Book review: Κυνηγός - Μυρτώ Μαραγκού

Ο «Κυνηγός» είναι ένα μυθιστόρημα φαντασίας, με το οποίο η συγγραφέας Μυρτώ Μαραγκού συστήνεται για πρώτη φορά στο αναγνωστικό κοινό.

Ηρωίδα της ιστορίας είναι μια νεαρή κοπέλα, η Νέρεζα. Χωρίς οικογένεια και παρελθόν, ζει εδώ και πολλά χρόνια σε μια φυλακή, αλλά σε λίγες μέρες πρόκειται να αφεθεί ελεύθερη. Φοβισμένη και αβέβαιη για το μέλλον, η Νέρεζα σκέφτεται πως δεν ξέρει ποια είναι πραγματικά, πού θα πάει ή τι θα κάνει. Ποτέ κανείς δεν βρέθηκε στο πλάι της, κανείς δεν της μίλησε για εκείνη και τη ζωή της. Το μόνο που θυμάται είναι τα χρόνια της ως έγκλειστη, και η επικείμενη ελευθερία της τη γεμίζει με αμφιβολίες για το τι την περιμένει στον έξω κόσμο.

Όταν αποφυλακίζεται, η Νέρεζα εγκαθίσταται σε ένα μικρό διαμέρισμα και προσπαθεί να οργανώσει τη ζωή της. Η μόνη της συντροφιά είναι ένα μαύρο βιβλίο χωρίς τίτλο. Χωρίς να θυμάται το πώς βρέθηκε στην κατοχή της ή γιατί το έχει μαζί της, η Νέρεζα ανακαλύπτει στις σελίδες του έναν άλλον κόσμο, παράξενο και πολύ διαφορετικό από τον δικό μας. Αυτό που δεν ξέρει είναι πως, πολύ σύντομα, η ίδια θα βρεθεί ως ταξιδιώτισσα σ’ αυτόν τον κόσμο, και θα ζήσει τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής της.

Μια μέρα, η Νέρεζα ανακαλύπτει πως το βιβλίο της εξαφανίστηκε. Και τότε γνωρίζει τη Σκιά, που της προτείνει να την ακολουθήσει στον δικό της κόσμο και να τη βοηθήσει να λύσει έναν παράξενο γρίφο. Η Νέρεζα δέχεται. Κι έτσι βρίσκεται να ζει σε μια καινούρια πραγματικότητα, εντελώς διαφορετική από εκείνη που ήξερε ως τώρα. Το παράξενο είναι πως νιώθει να προσαρμόζεται εκεί, αισθάνεται περισσότερο οικεία σ’ αυτόν τον καινούριο κόσμο παρά σ’ εκείνον που πέρασε ολόκληρη τη ζωή της. Και σιγά σιγά βλέπει και τον εαυτό της να αλλάζει. Γίνεται πιο ανοιχτή, σταματά να είναι συνεχώς βυθισμένη στην αυτολύπηση και με τον καιρό ‘ανθίζει’ εσωτερικά. Η επαφή της με τη Σκιά τής ανοίγει νέους ορίζοντες, την ωριμάζει, την ατσαλώνει. Μέσα από την ιδιαίτερη περιπέτειά της, η κοπέλα γίνεται πιο δυνατή, μετατρέπεται σε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, αποφασισμένη να μην αφήνει πια τη ζωή να την προσπερνά και να πάρει την τύχη της στα χέρια της.

Η Μυρτώ Μαραγκού γράφει μια φανταστική ιστορία, όπου η πραγματικότητα μπλέκεται με τον μύθο σε ένα αξεδιάλυτο, γοητευτικό γαϊτανάκι. Διαπραγματεύεται ένα ιδιαίτερο θέμα, αυτό της κατάθλιψης και της απομόνωσης από τον κοινωνικό περίγυρο. Ένα θέμα που αφορά ένα μεγάλο κοινωνικό ποσοστό της εποχής μας, κι όχι μόνο τις νεαρές ηλικίες. Μέσα από την πλοκή, διαφαίνεται η πάλη του ατόμου με τους προσωπικούς του δαίμονες και η συνεχής προσπάθειά του προκειμένου να τους αντιμετωπίσει. Η ιστορία ξεκινά με τα πιο δυσοίωνα συναισθήματα –αβεβαιότητα, σύγχυση, αγωνία, φόβο για το μέλλον... Όσο όμως εξελίσσεται η πλοκή, η νεαρή πρωταγωνίστρια αντιμετωπίζει κάθε καινούρια πρόκληση με θάρρος, τόλμη, θετική σκέψη· αποκτά ολοένα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της και ξεδιπλώνει τη ψυχή της, που ως τότε γνώριζε μονάχα το σκοτάδι, να στεγνώσει στον ήλιο της ελπίδας.

Η ηρωίδα είναι μια νεαρή κοπέλα, που ως τώρα έχει αντιμετωπίσει μόνο το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Αρχικά, δεν πιστεύει πως η μοίρα της μπορεί πραγματικά να αλλάξει, όμως ξαφνικά βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, και η επιλογή της τελικά τη δικαιώνει. Γνωρίζοντας μια καινούρια πραγματικότητα, νέους ανθρώπους και άλλα μέρη, διαφορετικά απ’ όσα την περιτριγύριζαν έως τότε, αλλάζει κι η ίδια. Αλλάζει η οπτική της, ο τρόπος σκέψης της, η συμπεριφορά της. Συνειδητοποιεί πως ζούσε σε ένα αδιέξοδο, αλλά πως δεν είναι απαραίτητο να συνεχίσει να το κάνει. Πιθανόν ο αναγνώστης να φανεί δύσπιστος ως προς το γεγονός ότι μια νέα κοπέλα μπορεί να είναι τόσο ώριμη, όμως όσο θα γνωρίζει τη Νέρεζα και την ιστορία της, οι αμφιβολίες του θα σβήσουν, και τελικά θα αποδεχτεί πως η δυστυχία, η αγωνία, ο φόβος αλλά κι η ελπίδα δεν έχουν ηλικία. Και αυτό είναι μια ακόμα νίκη της συγγραφέως· το ότι καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη κάθε ηλικίας να αποδεχτεί την ηρωίδα της, να τη νιώσει, να ταυτιστεί μαζί της.

Παρόλο που, προσωπικά, θα ήθελα το βιβλίο να ήταν μεγαλύτερο κι η ιστορία πιο ‘μπολιασμένη’ με εικόνες, περιστατικά, γεγονότα από τις περιπέτειες της Νέρεζα στον κόσμο της Σκιάς, δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω το ταλέντο της συγγραφέως τόσο στη δημιουργία της πλοκής, όσο και στην αφήγηση μιας ιστορίας που ταξιδεύει τον αναγνώστη σε κόσμους άγνωστους και φανταστικούς. Με αρτιότατη χρήση της γλώσσας και με γλωσσικό πλούτο, η Μυρτώ Μαραγκού κατορθώνει να παρασύρει όποιον διαβάζει το βιβλίο στον κόσμο του, έτσι όπως η Σκιά ‘παρέσυρε’ τη Νέρεζα στον δικό της. Εξαιρετικό δείγμα γραφής από μια νέα συγγραφέα, από την οποία έχουμε να περιμένουμε πολλά στο μέλλον.

 

Χρύσα Βασιλείου