Book review: Μίστικο - Κωνσταντίνος Τρικουνάκης

Με το πρώτο του μυθιστόρημα, το «Μίστικο», ο Κωνσταντίνος Τρικουνάκης μας ταξιδεύει στην Κρήτη του 9ου αιώνα και μας διηγείται μία ιστορία που αφορά μια χρονική περίοδο που χαρακτηρίζεται από αλλαγές, οι οποίες σηματοδότησαν τη νέα εποχή και έπαιξαν ρόλο στα ιστορικά γεγονότα που επακολούθησαν τους επόμενους αιώνες.

Η πλοκή διαδραματίζεται στην Κρήτη, τον 9ο αιώνα. Στην αρχή της ιστορίας, βρίσκουμε τον στόλο των Σαρακηνών να ετοιμάζεται να κάνει απόβαση στο νησί, με σκοπό την κατάκτησή του. Οι κάτοικοι βλέπουν με ανησυχία, αγωνία και φόβο αυτές τις εξελίξεις, αφού το όνομα των Σαρακηνών είναι ταυτισμένο με εικόνες βίας και λεηλασίας. Γνωρίζουν πως, μετά την επικράτηση των Αράβων στον τόπο τους, η ζωή όπως την ήξεραν μέχρι τότε θα αλλάξει, ενώ και οι ίδιοι θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις που θα κρίνουν τη ζωή ή τον θάνατό τους.

Ανάμεσά τους και οι δύο κεντρικοί πρωταγωνιστές της ιστορίας· δύο αδέλφια, ο Λέων κι η Άρτεμη. Εκείνος πολεμιστής, εκείνη ιέρεια της θεάς Άρτεμης. Ελεύθερα πνεύματα και οι δύο. Ο Λέων είναι αδάμαστος και ξεροκέφαλος, χαρακτηριστικά που μπορεί να τον βάλουν σε κίνδυνο. Η Άρτεμη είναι περήφανη, αλλά πολλές φορές κάποιοι την αντιμετωπίζουν με καχυποψία, επειδή συνεχίζει να πιστεύει στην παλιά θρησκεία.

Η απόβαση των Σαρακηνών θα γίνει η αφορμή για να χωριστούν οι ζωές των δύο αδελφών. Ο Λέων, μην αντέχοντας να υπακούει στις εντολές των κατακτητών, θα βρει καταφύγιο στα ορεινά Σφακιά, κι από κει θα οργανώσει την υπόλοιπη ζωή του. Θα αποκτήσει καινούρια ταυτότητα, θα αφήσει πίσω την παλιά του ζωή, αλλά και την αδελφή του. Εκείνη θα ερωτευτεί τον γιο του εμίρη και θα δημιουργήσει οικογένεια μαζί του, φροντίζοντας να μην ξεχνάει ποτέ ποια είναι, από πού κατάγεται και σε τι πιστεύει. Στη διάρκεια του βιβλίου, παρακολουθούμε τις παράλληλες πορείες των δύο αδελφών· πώς εξελίσσονται οι ζωές τους, τι τους επιφυλάσσει η Μοίρα, ποιες είναι οι συνέπειες των προσωπικών τους επιλογών…

Το «Μίστικο» είναι ένα άκρως καλογραμμένο και φροντισμένο βιβλίο. Από άποψη πλοκής σίγουρα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και σπανίζουν τα ελληνικά μυθιστορήματα που αναφέρονται στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Κάτι που είναι κρίμα γιατί, όπως αποδεικνύει εδώ ο συγγραφέας, υπάρχει πολύ υλικό, που μπορεί να το απογειώσει μια ταλαντούχα πένα, όπως η δική του. Επίσης, είναι εμφανέστατη η επισταμένη ιστορική έρευνα τόσο για το ιστορικό, όσο και για το λαογραφικό και το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο. Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα, το κείμενο είναι τόσο λεπτομερές που θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως πρόκειται για αμιγώς πανεπιστημιακό σύγγραμμα – από την άποψη πως ο συγγραφέας έχει φροντίσει να συμπεριλάβει τα αποτελέσματα των πηγών και των γνώσεών του με τέτοιον τρόπο, που να προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη, αλλά όχι την πλήξη του. Αντίθετα, εμπλουτίζει με τον καλύτερο και εποικοδομητικότερο τρόπο το πεδίο γνώσεών του σχετικά με την εποχή, τα μέρη και τους ανθρώπους που αναφέρονται στις σελίδες του.

Σε καθαρά μυθιστορηματικό πλαίσιο, η ιστορία είναι εξίσου καλοδουλεμένη και ενδιαφέρουσα. Δύο αδέλφια, άνδρας και γυναίκα, με όλα τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων της εποχής τους. Διαφορετικοί χαρακτήρες, με ξεχωριστό υπόβαθρο, που ψάχνουν τη θέση τους σε έναν άδικο κόσμο, που αλλάζει. Όταν η καθημερινότητά τους καταστρέφεται συθέμελα, εκείνοι αναγκάζονται να δημιουργήσουν τη ζωή τους από την αρχή, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις και τις αντιξοότητες όπως θεωρούν καλύτερα. Ο Λέων ξεκινάει μια εντελώς καινούρια ζωή μακριά από όσα του θυμίζουν το παρελθόν· η Άρτεμη ενσωματώνεται στην καινούρια κατάσταση –λόγω έρωτα και, ίσως, αδυναμίας μιας κι είναι γυναίκα και έχει λιγότερες επιλογές– φροντίζει όμως να διατηρήσει ορισμένα ψήγματα της παλιάς της ζωής.

Το βιβλίο βρίθει από πληθώρα εικόνων· η σκληρή φτωχική ζωή της υπαίθρου έρχεται σε αντιδιαστολή με τα λαμπρά οικοδομήματα των κατακτητών, η περηφάνια των αδάμαστων Κρητικών που αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν με την τρυφηλότητα των Αράβων και τη δουλικότητα των υπηκόων τους, η άπλα της ανοιχτής θάλασσας με τον εγκλεισμό σε μια πόλη, η ελευθερία με τη σκλαβιά και τον φόβο. Εικόνες γεμάτες αντιθέσεις, που παρουσιάζουν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, πάντα με κοινό παρονομαστή την Κρήτη· και πιο συγκεκριμένα, την περιοχή του Ηρακλείου. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στις στιγμές εκείνες όπου η δράση περνάει σε δεύτερο πλάνο και η συγκίνηση κι η ανθρωπιά κλέβουν κυριολεκτικά την παράσταση. Ειδικά στις τελευταίες σελίδες, ο κύριος Τρικουνάκης έχει κυριολεκτικά ‘κεντήσει’ με την πένα του, πλάθοντας σκηνές που δημιουργούν έναν κόμπο στον λαιμό, όταν γίνεται πια φανερό πόσο μάταιο είναι το μίσος και η κακία, όταν η ίδια η ζωή σου δείχνει με τον πιο σκληρό τρόπο πως εκείνη, πάντα, έχει το πάνω χέρι και την τελική απόφαση σε όλα.

Το «Μίστικο» είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό ιστορικό μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη, τον διδάσκει και τον οδηγεί σε μονοπάτια που αξίζει να τα ακολουθήσει, μιας και θα βγει περισσότερο σοφός, ικανοποιημένος και χορτάτος στο τέλος.

 

Χρύσα Βασιλείου