Book review: Ένα φιλί για καληνύχτα - Tessa Dare

Η Tessa Dare κάνει δυναμική είσοδο στις εκδόσεις Elxis με το «Ένα φιλί για καληνύχτα», μια ιστορία αγάπης με… αρκετές δόσεις παραμυθιού.

Η κεντρική ηρωίδα, Ιζόλδη Οφηλία Γκουντνάιτ, μεγάλωσε με παραμύθια για γενναίους ιππότες, λευκά άλογα, παραμυθένια κάστρα, πριγκίπισσες που κερδίζουν την καρδιά του ωραίου πρίγκιπα… Όλα αυτά, στις ιστορίες που έγραφε ο πατέρας της και που εκείνη πίστευε πως θα ζούσε και η ίδια, όταν θα γνώριζε τον άντρα των ονείρων της.

Τώρα η Ίζι έχει μεγαλώσει και συνειδητοποιήσει πως η αληθινή ζωή διαφέρει πολύ από τα παραμύθια. Πλέον είναι μόνη, ορφανή και πάμφτωχη. Όταν, λοιπόν, μαθαίνει πως έχει κληρονομήσει με τρόπο εντελώς αναπάντεχο ένα ολόκληρο κάστρο, σπεύδει αμέσως εκεί. Προς έκπληξή της, όμως, θα συναντήσει τον Ράνσομ Βέιν, δούκα του Ρόθμπουρι, που διατείνεται πως εκείνος είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του κάστρου και της ζητά να το εγκαταλείψει το συντομότερο. Όμως η Ίζι είναι πεισματάρα κι απελπισμένη. Πρώτη φορά βρίσκεται να έχει δική της ιδιοκτησία, και δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει έτσι εύκολα τα όπλα. Έστω κι αν είναι αναγκασμένη να συγκατοικεί με τον κυνικό και κακότροπο δούκα.

Εκείνος, από την άλλη, έχοντας μείνει σχεδόν ολοκληρωτικά τυφλός μετά από ένα ατύχημα, έχει απομονωθεί στην εξοχή και το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί είναι ένα επίμονο και πεισματάρικο θηλυκό να ανακατεύεται στα πόδια του. Οι δυο τους φαίνεται να μην ταιριάζουν σε τίποτα, όμως αυτό δεν μοιάζει ικανό να εμποδίσει ένα αίσθημα να αναπτυχθεί με τον καιρό ανάμεσά τους· ένα αίσθημα που δυναμώνει κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο…

Η πλοκή της Dare είναι γρήγορη, αστεία, με ισόποσες δόσεις χιούμορ, έρωτα, ίσως και κάποιας υπερβολής. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θυμίζει τις κλασικές ιστορίες του είδους που διαβάζουμε συνήθως. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα κρύο, απομονωμένο, παραμελημένο κάστρο, χαμένο σε κάποια ερημιά. Απουσιάζει εντελώς οτιδήποτε θυμίζει το αριστοκρατικό λούστρο του Λονδίνου, τους χορούς της αριστοκρατίας, τα κρυφά ραντεβού σε κήπους και τα βλέμματα όλο πάθος, κρυμμένα πίσω από μια βεντάλια.

Οι ήρωες ξεχωρίζουν επίσης, ο καθένας με τον τρόπο του. Ο Ράνσομ είναι ένας ήρωας που θυμίζει πληγωμένο αγρίμι· εκτός από την όρασή του, και η τιμή του έχει δεχτεί ένα ισχυρότατο πλήγμα, αφού η γυναίκα που επρόκειτο να παντρευτεί τον παράτησε για κάποιον άλλο. Επόμενο είναι, λοιπόν, να είναι δύσθυμος χαρακτήρας και να επιθυμεί την ηρεμία και την απομόνωση που προσφέρει η εξοχή. Από την άλλη, η Ίζι Γκουντνάιτ είναι μια κοπέλα που μεγάλωσε με όνειρα που πλέον έχουν μετατραπεί σε απωθημένα. Κι εκτός όλων των άλλων, πεθαίνει να φιλήσει έναν άντρα. Κι αν στην αρχή δεν θα μπορούσε με τίποτα να φανταστεί σ’ αυτόν τον ρόλο τον δούκα του Ρόθμπουρι, καθώς περνάει ο καιρός νιώθει να μεγαλώνει μέσα της μια περίεργη έλξη για εκείνον.

