Book review: Η σκιά - Βαγγέλης Γιαννίσης

Η «Σκιά» είναι το τέταρτο βιβλίο του συγγραφέα Βαγγέλη Γιαννίση, ο οποίος επιστρέφει πιο αποφασισμένος από ποτέ να μας ‘μπάσει’ για τα καλά στο σύμπαν του ήρωά του, Άντερς Οικονομίδη.

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τα γεγονότα του τελευταίου βιβλίου και ο Οικονομίδης προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες του ανάμεσα στην οικογένεια και τη δουλειά του. Όμως μια νέα υπόθεση -η πιο σκοτεινή της καριέρας του- έρχεται να ταρακουνήσει τον ίδιο και την ομάδα του. Γιατί το πτώμα του άγνωστου άνδρα που ανακαλύπτεται σε μια δασική έκταση έξω από το Έρεμπρο παρουσιάζει ένα θέαμα άκρως μακάβριο, με ένα σκηνικό που μοιάζει τελετουργικό και κλονίζει ακόμα και τους πιο έμπειρους αστυνομικούς.

Οι έρευνες για την ταυτότητα του άντρα ξεκινούν, όμως ο Άντερς και η ομάδα του νιώθουν μια σκιά να τους ακολουθεί, καθώς και μια παράξενη μυρωδιά θανάτου κι αποσύνθεσης να πλανάται γύρω τους. Τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα δείχνουν πως το σκηνικό στήθηκε έτσι ώστε να φαίνεται πως ο νεκρός επέστρεψε για να εκδικηθεί τον δολοφόνο του. Πως πρόκειται για ένα ντράουγκρ, ένα μυθολογικό πλάσμα που συνδέεται με τη σκανδιναβική μυθολογία και επέστρεψε στον κόσμο των ζωντανών για να πάρει εκδίκηση.

Ο Οικονομίδης και οι συνάδελφοί του θα καταδυθούν στον σκοτεινό κόσμο του παγανισμού, του οντινισμού και των θυσιών στους αρχαίους θεούς. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως ο δολοφόνος συνδέεται κατά κάποιον τρόπο με τη death metal, οπότε θα αρχίσουν να διερευνούν τη σχέση μερικών ντόπιων συγκροτημάτων με τις τελετές της αρχαίας θρησκείας. Κι ενώ το Έρεμπρο συνταράσσεται από δύο ακόμα περίεργες δολοφονίες, ο Άντερς βαδίζει σε απόκοσμα και μεταφυσικά μονοπάτια, προκειμένου να βρει τον δράστη. Μονοπάτια που μπορεί να αποδειχτούν ιδιαιτέρως επικίνδυνα, την ίδια ώρα που η μυστηριώδης σκιά συνεχίζει να σκορπά τον τρόμο σε αθώες και ένοχες συνειδήσεις…

Γνωρίζοντας πόσο φανατικά αγαπούν οι αναγνώστες τόσο τον ήρωά του, όσο και το περιβάλλον που έχει δημιουργήσει γύρω από αυτόν, ο συγγραφέας αποφασίζει να τους εκφράσει την ευγνωμοσύνη του γράφοντας το καλύτερο βιβλίο του μέχρι σήμερα· το πιο ολοκληρωμένο, το πιο σκοτεινό, το πιο μακάβριο, το πιο πολύπλοκο, το πιο «σκανδιναβικό». Για πρώτη φορά, συνδυάζει με τρόπο άκρως αριστοτεχνικό το αμιγώς αστυνομικό στοιχείο με διαλεχτά στοιχεία της σκανδιναβικής μυθολογίας, φέρνοντας σε επαφή τον αναγνώστη με μια άλλη πλευρά της Σουηδίας, της ιστορίας της και του παρελθόντος της. Εξάλλου, ακόμα και σήμερα υπάρχει ένας σημαντικός πυρήνας υποστηρικτών της αρχαίας παγανιστικής θρησκείας στη χώρα, επομένως δεν φαντάζει καθόλου παράταιρη η εμπλοκή τους στο συγκεκριμένο στόρι. Είναι φανερή επίσης η επιμελής έρευνα του συγγραφέα σε ό,τι αφορά τη σκανδιναβική μυθολογία, καθώς και η προσοχή και η φροντίδα που επέδειξε στην ενσωμάτωση των στοιχείων της μέσα στην ιστορία.

