Book review: 9 απαράβατοι κανόνες για να φλερτάρεις ένα κάθαρμα - Sarah MacLean

Η νέα τριλογία της Sarah MacLean, με γενικό τίτλο Η αριθμητική του έρωτα, ξεκινάει με το «9 απαράβατοι κανόνες για να φλερτάρεις ένα κάθαρμα», και σίγουρα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι από εννέα λόγοι για να το επιλέξει κανείς!

Κεντρική ηρωίδα είναι η λαίδη Καλπουρνία Χάρτγουελ, η οποία στα είκοσι οκτώ της χρόνια παραμένει ανύπαντρη και έχει χαρακτηριστεί από την πλειοψηφία της τάξης της ως γεροντοκόρη, μιας κι έχει περάσει προ πολλού την ηλικία γάμου. Η ίδια έχει αποδεχτεί πως δεν είναι τόσο όμορφη ή προικισμένη όπως άλλες κοπέλες του κύκλου της κι απέχει πολύ από το πρότυπο της ιδανικής νύφης. Όπως έχει επίσης αποδεχτεί πως δεν θα καταφέρει ποτέ να κερδίσει την καρδιά του Γκάμπριελ Σεντ Τζον, μαρκήσιου του Ράλστον, με τον οποίο είναι κρυφά ερωτευμένη για περίπου μια δεκαετία.

Αυτό που έχει κουράσει περισσότερο την κοπέλα είναι το να τη θεωρούν άτολμη και παθητική. Αποφασίζει, λοιπόν, να δημιουργήσει μια λίστα με διάφορες δραστηριότητες, εντελώς ακατάλληλες για κάθε καθωσπρέπει γυναίκα. Η περίφημη λίστα της περιλαμβάνει -ανάμεσα σε άλλα- ένα παθιασμένο φιλί, κάπνισμα πούρου, ξιφομαχία, χαρτοπαιξία σε ανδρική λέσχη και άπειρους χορούς σε μια συγκέντρωση. Αυτά πιστεύει πως θα της προσφέρουν συγκινήσεις παρόμοιες με εκείνες που έχει στερηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Όταν αποφασίσει, όμως, να επιλέξει τον μαρκήσιο του Ράλστον για να πάρει το παθιασμένο της φιλί, ξεκινά μια άλλου είδους περιπέτεια. Γιατί εκείνος είναι ένας από τους πιο περιβόητους καρδιοκατακτητές του Λονδίνου και εκείνη μια άβγαλτη κοπέλα. Γιατί εκείνος δεν είναι διατεθειμένος να ερωτευτεί και εκείνη, παρόλο που επ’ ουδενί δεν το ομολογεί,  επιθυμεί να την αγαπήσουν. Γιατί εκείνος οπωσδήποτε δεν είναι κατάλληλος για μια γυναίκα σαν την Καλπουρνία κι εκείνη δεν μπορεί να φανταστεί κανέναν άλλον που μπορεί να αντικαταστήσει τον Γκάμπριελ στην καρδιά της…

Η συγκεκριμένη ιστορία από τη μία φαντάζει ανάλαφρη και από την άλλη είναι ιδιαίτερα ‘πικάντικη’· όχι μόνο λόγω των εξαιρετικά καλογραμμένων ερωτικών σκηνών, αλλά κι από την ίδια την πλοκή και τον τρόπο που αυτή ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντούμε μια δυναμική ηρωίδα, όμως σπάνια βλέπουμε μια γυναίκα της αριστοκρατικής τάξης και της εποχής εκείνης να δημιουργεί μια λίστα που άνετα μπορεί να θεωρηθεί σκανδαλώδης. Η ηρωίδα της MacLean με το παράξενο όνομα που εκείνη μισεί, παρόλο που ο Ράλστον τής θυμίζει συνεχώς πως είναι το όνομα μιας αυτοκράτειρας, είναι αποφασισμένη να σβήσει και τις εννέα δραστηριότητες από τη λίστα της, και το να παρακολουθεί κανείς τις περιπέτειές που προκαλούνται από κάθε της… αποστολή μόνο απολαυστικό μπορεί να είναι για τον αναγνώστη. Ειδικά όταν η τύχη ή η μοίρα φροντίζουν να βρίσκεται πάντα κάπου κοντά και το αντικείμενο του πόθου της, ο Ράλστον· και όταν δεν το φροντίζει η τύχη, το φροντίζει ένας από τους δύο ήρωες!

