Book review: Άνθη του χειμώνα - Jane Thynne

Η Jane Thynne, σύζυγος του επίσης συγγραφέα Philip Kerr, φαίνεται πως δεν μοιράζεται μαζί του μόνο την αγάπη για τη συγγραφή, αλλά και για τη δεκαετία του 1930, όταν στη Γερμανία επικρατούσαν οι Ναζί και δρομολογούνταν τα γεγονότα που θα οδηγούσαν λίγα χρόνια μετά στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

 Με τα «Άνθη του χειμώνα», το δεύτερο μυθιστόρημά της με ηρωίδα την Κλάρα Βάιν, μας προσκαλεί σε ένα ακόμα ταξίδι στο παρελθόν, λίγο πριν το ξέσπασμα του Πολέμου.

Είμαστε στο 1937. Η προπολεμική Γερμανία ζει τους ρυθμούς του ναζιστικού πυρετού, που προϊδεάζει για τα όσα φριχτά θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια. Όπως σε όλες τις μεγάλες πόλεις, έτσι και στο Βερολίνο επικρατεί μια ατμόσφαιρα βαριά, όσο και αν οι Ναζί επιχειρούν να διατηρήσουν τα προσχήματα: ο διωγμός των Εβραίων έχει ξεκινήσει, η λογοκρισία και η αυθαιρεσία κυριαρχούν, η καχυποψία κι ο φόβος επισκιάζουν κάθε κοινωνική επαφή.

Στη Σχολή για Υποψήφιες Νύφες των Ες Ες μια νεαρή γυναίκα δολοφονείται. Το γεγονός θεωρείται ατύχημα και αποσιωπάται από τη διεύθυνση της Σχολής. Η Κλάρα Βάιν, από την άλλη, συνεχίζει να διατηρεί τη διπλή ταυτότητά της: την ημέρα είναι μία από τις ανερχόμενες ηθοποιούς στα διάσημα στούντιο της Ufa και το βράδυ κυκλοφορεί στα διάφορα κοσμικά σαλόνια, ψαρεύοντας πληροφορίες για τους Ναζί και μεταφέροντάς τες στη Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών, όπου εργάζεται ως μυστική πράκτορας.

Εντελώς τυχαία, θα φτάσει στα χέρια της ένα μικρό βαλιτσάκι που ανήκε στην κοπέλα που δολοφονήθηκε, το οποίο κρύβει ορισμένες επιστολές· τότε εκείνη θα αντιληφθεί πως ο θάνατός της δεν ήταν τυχαίος. Όπως φαίνεται, η κοπέλα είχε στα χέρια της σημαντικές αποδείξεις για ένα καλά φυλαγμένο μυστικό, όπου εμπλέκονται ισχυρά πρόσωπα των Ναζί, και ο δολοφόνος ήθελε να πάρει στα χέρια του αυτές τις αποδείξεις. Τώρα, η Κλάρα συνειδητοποιεί πως βρίσκεται στα δικά της ίχνη, και πως κινδυνεύει και εκείνη το ίδιο. Άλλωστε, το να κρύβεις μυστικά στη Γερμανία του 1937 είναι από μόνο του ένα επικίνδυνο παιχνίδι, στο οποίο μέχρι τώρα η Κλάρα έχει αποδειχτεί ικανή παίκτρια. Αυτό που απομένει, λοιπόν, είναι να αποδείξει την ευφυΐα και την ετοιμότητά της για μια ακόμα φορά…

Η πλοκή είναι καλοδουλεμένη, πιστή στο ιστορικό της πλαίσιο και αρκούντως ατμοσφαιρική. Η συγγραφέας μας μεταφέρει στο Βερολίνο της εποχής εκείνης, όπου επιφανειακά η λαμπρότητα του ναζιστικού κινήματος επισκίαζε όλα τα προηγούμενα καθεστώτα, όμως από κάτω κρύβονταν ο φόβος, η τρομοκρατία κι η παραδειγματική τιμωρία για την οποιαδήποτε πράξη απέκλινε από τη θεωρία των Ναζί για το σωστό και το πρέπον. Μια περίοδο ταραγμένη, γεμάτη αβεβαιότητα για το αύριο, με όλα τα σημάδια να δείχνουν πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Μέσα σε μια τέτοια ταραγμένη εποχή, η περσόνα της Κλάρα Βάιν αποκτά πιο ιδιαίτερη σημασία. Μιλάμε για μια γυναίκα που απεχθάνεται τους Ναζί, παρόλο που είναι κατά το ήμισυ Γερμανίδα, αλλά είναι αναγκασμένη να υποκρίνεται, να κινείται στους ίδιους κύκλους με εκείνους και να φροντίζει όχι μόνο να ειδοποιεί τη Βρετανία για τις κινήσεις τους, αλλά και να προστατεύει επαρκώς τον εαυτό της και τα μυστικά της. Ξέρει ποια μοίρα περιμένει τους προδότες του καθεστώτος και είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει για τον εαυτό της. Στον χώρο που κινείται γνωρίζει καθημερινά πολλές σημαντικές προσωπικότητες της εποχής – άλλοι από αυτούς είναι φανατικοί υπέρμαχοι του Χίτλερ, ενώ άλλοι διαφωνούν, διακριτικά ή κάπως πιο φανερά, με την τακτική του.

Τα ψυχογραφήματα των ηρώων είναι άκρως ενδιαφέροντα. Τόσο οι βασικοί ήρωες της πλοκής, όσο κι εκείνοι που έχουν έναν μικρότερο ρόλο, έχουν τη δική τους προσωπική ιστορία να αφηγηθούν, τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο να διαδραματίσουν στα τεκταινόμενα. Είναι πολύ ενδιαφέρον για τον αναγνώστη να ανακαλύψει, καθώς η αφήγηση προχωρά, το πώς η συγγραφέας έχει αποδώσει τον καθένα τους, έτσι ώστε να παραμένει πιστός στην περσόνα του. Ας μην ξεχνάμε πως, ορισμένοι από αυτούς, ήταν υπαρκτά πρόσωπα. Ακόμα και άτομα που εμφανίζονται ως φανατικοί οπαδοί του Χίτλερ –γιατί αυτό ήταν– δικαιολογούν την ιδεολογία τους με λόγια και πράξεις, γιατί πίστευαν πως ήταν το σωστό. Η συγγραφέας δεν κρίνει κανέναν από τους ήρωές της· παραθέτει τα πιστεύω, τις ιδέες και τις πράξεις τους, αφήνοντας την τελική κρίση στον αναγνώστη και την Ιστορία.

Τα «Άνθη του χειμώνα» είναι ένα εξαιρετικό δείγμα νουάρ, μια συναρπαστική ιστορία με φόντο μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους του 20ου αιώνα και, χάρη στην ταλαντούχα πένα της Thynne, καταφέρνει να καθηλώσει με την ξεχωριστή του αίγλη ακόμα και τον απαιτητικότερο αναγνώστη του είδους, κι όχι μόνο.

 

Χρύσα Βασιλείου

e-max.it: your social media marketing partner
Για την βέλτιστη δυνατή εμπειρία χρήσης, η ιστοσελίδα bookcity.gr χρησιμοποιεί cookies.