Book review: Το τραγούδι της σελήνης - Nina George

Υπάρχουν ορισμένοι συγγραφείς που έχουν το μαγικό χάρισμα να προκαλούν, με την πένα και τις ιστορίες τους, μια πληθώρα συναισθημάτων στον αναγνώστη· η Nina George είναι μια τέτοια συγγραφέας και το «Τραγούδι της σελήνης» είναι ένα τέτοιο βιβλίο.

Κεντρική ηρωίδα η Μαριάνε, μια εξηντάρα Γερμανίδα που νιώθει πως η ζωή της έχει τελειώσει και αποφασίζει να αυτοκτονήσει, πέφτοντας στον Σηκουάνα. Όμως τελικά δεν τα καταφέρνει και τότε συνειδητοποιεί πως η ζωή τής δίνει μια δεύτερη ευκαιρία. Έτσι αποφασίζει να αφήσει πίσω της τον εδώ και χρόνια αποτυχημένο γάμο της, τον σύζυγό της που πάντα αδιαφορούσε για την ίδια και τις ανάγκες της και τη μίζερη καθημερινότητά της και να ακολουθήσει τις επιταγές της καρδιάς της. Σπρωγμένη από το ένστικτό της κι από ένα ζωγραφισμένο τουριστικό πλακάκι με ένα μικρό ψαροχώρι της Βρετάνης, αποφασίζει πως πρέπει να επισκεφτεί οπωσδήποτε το μέρος εκείνο.

Φτάνοντας στο Κερντρίκ, η αρχική της απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή της αρχίζει να ατονεί. Αντικρίζοντας μια απίστευτη ομορφιά γύρω της, βγαλμένη σαν από κάποιο παραμύθι, και συγκινημένη από τη θερμή υποδοχή των κατοίκων, η Μαριάνε νιώθει, για πρώτη φορά στη ζωή της, πως ανήκει κάπου. Οι κάτοικοι του χωριού είναι κάπως παράξενοι και υπερήφανοι, αλλά επίσης ζεστοί και φιλόξενοι. Από την πρώτη στιγμή την αγκαλιάζουν και τη θεωρούν δικό τους άνθρωπο, αλλά επίσης δείχνουν να εκτιμούν τις ικανότητες και την προσωπικότητά της – κάτι που δεν έκανε ποτέ ο άντρας της.

Σ’ αυτή τη μικρή γωνιά της Βρετάνης, η Μαριάνε θα ανακαλύψει ξανά μερικά από τα ομορφότερα συναισθήματα που υπάρχουν στη ζωή – την αυτοεκτίμηση, τη φιλία, την αφοσίωση σε έναν σκοπό, ακόμα και τον έρωτα. Θα ξαναβρεί τον εαυτό που νόμιζε πως είχε από χρόνια χάσει, θα θυμηθεί πώς είναι να ονειρεύεσαι, να ζεις και να δημιουργείς, να έχεις κάτι να περιμένεις… Θα συνειδητοποιήσει πως είναι μια γυναίκα πολύ πιο δυνατή, ξεχωριστή και δυναμική απ’ όσο νόμιζαν οι γύρω της και η ίδια, αλλά και πως ποτέ στη ζωή δεν είναι αργά για ένα καινούριο ξεκίνημα και για να ζήσεις όλα όσα κάποτε ονειρεύτηκες και δεν τόλμησες να κάνεις. Γιατί η ζωή είναι όμορφη· είναι εκεί έξω και σε περιμένει…

Πραγματικά, δεν ξέρω τι να πρωτοαναφέρω γι’ αυτό το υπέροχο βιβλίο! Ξεχειλίζει ολόκληρο από εικόνες και συναισθήματα. Οι περιγραφές των τοπίων είναι απλά μαγευτικές· έχεις την αίσθηση πως η συγγραφέας σε παίρνει από το χέρι και σε οδηγεί βήμα βήμα σε ολόκληρη τη διαδρομή από το Παρίσι ως το Κερντρίκ. Η Βρετάνη είναι, ούτως ή άλλως, ένα μέρος ιδιαίτερο, γραφικό, πανέμορφο – το ιδανικό σκηνικό για να ξυπνήσει στην ηρωίδα μια νέα θέληση για ζωή, με την ομορφιά του να αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για να αναζητήσει και εκείνη με τη σειρά της την εσωτερική ομορφιά που κρύβεται μέσα της. Κάθε αναφορά στην εξοχή, τη θάλασσα, τον ουρανό -τη φύση, γενικότερα- ενισχύει ολοένα περισσότερο την πεποίθηση της Μαριάνε πως αυτό το μέρος παίζει καρμικό ρόλο στη ζωή της.

