Book review: Μια μικρή χάρη - Darcey Bell

«Μια μικρή χάρη» ανάμεσα σε δύο φίλες θα γίνει η αφορμή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι ενός δυνατού ψυχολογικού θρίλερ, από την ταλαντούχα πένα της Darcey Bell.

Η Έμιλι και η Στέφανι είναι δύο νέες μαμάδες και πολύ καλές φίλες. Η πρώτη έχει μια θαυμάσια οικογένεια, καριέρα, οικονομική άνεση· μια ζηλευτή, για πολλούς, ζωή. Η δεύτερη είναι χήρα, μεγαλώνει μόνη το παιδί της και μοιράζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματά της περί μητρότητας, σχέσεων κτλ. στο προσωπικό της blog, με άλλες μαμάδες απ’ όλον τον κόσμο. Παρόλο που οι ζωές, όπως κι οι προσωπικότητές τους, είναι εντελώς διαφορετικές, τις δύο γυναίκες φαίνεται να ενώνει ένας ισχυρός δεσμός.

Μέχρι που μια μέρα η Έμιλι ζητά από τη Στέφανι μια μικρή χάρη: να πάρει εκείνη τον γιο της από το σχολείο και να τον κρατήσει μέχρι να επιστρέψει από ένα ραντεβού της. Όμως δεν επιστρέφει ποτέ. Η Στέφανι και ο άντρας της Έμιλι, ο Σον, αρχίζουν να ανησυχούν και ειδοποιούν την αστυνομία. Καθώς οι μέρες περνούν, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η Έμιλι είναι νεκρή. Ο κόσμος και των δύο γκρεμίζεται και, χαμένοι ο καθένας στο πένθος του, έχοντας ως κυριότερο μέλημά τους να διατηρηθεί η γαλήνη του μικρού γιου της Έμιλι, έρχονται ολοένα και πιο κοντά.

Αρχικά, η Στέφανι νιώθει απίστευτες τύψεις. Και όταν φαίνεται να αποδέχεται τελικά τον χαμό της φίλης της και να ξεπερνά τις ενοχές για τη σχέση της με τον Σον, η ‘νεκρή’ Έμιλι επανεμφανίζεται, αποφασισμένη να πάρει πίσω όσα της ανήκουν, αλλά και να τιμωρήσει την άλλοτε ‘κολλητή’ της για την προδοσία της. Και τότε θα αρχίσει ένα άκρως επικίνδυνο κυνήγι της γάτας με το ποντίκι· κρυμμένα μυστικά αποκαλύπτονται και παλιές, επώδυνες πληγές ξανανοίγουν, ενώ οι δολοπλοκίες και οι ίντριγκες πρωτοστατούν σ’ ένα παιχνίδι που θα έχει έναν μόνο νικητή…

Η συγγραφέας είχε μια θαυμάσια και ευρηματική ιδέα, την οποία μετουσίωσε σε μια συναρπαστική πλοκή, η οποία διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να καθηλώσει. Το μυστήριο και η αγωνία συμπλέκονται με το συναίσθημα και τα ανθρώπινα πάθη, οι δραματικές εξελίξεις με τις συνεχείς ανατροπές, τα διλήμματα με τις έμφυτες ηθικές αξίες. Μέσα σε μια κοινωνία γεμάτη μυστικά και ψέματα, η Έμιλι και η Στέφανι φαίνεται να διατηρούν μια ζηλευτή φιλία. Όμως, καθώς η μεστή πλοκή ξεδιπλώνεται και οι μάσκες πέφτουν, τα κρυφά κίνητρα των δύο γυναικών έρχονται στο φως και προκαλούν ένα σφοδρό κύμα αποκαλύψεων, που παρασέρνει στο πέρασμά του (και) το σαθρό, όπως αποδεικνύεται, οικοδόμημα της φιλίας τους. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και, τόσο για τους ήρωες όσο και για τους αναγνώστες, το κάθε κεφάλαιο κρύβει νέες απρόσμενες πτυχές, που εκπλήσσουν και διατηρούν την αγωνία σε υψηλά επίπεδα.

