Book review: Κλειστό φέρετρο - Sophie Hannah

Μετά το «Έγκλημα με υπογραφή», η Sophie Hannah επιστρέφει με τη δεύτερη περιπέτεια του Ηρακλή Πουαρό, που φέρει τον τίτλο «Κλειστό φέρετρο».

Αυτή τη φορά, ο διάσημος ντετέκτιβ και ο φίλος του, ο Έντουαρντ Κάτσπουλ της Σκότλαντ Γιαρντ, αποδέχονται αμφότεροι την πρόσκληση της λαίδης Αθελίντα Πλέιφορντ, διάσημης συγγραφέως μιας σειράς βιβλίων μυστηρίου για παιδιά, να τους φιλοξενήσει στην έπαυλή της. Φτάνοντας εκεί, θα συναντήσουν αρκετούς ακόμη καλεσμένους, μέλη του στενού οικογενειακού και φιλικού κύκλου της οικοδέσποινας. Κανείς τους δεν υποψιάζεται την έκπληξη που τους επιφυλάσσει η λαίδη Πλέιφορντ, η οποία ανακοινώνει ενώπιον όλων τους πως αποφάσισε να αλλάξει τη διαθήκη της, ορίζοντας ως μοναδικό της κληρονόμο τον γραμματέα της, Τζόζεφ Σκότσελ, και αποκληρώνοντας έτσι τα δύο παιδιά της. Όπως είναι φυσικό, ξεσπάει πανδαιμόνιο στην ομήγυρη κι ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στο αναπάντεχο νέο, για τους δικούς του βέβαια λόγους.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως ο Σκότσελ είναι βαριά άρρωστος και του απομένει μονάχα λίγος χρόνος ζωής. Όλοι λοιπόν αναρωτιούνται για ποιον λόγο αποφάσισε η λαίδη να αφήσει όλα της τα χρήματα σε κάποιον που –φαινομενικά– δεν θα μπορέσει να αποδεχτεί την κληρονομιά. Και τα πράγματα θα περιπλεχτούν ακόμα περισσότερο, όταν το ίδιο κιόλας βράδυ ο Σκότσελ βρεθεί άγρια δολοφονημένος. Όλοι στο σπίτι –μόνιμοι ένοικοι και φιλοξενούμενοι– φαίνονται να έχουν ένα κίνητρο για να διαπράξουν τον φόνο. Έχει έρθει η ώρα για τον διάσημο ντετέκτιβ και το περίφημο ένστικτό του να αναλάβουν δράση. Πάντα με τη βοήθεια του Κάτσπουλ, ο Πουαρό αναζητεί στοιχεία και κρυφά κίνητρα, ξεγυμνώνει χαρακτήρες, συμπληρώνει ένα ένα τα κομμάτια του γρίφου ώσπου, τελικά, κατορθώνει να ολοκληρώσει το παζλ μιας υπόθεσης που κρύβει πολλά περισσότερα απ’ όσα άφηνε να διαφανούν αρχικά…

Η συγγραφέας είχε εξ’ αρχής ένα δύσκολο έργο: να αναβιώσει έναν από τους πιο κλασικούς, αναγνωρισμένους και αγαπητούς λογοτεχνικούς ήρωες. Πατώντας στα βήματα της Agatha Christie κι ακολουθώντας το δικό της μοτίβο, προσπάθησε να μην παρεκκλίνει από τη βασική δομή των κλασικών της έργων. Έχει προσθέσει όμως, αναμφίβολα, την προσωπική της πινελιά στην ανανέωση του κεντρικού ήρωα, όπως και στη δομή της συγκεκριμένης ιστορίας. Κανείς άλλωστε δεν περιμένει από τη Hannah να γίνει μια δεύτερη Christie· ούτε μπορεί να το κάνει, ούτε και η ίδια θα το ήθελε. Όμως, έχει κατορθώσει να αποδώσει το ύφος της ‘βασίλισσας του νουάρ’ όσο πιο πιστά και πετυχημένα είναι αυτό δυνατό, κατά την άποψή μου.

Η πλοκή θυμίζει εκείνη πολλών νουάρ μυθιστορημάτων που εκτυλίσσονται στις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, αλλά και πιο σύγχρονα. Μια πλούσια έπαυλη, άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, που είναι όμως αναγκασμένοι να συνυπάρχουν, κρυμμένα πάθη και μυστικά, έρωτες και μίση, έριδες και υπόνοιες. Και, ξάφνου, μια δολοφονία που καθιστά όλους εν δυνάμει υπόπτους. Ο ντετέκτιβ ή ο αστυνομικός προσπαθεί να εξιχνιάσει το μυστήριο, και όσα περισσότερα πράγματα έρχονται στο φως και ο κλοιός στενεύει γύρω από τους υπόπτους, τόσο εκείνοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποδείξουν την αθωότητά τους – ή να καλύψουν την ενοχή τους.

Η συγγραφέας επέλεξε αυτό το, ομολογουμένως, επιτυχημένο μοτίβο και για τη δική της ιστορία. Και πέτυχε να το διαφοροποιήσει αρκετά από άλλες παρόμοιες υποθέσεις μυστηρίου που έχουμε διαβάσει κατά καιρούς. Οπωσδήποτε η πλοκή δεν είναι η πιο πρωτότυπη, είναι όμως καλοδουλεμένη, έντεχνα στημένη, ‘μπολιασμένη’ με ίντριγκες και δολοπλοκίες, ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις και ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Βέβαια, ένας ‘ψαγμένος’ φανατικός αναγνώστης του είδους μπορεί να έχει υποψιαστεί την πραγματική ταυτότητα του δολοφόνου πολύ πριν από το τέλος του βιβλίου, ή να έχει υποψιαστεί πως τα πράγματα δεν είναι όπως παρουσιάζονται όσον αφορά το θύμα ή τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας. Έτσι, όταν τελικά θα έρθουν τα πάντα στο φως, δεν θα αποτελέσει γι’ αυτόν μεγάλη έκπληξη η αποκάλυψη της αλήθειας. Όπως και να ‘χει, όμως, το λογοτεχνικό ταξίδι μέχρι εκεί αξίζει τον κόπο.

Με το «Κλειστό φέρετρο», δίνεται η δυνατότητα στον αναγνώστη να γνωρίσει –ή να ξανασυναντήσει– ένα από τα πιο δαιμόνια μυαλά της παγκόσμιας αστυνομικής λογοτεχνίας· τον Ηρακλή Πουαρό. Αν συνυπολογίσει κανείς πως το βιβλίο αποτελεί μια αξιοπρεπέστατη λογοτεχνική απόπειρα και πως διατηρεί αμείωτο το αναγνωστικό ενδιαφέρον καθ’ όλη την πλοκή του, είναι αναμφίβολα μια πολύ καλή επιλογή για τους λάτρεις του είδους.

 

Χρύσα Βασιλείου

e-max.it: your social media marketing partner
Για την βέλτιστη δυνατή εμπειρία χρήσης, η ιστοσελίδα bookcity.gr χρησιμοποιεί cookies.