Book review: Η τέταρτη πόρτα - Paul Halter

O Paul Halter, ο συγγραφέας του βιβλίου «Η τέταρτη πόρτα», θεωρείται ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς παγκοσμίως στην κατηγορία locked room mystery – δηλαδή, στα μυθιστορήματα «κλειδωμένου δωματίου». Και ήδη από αυτό το βιβλίο, που αποτελεί το ντεμπούτο του, γίνεται φανερό γιατί του έχει απονεμηθεί αυτός ο τίτλος.

Το σπίτι των Ντάρνλι εικάζεται πως είναι στοιχειωμένο από το πνεύμα της Έλενορ Ντάρνλι, που αυτοκτόνησε στη σοφίτα του. Από τότε, ακούγονται παράξενοι ήχοι βημάτων από τη σοφίτα, όπως και λάμψεις φωτός. Όσοι έχουν επιχειρήσει κατά καιρούς να νοικιάσουν το σπίτι, το έχουν εγκαταλείψει έντρομοι σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μέχρι που εμφανίζεται το ζεύγος Λάτιμερ, δηλώνοντας αποφασισμένο να μείνει εκεί, απτόητο από τις φήμες για την παρουσία του φαντάσματος της Έλινορ.

Η Άλις Λάτιμερ είναι μέντιουμ και επιχειρεί να επικοινωνήσει με το πνεύμα της νεκρής. Ο σύζυγός της, ο Πάτρικ, δέχεται να περάσει μια νύχτα στη σοφίτα, έτσι ώστε να αποδειχτεί περίτρανα πως δεν υπάρχει κανένα φάντασμα. Τον κλειδώνουν λοιπόν στο δωμάτιο και η πόρτα σφραγίζεται με βουλοκέρι. Όταν όμως ανοίξει ξανά, οι παριστάμενοι θα βρεθούν μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα: ένα πτώμα, που δεν ανήκει στον Πάτρικ Λάτιμερ! Η πόρτα δεν έχει παραβιαστεί και τα ερωτήματα συσσωρεύονται: Ποιος είναι ο άγνωστος άντρας που βρέθηκε δολοφονημένος; Ποιος είναι ο δολοφόνος του και πώς μπήκε μέσα σε ένα κλειδωμένο δωμάτιο; Τι μυστήρια κρύβει τελικά η τέταρτη πόρτα του επάνω ορόφου, η πόρτα της σοφίτας;

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από το συμβάν, όταν στο διπλανό σπίτι ένας άντρας, οικογενειακός φίλος του Βίκτορ Ντάρνλι, πυροβολείται θανάσιμα. Όμως το φρέσκο χιόνι έξω από το σπίτι είναι απάτητο. Ποιος είναι ο αόρατος δολοφόνος, και πώς συνδέεται αυτή η υπόθεση –αν συνδέεται– με τη σοφίτα των Ντάρνλι; Και ποια είναι η σχέση του μάγου Χουντίνι με όλα αυτά;

Ο συγγραφέας έχει καταφέρει να πλάσει μια σφιχτοδεμένη και συναρπαστική πλοκή μέσα σε μόλις 263 σελίδες. Ένα πανέξυπνο παιχνίδι, που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή μέχρι το τέλος, αφού του δίνει την ευκαιρία να αποτελέσει μέρος της υπόθεσης, ‘μπάζοντάς’ τον στις διάφορες σκηνές με έναν ακαταμάχητο τρόπο. Τον κάνει μάρτυρα των γεγονότων και ταυτόχρονα τον ωθεί να κάνει τις δικές του εικασίες για το τι έχει πραγματικά συμβεί, ποια είναι η ταυτότητα του ένοχου αλλά και το πώς κατάφερε αυτός να ξεφύγει μέσα από ένα κλειδωμένο δωμάτιο. Του προσφέρουν, με λίγα λόγια, τον ρόλο του ντετέκτιβ· και ποιος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος μπροστά σε έναν τέτοιον ρόλο;!

Τα μυθιστορήματα του ‘κλειστού δωματίου’ αποτελούν πρόκληση για έναν συγγραφέα, αφού το αποτέλεσμα μπορεί να είναι είτε εξαιρετικό, είτε εντελώς άνευρο και αποτυχημένο. Αυτό εδώ ανήκει οπωσδήποτε στην πρώτη κατηγορία. Διαθέτει μια ισχυρή αύρα μυστηρίου, μια γοητευτική ατμοσφαιρικότητα, ήρωες με διαφορετικές προσωπικότητες, που προσδίδουν μια καλοδεχούμενη ποικιλία στην πλοκή, ενώ τα μυστικά που κρύβει ο καθένας από αυτούς κάνουν την υπόθεση πιο ενδιαφέρουσα. Επιπλέον, οι πολλές ανατροπές του δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ‘κοιλιά’ στην αφήγηση. Ειδικά από τη μέση του βιβλίου και μετά, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και απλά δεν μπορεί να το αφήσει κάποιος από τα χέρια του.

Οι ήρωες είναι στην πλειοψηφία τους συμπαθείς, αν και μυστήριοι· άλλωστε διαφέρουν σε ό,τι αφορά την ηλικία, την κοινωνική τάξη, ακόμα και τις εμπειρίες του παρελθόντος και τα προσωπικά βιώματά τους. Οποιαδήποτε εκκεντρικότητα βρίσκει μια αρκούντως λογική εξήγηση μέσα στην αφήγηση. Η οποία είναι πρωτοπρόσωπη, με μια πανέξυπνη και ευρηματική μέθοδο, για την οποία δεν θα αποκαλύψω τίποτα παραπάνω εδώ, για να μην χαλάσω την έκπληξη που επιφυλάσσει ο συγκεκριμένος ήρωας στους αναγνώστες του κι η οποία φανερώνεται λίγο μετά τη μέση του βιβλίου.

Εκτός από όλα τα υπόλοιπα ατού της, η «Τέταρτη πόρτα» ευτυχεί να έχει ένα από τα πιο απροσδόκητα, αναπάντεχα και συναρπαστικά φινάλε που έχω διαβάσει ποτέ σε βιβλίο αυτής της κατηγορίας! Μια πανέξυπνη σύλληψη του συγγραφέα, ως τελευταίο δώρο στον αναγνώστη του. Μια μεγαλειώδη ανατροπή, κυριολεκτικά στην τελευταία σειρά της τελευταίας σελίδας, κάτι που αποδεικνύει το ταλέντο της πένας του Halter. Αποκλείεται να μην το εκτιμήσει ο αναγνώστης, να μην αναγνωρίσει την εξυπνάδα του συγγραφέα και το πόσο ευρηματικά έστησε το στόρυ, από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Η «Τέταρτη πόρτα» είναι ένα από τα καλύτερα, αρτιότερα και εξυπνότερα αστυνομικά μυθιστορήματα ‘κλειστού δωματίου’ και αναμφίβολα αξίζει την προσοχή και τον χρόνο σας. Θα σας ταξιδέψει, θα σας συναρπάσει, θα σας κάνει να μη θέλετε να την αφήσετε από τα χέρια σας, ώσπου να φτάσετε στο συναρπαστικά απρόβλεπτο τέλος της!

 

Χρύσα Βασιλείου

e-max.it: your social media marketing partner
Για την βέλτιστη δυνατή εμπειρία χρήσης, η ιστοσελίδα bookcity.gr χρησιμοποιεί cookies.