Η σχέση τους είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτική, καθώς κάθε συνάντησή τους είναι εντελώς απρόβλεπτη. Και οι δύο είναι περισσότερο μοντέρνοι απ’ όσο προστάζει η συγκεκριμένη εποχή. Εκείνη δεν διστάζει να παίρνει πρωτοβουλίες προκειμένου να πετύχει τον στόχο της κι εκείνος επίσης δεν διστάζει να βλαστημάει με τις πιο… πρωτότυπες βρισιές μπροστά της και να ανοίγει μαζί της κουβέντες που δεν αρμόζουν ανάμεσα σε δύο άτομα που δεν είναι παντρεμένα – πολλές φορές, ούτε και τότε! Και οι δύο κουβαλούν τους προσωπικούς τους δαίμονες και προσπαθούν να τους αντιμετωπίσουν όσο καλύτερα γίνεται· αρχικά μόνοι, αργότερα στηριζόμενοι ο ένας στην παρουσία και την ευεργετική επίδραση του άλλου. Το πώς η αισιόδοξη, αποφασιστική Ίζι θα επιδράσει τελικά στην κατεστραμμένη και εσωστρεφή περσόνα του Ράνσομ αποκαλύπτεται σιγά σιγά, μέσα από αστεία, συγκινητικά και τρυφερά περιστατικά, που αποδεικνύουν πως τελικά αυτοί οι δύο είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον. Παρ’ όλο που εκείνος δεν θυμίζει σε τίποτα τον ιππότη του παραμυθιού, αποδεικνύεται πως είναι ο πρίγκιπας που περίμενε σε όλη της τη ζωή.

Η ατμόσφαιρα θυμίζει έντονα γκόθικ μυθιστόρημα εποχής: ένα σκοτεινό, υγρό και παλιό κάστρο στη μέση του πουθενά, ένας απότομος και απρόσιτος ήρωας, μια (φαινομενικά) απροστάτευτη ηρωίδα. Το ιδανικό σκηνικό για να αναπτυχθεί ένα ρομάντζο που διαφέρει αρκετά από την πλειοψηφία των υπολοίπων του είδους του. Επίσης, αποτελεί πρωτοτυπία το γεγονός ότι ο Ράνσομ είναι τυφλός, μιας και δεν έχουμε συνηθίσει να συναντούμε σε τέτοια βιβλία έναν από τους κεντρικούς ήρωες με οποιουδήποτε είδους αναπηρία. Αυτό βέβαια καθόλου δεν αφαιρεί από το στόρι· αντίθετα, του προσδίδει μια διαφορετική δυναμική, κάνει πολύ πιο ενδιαφέρουσα τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο πρωταγωνιστικό ζευγάρι, ενώ αναδεικνύει και το πώς αντιμετώπιζαν την εποχή εκείνη τα περιστατικά αυτά τόσο ο ίδιος ο παθών, όσο και το περιβάλλον του.

Έξυπνο, ιδιαίτερο, παθιάρικο, ανατρεπτικό με τον τρόπο του και με μια γερή δόση νεραϊδόσκονης, το «Ένα φιλί για καληνύχτα» υπόσχεται να κρατήσει, σε όσους επιλέξουν να το διαβάσουν, την καλύτερη παρέα και να τους αφηγηθεί μια ιστορία αγάπης που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα παραμύθια που διάβαζαν μικροί, λίγο προτού ψιθυρίσουν “καληνύχτα”.

 

Χρύσα Βασιλείου