ο κεντρικός ήρωας έχει στην ιδιοκτησία του κάποια χαρτοπαικτική λέσχη, όμως τόσο η πλοκή, όσο και οι χαρακτήρες της την κάνουν ιδιαίτερη. Όπως και στο πρώτο βιβλίο της Kleypas, έτσι κι εδώ το ζευγάρι Ντέρεκ-Σάρα πρωτοτυπεί και κλέβει την παράσταση με περισσότερους από έναν τρόπους, διεκδικώντας την αναγνωστική προσοχή και καταφέρνοντας να επισκιάσει οτιδήποτε άλλο συμβαίνει ταυτόχρονα γύρω τους.

Μιλάμε οπωσδήποτε για ένα ιδιαίτερο ζευγάρι, μιας και δεν αντιπροσωπεύουν τα συνηθισμένα κοινωνικά πρότυπα που διαβάζουμε συνήθως σε αντίστοιχα βιβλία. Ο Ντέρεκ Κρέιβεν προέρχεται από τον δρόμο, αφού γεννήθηκε και μεγάλωσε κυριολεκτικά στο πεζοδρόμιο. Παρ’ όλα τα πλούτη και τα κομψά του ρούχα, δεν έχει καταφέρει να αποβάλει πλήρως τα στοιχεία που μαρτυρούν την καταγωγή του – κι αυτό, σε συνδυασμό με τη φήμη που του έχει χαρίσει η λέσχη, δεν τον κάνει και τόσο δημοφιλή στα κοσμικά σαλόνια. Όπως επίσης και το γεγονός πως πολλές από τις παντρεμένες κοσμικές κυρίες έχουν περάσει από το κρεβάτι του. Όχι βέβαια πως αυτός νοιάζεται ιδιαίτερα για κοσμικότητες.

Από την άλλη, η Σάρα επίσης δεν θυμίζει τις κλασικές ηρωίδες ρομαντικών ιστοριών. Παρόλο που η οικογένειά της είναι αξιοπρεπέστατη, δεν έχει κάποιον τίτλο. Η ίδια περιμένει μια αιώνια πρόταση γάμου, όμως ταυτόχρονα εξασκεί το επάγγελμα της συγγραφέως. Και μπορεί στα βιβλία της να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, όμως στις προσωπικές της επαφές δεν διστάζει να αποκαλύψει την αληθινή της ταυτότητα. Για την εποχή εκείνη, ήταν σκάνδαλο να εκδίδονται βιβλία γραμμένα από γυναίκες· πόσο μάλλον, οι συγγραφείς τους να δηλώνουν περήφανα την ιδιότητά τους.

Μιλάμε, δηλαδή, για δύο ανθρώπους που προέρχονται από χαμηλή κοινωνική τάξη, δεν έχουν τίτλο, ο κύριος δεν πολιορκείται από μια ντουζίνα ντεμπιντάντ και η δεσποινίδα δεν είναι υποχρεωμένη να παντρευτεί. Εκείνος είναι τζογαδόρος κι εκείνη συγγραφέας – δύο επαγγέλματα που θεωρούνται «στιγματισμένα» από την καλή κοινωνία. Είναι οι χαρακτήρες τους λοιπόν που τους χωρίζουν· ο εγωισμός, ο φόβος να αφεθούν, η καχυποψία, η δυσπιστία. Όμως, όταν ο έρωτας προστάζει αυτά μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και όταν τα εμπόδια ξεπεραστούν τελικά, ο Ντέρεκ και η Σάρα θα αποτελέσουν ένα από τα ωραιότερα ζευγάρια. Ειδικά ο Ντέρεκ μοιάζει άλλος άνθρωπος. Ανέκαθεν υπήρξε μια πολύ βασανισμένη ψυχή, ένα ακατέργαστο διαμάντι που με τις φροντίδες και την αγάπη της Σάρας καταφέρνει τώρα να λάμψει, καταπλήσσοντας ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό.

Στις σελίδες του βιβλίου εμφανίζονται φυσικά και αρκετές φυσιογνωμίες που συναντά κανείς και στο προηγούμενο -κυρίως άνθρωποι της λέσχης, αλλά και το πρωταγωνιστικό ζευγάρι του άλλου βιβλίου- όμως φυσικά διαβάζεται και αυτόνομα. Επίσης, δεν λείπουν το χιούμορ, οι τρυφερές σκηνές, η δράση και τα συναισθήματα παντός είδους: ζήλια, οργή, έρωτας, απόγνωση, τρυφερότητα, δυσπιστία, αποδοχή. Και στο τέλος γαλήνη, ευτυχία και πολλή, πολλή αγάπη.

Το «Είσαι στα όνειρά μου», εκτός από ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα εποχής γεμάτο ρομαντισμό και συναίσθημα, αποτυπώνει με υπέροχο τρόπο τον πραγματικό εαυτό μας, το άτομο που κρύβει ο καθένας μέσα του και το πόσο αυτό αξίζει, παρόλο που πολλές φορές δεν το πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι. Όπως επίσης και την απόδειξη πως η αγάπη, τελικά, καταφέρνει όχι μόνο να θριαμβεύσει, αλλά και να αλλάξει για πάντα τη ζωή εκείνων που αποφασίζει να πιάσει κάθε φορά στα μαγικά δίχτυα της.

 

Χρύσα Βασιλείου