Εκ πρώτης όψεως το πρωταγωνιστικό ζευγάρι φαντάζει κάπως αταίριαστο, όμως αυτό απλά προσδίδει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη μεταξύ τους σχέση. Εκείνη είναι μια αξιοσέβαστη δεσποινίδα, όμως στερημένη απ’ όσα ονειρεύεται να ζήσει κάθε κοπέλα. Εκείνος είναι περιβόητος για τις ερωτικές του περιπέτειες, και λόγω της μητέρας του που παράτησε εκείνον και τα αδέλφια του σε μικρή ηλικία δεν πιστεύει στην αγάπη. Ανάμεσά τους υποβόσκει ένα συναίσθημα δυνατό, όμως κανείς τους δεν παραδέχεται τι αισθάνεται. Κάθε συνάντησή τους είναι εκρηκτική, με τους δυο τους τη μία στιγμή να φιλιούνται παθιασμένα και την αμέσως επόμενη να χωρίζουν φουρκισμένοι, εξαιτίας μιας παρεξήγησης. Και οι ίδιοι και οι αναγνώστες απομένουν να περιμένουν την επόμενη φορά, την επόμενη συνάντηση, ξέροντας πως τίποτα δεν έχει τελειώσει, γιατί -κατά βάθος- απλά δεν μπορούν να κάνουν ο ένας χωρίς τον άλλον, μιας και αλληλοσυμπληρώνονται τέλεια!

Μπορεί στο βιβλίο αυτό κεντρικό ρόλο να έχουν ο Ράλστον και η Κάλι, όμως και οι υπόλοιποι ήρωες δίνουν το δικό τους στίγμα και ξεχωρίζουν με την παρουσία τους. Η αδελφή και η υπηρέτρια της Κάλι έχουν περισσότερο τον ρόλο του συμμάχου στην προετοιμασία εκείνης για την κάθε περιπέτειά της. Τα αδέλφια του Ράλστον, ο δίδυμος αδελφός του Νίκολας και η άρτι αφιχθείσα από την Ιταλία Τζουλιάνα Φιόρι (την ύπαρξη της οποίας αγνοούσαν μέχρι τώρα τα δύο αδέλφια) έχουν πιο δυναμική παρουσία· πράγμα εύλογο, μιας και τις δικές τους ιστορίες θα γνωρίσουμε στα δύο επόμενα βιβλία της σειράς.

Το «9 απαράβατοι κανόνες για να φλερτάρεις ένα κάθαρμα» θα σας κάνει να γελάσετε, να συγκινηθείτε, να παθιαστείτε, να ερωτευτείτε και να ονειρευτείτε. Γιατί, όπως απέδειξε η Κάλι, ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε ό,τι δεν μας αρέσει στον εαυτό μας, να τολμήσουμε να κάνουμε όσα ως τώρα διστάζαμε. Κι επίσης δεν πρέπει ποτέ να σταματάμε να ονειρευόμαστε. Γιατί ακόμα και τα πιο τρελά όνειρα μπορούν κάποτε να γίνουν πραγματικότητα και ακόμα και το μεγαλύτερο κάθαρμα μπορεί να γίνει ο ιδανικός άντρας που ονειρεύεται μια κοπέλα, όταν η αληθινή αγάπη τού χτυπήσει την πόρτα…

 

Χρύσα Βασιλείου