Όλοι οι ήρωες είναι σκιαγραφημένοι με απόλυτη αληθοφάνεια, και γι’ αυτόν τον λόγο επιτυχημένοι. Είναι ολοκληρωμένοι, ανθρώπινοι, παθιασμένοι, επίμονοι, περήφανοι και πεισματάρηδες· μα, το σπουδαιότερο, με μια καρδιά μεγάλη και τόσο όμορφη, όσο ο τόπος όπου ζουν. Οι περισσότεροι δεν διανύουν πια την πρώτη τους νιότη -έχουν περάσει τα εξήντα, όπως η Μαριάνε- και κάθε μέρα είναι γι’ αυτούς μια αναμέτρηση. Με όσα έζησαν ή δεν πρόλαβαν να ζήσουν, με όσα τους επιφυλάσσει το αύριο, με τους φόβους και τις ελπίδες τους, με τα λάθη που ακόμα τους στοιχειώνουν, με όσα θέλουν να πουν και δεν βρίσκουν τα κατάλληλα λόγια. Στο πρόσωπο της Μαριάνε βλέπουν μια φίλη, μια σύμμαχο, μια γενναία γυναίκα που τόλμησε να αλλάξει τη ζωή της, επειδή δεν της άρεσε άλλο πια. Και παίρνουν δύναμη από αυτήν, κάνοντας εκείνο το βήμα που τόσο ποθούσαν, αλλά έως τώρα δεν τόλμησαν.

            Φυσικά, η ίδια η Μαριάνε είναι εκείνη που χαρακτηρίζει ολόκληρο το βιβλίο· εκείνη επέλεξε η συγγραφέας για να ζωγραφίσει επάνω της μια ολόκληρη παλέτα χρωμάτων και συναισθημάτων. Αρχικά, η μορφή της γυναίκας αυτής εξέφραζε τη λύπη, την παραίτηση, τη μελαγχολία και την κατάθλιψη. Χρειάστηκε μια ώθηση και αρκετή τόλμη για να μετατραπεί το μεμψίμοιρο πλάσμα των πρώτων σελίδων σε μια γυναίκα αποφασιστική, σίγουρη για τον εαυτό της και τα θέλω της, αποφασισμένη να διεκδικήσει όλα όσα στερήθηκε στα σαράντα χρόνια που έζησε εγκλωβισμένη σε έναν ανικανοποίητο γάμο. Η Μαριάνε συμβολίζει κάθε γυναίκα που έχει βιώσει παρόμοιες καταστάσεις· κάθε γυναίκα που πιστεύει πως είναι αργά για να ονειρευτεί ξανά· κάθε γυναίκα που θεωρεί πως η ζωή την προσπέρασε και δεν υπάρχει χρόνος -ή λόγος- να τρέξει πια πίσω της. Η Μαριάνε είναι μια εικόνα όλων μας, και είναι μια εικόνα άφατης ελπίδας και αισιοδοξίας.

Το «Τραγούδι της σελήνης» είναι ένα από τα ωραιότερα βιβλία του είδους του· ένας ύμνος στην αισιοδοξία, την ελπίδα, την αγάπη, τη φιλία, τα όνειρα… Ένα βιβλίο που αξίζει να μπει στα ράφια σας, όπως οπωσδήποτε θα μπει και στις καρδιές σας!

 

Xρύσα Βασιλείου

            

e-max.it: your social media marketing partner
Για την βέλτιστη δυνατή εμπειρία χρήσης, η ιστοσελίδα bookcity.gr χρησιμοποιεί cookies.