Book Review: Το Κέντημα του Όρκου - Σίσσυ Θεοφανοπούλου

Η Σίσσυ Θεοφανοπούλου, μετά από το βιβλίο της «Γυναίκες Θάλασσες», επιστρέφει με το σκυριανό «Κέντημα του Όρκου», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Σε μια πολυπρόσωπη, σπονδυλωτή ιστορία, η συγγραφέας ξετυλίγει τη ζωή μιας οικογένειας τη δεκαετία του 1960 και του 1970.

Οι ξαδέρφες Αμέρσα και Μερσίνη είναι οι μοναχοκόρες των αδερφών Φέρτη, αρχόντων της Σκύρου. Όμορφες και αγαπημένες μεταξύ τους, ονειρεύονται τη φυγή τους από το νησί, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους. Οι αφίξεις του γιατρού Στεφανή Μάχου και του πασίγνωστου ηθοποιού Φαίδωνα Μαρκάζη στο νησί φέρνουν τεράστιες ανατροπές στις ζωές των δύο κοριτσιών. Ένας θάνατος σηματοδοτεί το τέλος της αθωότητας - ή μήπως είναι η αρχή μιας σκοτεινής περιόδου, η οποία έχει ως αφετηρία της κάτι που κανείς δεν μπορεί να υποψιαστεί;

Προσπάθησα αρκετά να καταλάβω τι είναι αυτό που με γοήτευσε περισσότερο στο «Κέντημα του Όρκου». Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο, σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, με μοναδικό χειρισμό της ελληνικής γλώσσας, άμεση ταύτιση των χαρακτήρων με τον αναγνώστη, ψήγματα αστυνομικού θρίλερ και ηθογραφικά στοιχεία. Οι περιγραφές της συγγραφέως μαγεύουν, καθώς ο τρόπος που διαχειρίζεται τις λέξεις είναι αμείλικτα αληθινός. Όπου χρειάζεται είναι σκληρή, ενώ άλλοτε τρυφερή και παθιασμένη. Τα εξελικτικά ψυχογραφήματα των ηρώων, αλλά και ο τρόπος που η κυρία Θεοφανοπούλου καταφέρνει να διαχωρίσει και να συνδέσει ταυτόχρονα το αστυνομικό στοιχείο με την κοινωνικοανθρωπολογική ανάλυση, θεωρώ πως κατατάσσουν το συγκεκριμένο βιβλίο ανάμεσα στα καλύτερα έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας.

 

Όμως δεν είναι αυτοί οι λόγοι που με κάνουν να θεωρώ «Το Κέντημα του Όρκου» όχι μόνο αξιόλογο, αλλά και εν δυνάμει κλασικό. Αυτό που, εμένα προσωπικά ως αναγνώστρια, με κάνει να ανατρέχω συχνά στις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου είναι ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισε η συγγραφέας να μιλήσει για τις γυναίκες και τον τρόπο που η κοινωνία τις διαμορφώνει. Ολόκληρη η κοινωνικοιστορική εξέλιξη της πατριαρχίας στην οποία ζούμε περνάει, με άρρητο τρόπο, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου - κατά τη γνώμη μου, κυρίως μέσα από την ιστορία της Αμέρσας. Η ενοχοποίηση της γυναικείας σεξουαλικότητας, η επικέντρωση στον μητρικό ρόλο, ακόμα και η δυσκολία της γυναικείας επαγγελματικής καταξίωσης σε σχέση με τους άντρες, καταγράφονται και αναλύονται μέσα στην ιστορία· και προσωπικά κάποια γεγονότα μου προκάλεσαν θυμό και σύγχυση.

Ομολογώ πως η κυρία Θεοφανοπούλου έχει βρει τη χρονική στιγμή που ταιριάζει στην πένα της, καθώς και στις ιστορίες που θέλει να πει. Αξίζει να προσέξει κάποιος τον τρόπο που περιγράφει τις κινήσεις, τον τρόπο ντυσίματος, τις μουσικές προτιμήσεις των ηρώων της για να καταλάβει πως είναι γνώστρια της εποχής στην οποία τοποθετεί την ιστορία της, αλλά και των τόπων. Από τη Σκύρο στην Αθήνα και πάλι πίσω μας ταξιδεύει, μας μαγεύει, μας κάνει να αναρωτηθούμε για τις κρυμμένες αλήθειες που έχουν οι άνθρωποι μέσα στις καρδιές τους.

Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο διαθέτει τα πάντα. Πάθος, έρωτες, μίση, οικογενειακά δράματα, αγωνία, αστυνομικές αναζητήσεις, ανατροπές και, πάνω από όλα, ψυχή. Είναι φανερό πως η συγγραφέας δεν έχει αφήσει τίποτα στην τύχη, κι ακόμη και το τέλος που δίνει είναι αυτό που λέμε ένα «σωστό τέλος», άξιο και πιστό στα ψυχογραφήματα που η ίδια έχτισε.

Μετά το «Γυναίκες Θάλασσες» δεν ήξερα ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα της Σίσσυς Θεοφανοπούλου, ωστόσο αξίζει να σταθούμε -αν είμαστε γνώστες των προηγούμενων έργων της-  στη συγγραφική εξέλιξη της πένας της. Η αφήγηση εδώ είναι πιο σφιχτοδεμένη, οι ρόλοι πιο ξεκάθαροι, η σύνδεση αλληγορίας-ρεαλισμού έντονη αλλά και ξεκάθαρη. Διαβάστε το «Κέντημα του Όρκου» και χαθείτε στις σελίδες μιας άλλης εποχής, αφήνοντας αυτή τη ξεχωριστή πένα να σας παρασύρει με τις λέξεις της, όπως μόνο ένα συγγραφικό κέντημα μπορεί να κάνει.

 

Μαρία Μπακαρα

e-max.it: your social media marketing partner
Για την βέλτιστη δυνατή εμπειρία χρήσης, η ιστοσελίδα bookcity.gr χρησιμοποιεί cookies.