Παρόλο που δεν υπάρχουν εξαιρετικά δραματικές αυξομειώσεις στην πλοκή, η δράση διατηρείται αμείωτη καθ’ όλη τη διάρκεια του βιβλίου, και το ενδιαφέρον του αναγνώστη επίσης. Η γραφή είναι γεμάτη ζωντάνια, περιγραφική και γλαφυρή, όμως ταυτόχρονα συγκρατημένη έτσι ώστε να μη γίνεται υπερβολική. Ο αναγνώστης αναρωτιέται μεν για την ταυτότητα του δράστη, όμως δεν ανησυχεί γιατί ξέρει πως στο τέλος ο συγγραφέας θα του αποκαλύψει τα πάντα με σαφήνεια, αποτυπώνοντας τη συνολική εικόνα με τρόπο που δεν αφήνει απορίες κι ερωτηματικά. Το ύφος είναι πλέον οικείο στον αναγνώστη από τα προηγούμενα βιβλία, όπως ολοφάνερη είναι και η εξέλιξη της πένας του Γιαννίση, ευρισκόμενη εδώ στα καλύτερά της.

Εκτός από την άκρως ενδιαφέρουσα πλοκή, το άλλο μεγάλο συν του βιβλίου είναι -για μια ακόμη φορά- οι χαρακτήρες του. Μαζί με τον συγγραφέα, εξελίσσονται και οι ήρωές του. Νέα πρόσωπα εισβάλλουν στην καθημερινότητα του Οικονομίδη και διεκδικούν επάξια μια θέση στην καρδιά των αναγνωστών με τις προσωπικές τους ιστορίες. Κάθε μία από αυτές είναι άλλη μια απόδειξη του πολύπλευρου ταλέντου του συγγραφέα, ο οποίος καταπιάνεται με την ίδια επιτυχία και με κοινωνικά φαινόμενα -όπως η μοναξιά, η ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση, η εγκληματικότητα ως μια καθημερινή κατάσταση σε ορισμένες γειτονιές της πόλης, η ανίατη ασθένεια- και το πώς αυτά επηρεάζουν εκείνους που τα ζουν από πρώτο χέρι. Πλούσιος ο καμβάς των συναισθημάτων που χρωματίζουν τις ζωές των ηρώων, είτε αυτοί βρίσκονται από τη μία είτε από την άλλη πλευρά του νόμου.

Η Άριελ Ριβέρα και ο Σεμπάστιαν Χολμ αποτελούν την έκπληξη αυτού του βιβλίου, διεκδικώντας τον χρόνο και την προσοχή που αναμφίβολα τους αξίζουν, για διαφορετικό λόγο στον καθένα. Και φυσικά, η προσωπική ζωή του ίδιου του Άντερς παρουσιάζει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον για τους φανατικούς του αναγνώστες, μιας και οι εκπλήξεις στην οικογένειά του φαίνεται να μην τελειώνουν ποτέ.

Η «Σκιά» είναι το πιο ολοκληρωμένο, από κάθε άποψη, βιβλίο του Βαγγέλη Γιαννίση μέχρι σήμερα και υπόσχεται να εντυπωσιάσει τους αναγνώστες της και να αποζημιώσει όλους εκείνους που περίμεναν με αγωνία τη συνέχεια. Ξέροντας καλά πως ο καλύτερος Άντερς είναι πάντα ο επόμενος, κι έχοντας διαβάσει αυτό το βιβλίο, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο ευφάνταστο και συναρπαστικό μας περιμένει στο μέλλον από την απίστευτη πένα του ταλαντούχου κυρίου Γιαννίση!

 

Χρύσα Βασιλείου