Book review: Camilla Lackberg - Η μάγισσα

Η Σουηδή βασίλισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος, η Camilla Läckberg, επιστρέφει με τη δέκατη περιπέτεια της Ερίκα Φαλκ και του Πάτρικ Χέντστρεμ, τη «Μάγισσα», και υπόσχεται χορταστικές δόσεις περιπέτειας, αγωνίας και συγκίνησης σε φανατικούς και μη αναγνώστες.

Τρεις διαφορετικές ιστορίες μας παρουσιάζει αυτήν τη φορά η συγγραφέας, που εκτυλίσσονται σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους και, με κάποιον τρόπο, συνδέονται μεταξύ τους. Η πρώτη μας μεταφέρει πίσω στο 1671, όταν στη Σουηδία –όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες– είχε εξαπολυθεί ένα λυσσαλέο κυνήγι μαγισσών, με δεκάδες γυναίκες να θανατώνονται, κατηγορούμενες πως εξασκούσαν την τέχνη της μαγείας. Η δεύτερη ιστορία εκτυλίσσεται στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όπου ένα μικρό κορίτσι εξαφανίστηκε και τελικά βρέθηκε δολοφονημένο. Και η τρίτη διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή και αφορά ένα άλλο μικρό κορίτσι, που επίσης χάθηκε και τελικά δολοφονήθηκε με βίαιο τρόπο.

Η δολοφονία του τετράχρονου κοριτσιού ξυπνά επώδυνες μνήμες τόσο στους κατοίκους της Φιελμπάκα, όσο και στην αστυνομία, γιατί η συγκεκριμένη υπόθεση παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τη δολοφονία που συνέβη τριάντα χρόνια πριν. Το κοριτσάκι είχε την ίδια ηλικία και έμενε στο ίδιο αγρόκτημα με το προηγούμενο. Επιπλέον, οι δύο έφηβες που είχαν κατηγορηθεί για την παλαιότερη δολοφονία βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο – η μία είναι μόνιμη κάτοικος του χωριού και η άλλη έχει μόλις επιστρέψει, μετά από πολλά χρόνια. Πώς όμως συνδέονται άραγε αυτές οι δύο υποθέσεις μεταξύ τους, αλλά και με εκείνη την παλιά ιστορία για μια μάγισσα που ζούσε στην περιοχή τους;

Το άλλο θέμα που αναπτύσσεται στην πλοκή είναι εξίσου επίκαιρο, μιας και αφορά έναν καταυλισμό Σύριων προσφύγων στην περιοχή· το πώς αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να εγκλιματιστούν στις νέες συνθήκες της ζωής τους και να αφήσουν πίσω τους τη φρίκη του πολέμου, αλλά και το πώς τους συμπεριφέρονται οι Σουηδοί – κάποιοι με επιφυλακτικότητα, κάποιοι με ολοφάνερο μίσος, κάποιοι άλλοι με αγνή καλοσύνη. Φυσικά, εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κι οι ζωές των μόνιμων ηρώων –της Ερίκας και του Πάτρικ, της οικογένειάς τους, των φίλων τους και των συναδέλφων του δεύτερου στο αστυνομικό τμήμα– που αποτελούν το αλατοπίπερο κάθε βιβλίου και δίνουν μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή νότα στην εκάστοτε υπόθεση.

Η «Μάγισσα» είναι το πιο ολοκληρωμένο, καλογραμμένο και ώριμο βιβλίο της Läckberg μέχρι σήμερα. Η σταδιακή εξέλιξη της πένας της και η ωρίμανση της γραφής της, που είναι ολοφάνερη σε όσους αναγνώστες έχουν παρακολουθήσει την πορεία της στον χρόνο, φτάνουν εδώ στον ύψιστο βαθμό. Η πλοκή είναι πλούσια, τα γεγονότα τόσα πολλά και οι ανατροπές τόσο συνεχείς κι απρόσμενες, που κόβουν την ανάσα του αναγνώστη συνεχώς· κι όμως, τόσο σφιχτοδεμένα όλα μαζί, που σε καμία περίπτωση δεν τον αποπροσανατολίζουν. Ό,τι συμβαίνει σ’ αυτήν την ιστορία έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στο περίπλοκο παζλ της υπόθεσης, στον πολύχρωμο καμβά όπου η πλούσια φαντασία της συγγραφέως ‘ζωγραφίζει’ με απόλυτη επιτυχία σκηνές γεμάτες συγκίνηση, αγάπη, χιούμορ και τρυφερότητα, αλλά κι ωμό ρεαλισμό, σκληρά συναισθήματα, απελπισία, αγωνία, φόβο…