Ολόκληρη η ευφάνταστη πλοκή στηρίζεται σε τρεις χαρακτήρες: την Έμιλι, τη Στέφανι και τον Σον. Ο καθένας παίζει τον δικό του ρόλο σ’ αυτήν την ιδιότυπη παρτίδα και, παρόλο που η κυρίως δράση της αφήγησης εστιάζει στις δύο γυναίκες και τα όσα διαδραματίζονται ανάμεσά τους, αποδεικνύεται πως ο σύζυγος της Έμιλι είναι σημαντικός καταλύτης σ’ αυτήν. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο «μήλο της έριδος»· είναι αυτός που και οι δυο γυναίκες φτάνουν να διεκδικούν, χωρίς όμως να γνωρίζουν τα δικά του κρυφά σχέδια και επιδιώξεις. Άλλωστε, κανείς δεν είναι αθώος σ’ αυτήν την ιστορία· απλά θα αποδειχτεί περίτρανα πως ορισμένοι είναι περισσότερο πανούργοι από άλλους. Όσο η πλοκή προχωράει οι ισορροπίες, αλλά και ο έλεγχος, χάνονται, οι ήρωες προβαίνουν σε σπασμωδικές κινήσεις και γίνεται πια φανερό πως μονάχα ένας θα μπορέσει να επικρατήσει: ο πιο αποφασισμένος κι ο πιο δυνατός.

Το βιβλίο ξεχειλίζει από δυνατά και ποικίλα συναισθήματα, που δημιουργούν έναν καταιγιστικό στρόβιλο. Η αρχική πίστη σε μια φιλία που είναι προορισμένη να κρατήσει για μια ζωή μετατρέπεται σταδιακά σε ενοχή, τύψεις και άσχημες σκέψεις, για να καταλήξει σε δυσπιστία, οργή και απελπισία. Η Στέφανι και η Έμιλι παίρνουν εναλλάξ τον λόγο ανά κεφάλαιο, ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, επιτρέποντας στον αναγνώστη να διαμορφώσει την εντελώς προσωπική του άποψη για τις πράξεις τους. Επιπλέον, καίρια ζητήματα της εποχής μας αναπτύσσονται στις σελίδες του βιβλίου – κι αυτό θεωρώ πως είναι άλλος ένας λόγος που το κάνει επιτυχημένο. Οι φιλικές και ερωτικές σχέσεις, οι αλλαγές και οι προβληματισμοί που επιφέρει στη ζωή μιας γυναίκας η μητρότητα, τα άγχη, η επικοινωνία με αγνώστους μέσω ίντερνετ και η αποξένωση στην πραγματική ζωή, οι δυσκολίες στις σχέσεις, οι γρήγοροι καθημερινοί ρυθμοί είναι ζητήματα που αφορούν και προβληματίζουν όλους μας, και τα βλέπουμε να αποτυπώνονται γλαφυρά εδώ.

Το «Μια μικρή χάρη» είναι ένα εξαιρετικό, πολυδιάστατο ψυχολογικό θρίλερ που απευθύνεται στο σύνολο των αναγνωστών και όχι μονάχα στους φανατικούς του είδους. Γιατί αναδεικνύει θέματα που μας αφορούν συνολικά ως κοινωνία, θυμίζει χαρακτήρες που κάπου, κάποτε έχουμε όλοι συναντήσει, ενώ φέρνει στο φως εκείνον τον μυστικό εαυτό που κρύβουν πολλοί άνθρωποι μέσα τους, ο οποίος διαφέρει σε τρομακτικό βαθμό από τη ψεύτικη εικόνα που επιλέγουν να παρουσιάζουν προς τα έξω.

 

Χρύσα Βασιλείου

e-max.it: your social media marketing partner
Για την βέλτιστη δυνατή εμπειρία χρήσης, η ιστοσελίδα bookcity.gr χρησιμοποιεί cookies.