Book review: Αιώνια δικός σου - Julia Quinn

Μετά από τέσσερα βιβλία γεμάτα με περιπέτειες, έρωτα και πολλούς, πολλούς Μπρίτζερτον, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε την ιστορία της Ελοΐζ Μπρίτζερτον και του σερ Φίλιπ Κρέιν μέσα από το πέμπτο βιβλίο της σειράς, «Αιώνια δικός σου».

Στα είκοσι οκτώ της χρόνια, η Ελοΐζ έχει απορρίψει αρκετές προτάσεις γάμου, αλλά δεν χάνει στιγμή το κέφι της. Όταν όμως η καλύτερή της φίλη και συνομήλικη, Πενέλοπε Φέδερινγκτον, παντρεύεται τον αδελφό της τον Κόλιν, η Ελοΐζ νιώθει τον κόσμο της να καταρρέει και παίρνει μια ριψοκίνδυνη απόφαση: να το σκάσει από το Λονδίνο και να επισκεφτεί έναν άντρα που δεν έχει δει ποτέ, αλλά που αλληλογραφεί μαζί του τους τελευταίους μήνες, και ο οποίος της πρότεινε να γίνει γυναίκα του.

Ο σερ Φίλιπ Κρέιν αναζητά μια σύζυγο, όμως κυρίως μια μητέρα για τα δύο μικρά παιδιά του. Και θεωρεί πως η Ελοΐζ Μπρίτζερτον μπορεί να είναι η γυναίκα που ψάχνει. Όταν όμως εκείνη φτάνει απροειδοποίητα στο σπίτι του, συνειδητοποιεί πως η πραγματικότητα απέχει πάρα πολύ από την εικόνα της ασήμαντης και κάπως απελπισμένης γεροντοκόρης που εκείνος είχε σχηματίσει στο μυαλό του. Η Ελοΐζ είναι όμορφη, έξυπνη, περήφανη και δυναμική, χαμογελαστή και ομιλητική – είναι όσα περίμενε και ήλπιζε ο Φίλιπ, κι ακόμα περισσότερα. Και παρόλο που οι δυο τους δεν κάνουν και την καλύτερη αρχή, σύντομα αντιλαμβάνονται πως ένας γάμος μεταξύ τους θα μπορούσε να είναι κάθε άλλο παρά συμβατικός· θα μπορούσε να είναι όλα όσα και οι δυο τους ονειρεύονταν επί χρόνια…

Το πέμπτο βιβλίο της σειράς είναι και το πρώτο που διαδραματίζεται μακριά από τα σαλόνια του Λονδίνου, στην εξοχή του Γκλοστερσάιρ, και αυτό σίγουρα αποτελεί μια ευχάριστη αλλαγή σε ό,τι αφορά την πλοκή. Αυτή τη φορά, μακριά από τις επιτηδευμένες επιταγές της καλής κοινωνίας, η συγγραφέας έχει την ευκαιρία να ‘προικίσει’ τους ήρωές της με διαφορετικά χαρίσματα, επιτρέποντάς τους μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και χαρακτήρα, με το αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται παραπάνω από ενδιαφέρον. Όπως σε κάθε της βιβλίο, η Quinn έχει το χάρισμα να σε ταξιδεύει όπου αυτό διαδραματίζεται, και τώρα νιώθει κανείς πραγματικά πως βρίσκεται στην αγγλική εξοχή, πως είναι αρκούντως απαλλαγμένος από τα στενά κοινωνικά πλαίσια του Λονδίνου και μπορεί να απολαύσει την εξέλιξη ενός ειδυλλίου ανάμεσα σε δύο άκρως ενδιαφέροντες και ξεχωριστούς χαρακτήρες, όπως είναι ο Φίλιπ και η Ελοΐζ.