Τα ψυχογραφήματα των ηρώων αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πλοκής σε όλα τα βιβλία της συγγραφέως, συμβαδίζοντας αρμονικά με το αστυνομικό μυστήριο και δίνοντας έναν ξεχωριστό τόνο στην εκάστοτε αφήγηση. Εδώ όμως περνούν, χωρίς υπερβολή, σε εντελώς άλλο επίπεδο. Ένα συνονθύλευμα ανθρώπων με διαφορικό κοινωνικό υπόβαθρο, κουλτούρα, τρόπο ζωής και σκέψης και εντελώς διαφορετικά βιώματα, αποκαλύπτει τα ενδόμυχα της ψυχής του μπροστά στα πεινασμένα μάτια του αναγνώστη. Οι χαροκαμένοι γονείς των μικρών κοριτσιών που δολοφονήθηκαν, τα έφηβα κορίτσια που κατηγορήθηκαν για τον φόνο, τα παιδιά τους που συνεχίζουν να βιώνουν σήμερα τις επιπτώσεις των πράξεων των γονιών τους, οι πρόσφυγες που αγωνιούν για το τι τους επιφυλάσσει η επόμενη μέρα, οι κάτοικοι της Φιελμπάκα, μιας μικρής κοινότητας με όλα τα καλά και τα κακά στοιχεία, οι μόνιμοι ήρωες και οι ζωές τους που εξελίσσονται, οι όμορφες και οι άσχημες στιγμές τους… Όλα αυτά συνθέτουν ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό, όπου οι πολλοί χαρακτήρες θα μπορούσαν να επισκιάσουν ο ένας τον άλλον, όμως είναι όλοι τους τόσο ολοκληρωμένοι και σωστά δομημένοι ως λογοτεχνικές προσωπικότητες, που αυτό δεν συμβαίνει.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην επιλογή της συγγραφέως να ασχοληθεί εκτενώς με ένα επίκαιρο θέμα που μαστίζει την σημερινή κοινωνία, αποδεικνύοντας πως τελικά πρόκειται για ένα καθολικό ζήτημα: το προσφυγικό. Ένα ζήτημα που, ειδικά για εμάς τους Έλληνες, αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας. Στη «Μάγισσα» βλέπουμε πως, και στη μακρινή Σουηδία, τα πράγματα δεν διαφέρουν και τόσο πολύ τελικά. Πολλές φορές η γλώσσα της Läckberg είναι αιχμηρή, ακόμα και απάνθρωπη, όμως αποτυπώνει με μεγάλη επιτυχία και ρεαλισμό τα όσα αισθάνονται και βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι, αποκαλύπτοντας σκληρές αλήθειες για τις συνθήκες διαβίωσής τους και την αντιμετώπισή τους από τον ντόπιο πληθυσμό.

Η «Μάγισσα» είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο γοητευτικές αντιθέσεις. Σκοτεινό και μυστηριακό, ρεαλιστικό και ανθρώπινο, τρυφερό και σκληρό, γεμάτο ανατροπές αλλά και βαθιά ριζωμένες διαχρονικές ιδέες, αποτελεί ένα ενδιαφέρον και άκρως γοητευτικό μίγμα αστυνομικής πλοκής κι ανθρώπινης καθημερινότητας. Χορταστικό από άποψη περιεχομένου αλλά και σελίδων, υπόσχεται να μην αφήσει παραπονεμένο ούτε καν τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Για τους φανατικούς δε της σκανδιναβικής λογοτεχνίας και της Camilla Läckberg, θα αποτελέσει ένα πραγματικό κόσμημα για τη βιβλιοθήκη τους!

 

 Χρύσα Βασιλείου