Book Review: H κοιλάδα της λάσπης - Ιωάννα Μπουραζοπούλου

Τι είναι άραγε ο Δράκος της Πρέσπας; Ταξιδιώτης του Χρόνου! Ο Αντίχριστος! Ο Εωσφόρος! Ο Προμηθέας! Ο ίδιος ο Θεός!

Πλήθη δρακολόγων συρρέουν στις λασπωμένες όχθες της Πρέσπας, για να συλλάβουν και να επιλύσουν το δρακολογικό αίνιγμα, αντλώντας έμπνευση από τον αποκρυφισμό, τον Όμηρο, την Αποκάλυψη, τις θετικές επιστήμες, έχοντας ως γνώμονα ένα μίγμα διαίσθησης, φαντασίας και πίστης. λυγκέας. λαοκόων. λέανδρος. Ιχνηλάτης. Διερμηνέας. Υπερασπιστής. Όλα τα ανεξήγητα φαινόμενα που συμβαίνουν στο φάσμα μόλις δύο ημερών περιστρέφονται γύρω από την πρώτη ομάδα δρακολόγων, η οποία ολοκληρώνεται με την 'άπιστη' λιράνα.

Οι εντάσεις με τις γειτονικές χώρες που μοιράζονται τη λίμνη (και το Δράκο) έχουν κορυφωθεί, οι δρακολόγοι κάθε όχθης ακολουθούν διαφορετική προσέγγιση  ως προς την έρευνα του μυστηρίου του Δράκου, και ενώ το κοινό τους πάθος θα έπρεπε να τους ενώνει, τους χωρίζουν μίλια ασυνεννοησίας και ανταγωνισμού• αναμένουν μόνο μία σπίθα για να παρασυρθούν στη δίνη του πολέμου. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εξαθλίωσης και αναζητά λύσεις στο οικονομικό της αδιέξοδο μέσω της πλήρους υποταγής στην Παγκόσμια Τράπεζα Ανάπτυξης. Λάσπη, θύελλες και ξύλινα παραπήγματα στεγάζουν μία παραφωνία που προκαλεί τους δανειστές. Ένοχα μυστικά κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν. Εγκλήματα που αποσιωπήθηκαν έρχονται στο φως, για να ταράξουν τις πεποιθήσεις των δρακολόγων και του κόσμου ολάκερου. Και στα νερά της λίμνης αναδεύει το θεριό, και ετοιμάζεται για το επόμενο θύμα του.

Κι αυτό το ανάξιο χέρι μου που τρέμει θα οπλιστεί,

Θα σημαδέψει κι άφοβα το φταίχτη θα χτυπήσει.

Η Κοιλάδα της Λάσπης πατάει με το ένα πόδι στην πραγματικότητα και το άλλο στον χώρο της μυθοπλασίας. Ορμώμενη από την παθογένεια της σύγχρονης Ελλάδας, η Ιωάννα Μπουραζοπούλου αποτυπώνει στο χαρτί τους έντονους κοινωνικούς, ηθικούς, οικονομικούς και πολιτικούς προβληματισμούς της, την μάστιγα των γεωπολιτικών συγκρούσεων και την εύκολη χειραγώγηση της μάζας. Η φρίκη και ο τρόμος θρέφουν την κοινωνία, ο παλμός της χτυπά δυνατά σε κάθε ειδεχθές έγκλημα, και η γοητεία του υπερφυσικού αποκρύπτει την πραγματική ρίζα του κακού, την ποτίζει μέχρι να θεριέψει, να γίνει ένας Δράκος που τα ρουθούνια του βγάζουν φωτιά και τα νύχια του ξεσκίζουν τη σάρκα σαν περγαμηνή. Μέσα από πολλαπλούς αφηγητές, με εναλλαγές στο χθες και το σήμερα, καθίστασαι μάρτυρας αποτρόπαιων γεγονότων, μυστικών που οι πρωταγωνιστές αγνοούν, και επιθυμείς, παλεύεις, πολεμάς με όλη σου τη δύναμη να τους το πεις, να τους προειδοποιήσεις, η επιθυμία γίνεται αγανάκτηση, απελπισία, και εντέλει συμμόρφωση και αποδοχή της ανημποριάς σου, και παραμένεις θεατής των στροβιλισμάτων της μοίρας και των εμπαιγμών της.

Μην βουτήξεις στην Κοιλάδα της Λάσπης έχοντας προσδοκίες. Τα πόδια σου θα βουλιάξουν στους λασπωμένους δρόμους, και η υγρασία θα σου τρυπήσει τα κόκκαλα. Όλες οι προσδοκίες και οι εικασίες θα διαψευστούν, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, και στην αρχή θα σε ξενίσει. Θα θελήσεις να βγεις. Αλλά η λάσπη αδυσώπητη σε κρατά εκεί. Τότε πρέπει απλά να αδειάσεις το μυαλό σου, και να προετοιμαστείς για πρωτόγνωρες συγκινήσεις, και ένα λογοτεχνικό ταλέντο που θα σε κάνει να σκύψεις το κεφάλι ταπεινά στο μεγαλείο σου. Και όταν στο τέλος καταφέρεις να βγεις από τη λάσπη, και να πατήσεις σε ξανθή άμμο, θα σε ταλαιπωρεί και θα σου κατατρώει τον λογισμό ο απόηχος του ερωτήματος 'ποιο είναι το μεγαλύτερο κακό, το Θεριό ή ο άνθρωπος;'

Καλό ταξίδι!

Κατερίνα Παπασωτηρίου

e-max.it: your social media marketing partner
Για την βέλτιστη δυνατή εμπειρία χρήσης, η ιστοσελίδα bookcity.gr χρησιμοποιεί cookies.