            Πράγματι, ο σερ Φίλιπ διαφέρει αρκετά από τους άντρες που έχει συνηθίζει να συναντά η Ελοΐζ στα αριστοκρατικά σαλόνια. Είναι βοτανολόγος, περνάει τη μέρα του στο θερμοκήπιό του, τα ρούχα του είναι συνήθως λερωμένα με χώμα… Επιπλέον, ο χαρακτήρας του δεν είναι και ο ευκολότερος του κόσμου, μιας και δυσκολεύεται να εκφράσει τα πραγματικά του συναισθήματα – τόσο προς τα παιδιά του, όσο και προς οποιονδήποτε άλλο. Κι αυτό θα αποτελέσει πρόκληση για την πάντα αεικίνητη και χαμογελαστή Ελοΐζ, που θα βρει στο πρόσωπό του όχι μόνο έναν αξιοπρεπή και σεβαστό σύζυγο, αλλά και κάποιον που εκείνη μπορεί ν’ αγαπήσει και να ζήσει μαζί του μια ιστορία αγάπης που θα θυμίζει εκείνες των αδελφών της· εκείνες που πάντα ενδόμυχα θαύμαζε και επιζητούσε και για τον εαυτό της.

Τα πολλά και ποικίλα συναισθήματα ξεχειλίζουν (και) σε αυτό το βιβλίο. Υπάρχουν οι ρομαντικές σκηνές ανάμεσα στο ζευγάρι -που φαίνεται να ταιριάζει στον τομέα αυτό περισσότερο κι απ’ όσο οι ίδιοι θα περίμεναν ποτέ!- και υπάρχουν οι σκηνές εκείνες όπου ο εκρηκτικός χαρακτήρας και των δύο έρχεται στην επιφάνεια και τους οδηγεί σε συγκρούσεις, που ευτυχώς όμως δεν διαρκούν πολύ. Υπάρχουν οι σκηνές όπου το χιούμορ παίρνει το πάνω χέρι (η… εισβολή των αρσενικών αδελφών Μπρίτζερτον προς υπεράσπιση της τιμής της Ελοΐζ είναι από τις απολαυστικότερες του βιβλίου) και εκείνες όπου ξεχειλίζει η συγκίνηση (οι σκηνές του Φίλιπ με τα παιδιά του, ή αυτές όπου ο ίδιος προσπαθεί να είναι καλός πατέρας και φοβάται πως θα αποτύχει είναι ενδεικτικές.) Γενικότερα, πάμπολλα παραδείγματα φανερώνουν το εξαιρετικό ταλέντο της συγγραφέως στη δημιουργία χαρακτήρων που κερδίζουν τον αναγνώστη, γιατί είναι πολύπλοκοι, αληθινοί, τίμιοι, ολοκληρωμένοι και πολύ, πολύ ανθρώπινοι. 

Ένα ακόμα θέμα που θίγεται για πρώτη φορά στα βιβλία της σειράς είναι αυτό της κατάθλιψης· το πώς αυτή επηρεάζει όχι μόνο το πρόσωπο που τη βιώνει, αλλά και τον περίγυρό του. Οι αναφορές στην πρώτη σύζυγο του Φίλιπ, Μαρίνα, που υπέφερε από κατάθλιψη, και το πώς η κατάστασή της έχει επηρεάσει τον άντρα και τα παιδιά της στο πέρασμα του χρόνου, ‘εισβάλλει’ κατά διαστήματα στη γενικότερη ευχάριστη πλοκή του βιβλίου, ανάμεσα σε ρομαντικές, χιουμοριστικές και… γκρινιάρικες σκηνές, παρουσιάζοντας το πώς βιώνεται η άλλη εκδοχή μιας τέτοιας κατάστασης.

Το «Αιώνια δικός σου» είναι ένα βιβλίο με πολλά και διαφορετικά πρόσωπα, κάτι πολύ παραπάνω από μια ιστορία αγάπης, και κάθε πλευρά του αποκαλύπτει έναν ακόμη λόγο για να το επιλέξει κανείς. Όσοι το διαβάσουν οπωσδήποτε θα αγαπήσουν και αυτό, και το αξιαγάπητο πρωταγωνιστικό του ζευγάρι!

           

 

Χρύσα Βασιλείου

e-max.it: your social media marketing partner
Για την βέλτιστη δυνατή εμπειρία χρήσης, η ιστοσελίδα bookcity.gr χρησιμοποιεί cookies.