Book review: Ο χορός των νεκρών - Βαγγέλης Γιαννίσης

Με το τρίτο του βιβλίο με ήρωα τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη και τίτλο «Ο χορός των νεκρών», ο Βαγγέλης Γιαννίσης απέδειξε πανηγυρικά πως έχει έρθει στα λογοτεχνικά πράγματα για να μείνει.

Σε ό,τι αφορά την πλοκή, έχουν περάσει περίπου έξι μήνες από τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο προηγούμενο βιβλίο, το «Κάστρο». Ο Άντερς προσπαθεί να ξαναβρεί τις ισορροπίες του τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα εκείνος και η ομάδα του καλούνται να εξιχνιάσουν μία νέα, ιδιαίτερη υπόθεση. Ένας άντρας βρίσκεται δολοφονημένος, όμως το πιο αποτρόπαιο στοιχείο της υπόθεσης είναι το μυστικό που για χρόνια έκρυβε το θύμα: ο ίδιος ήταν μέλος μιας σπείρας παιδεραστών, ενώ το υπόγειο του σπιτιού του υπήρξε τόπος μαρτυρίου για τουλάχιστον ένα παιδί, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακαλύπτονται.

Ο Άντερς και οι συνεργάτες του έρχονται αντιμέτωποι, αυτή τη φορά, με έναν τύπο άκρως επικίνδυνο κι αποφασισμένο για όλα. Έχει επιστρέψει στη Σουηδία μετά από χρόνια με μοναδικό σκοπό να πάρει εκδίκηση. Ξεκινάει λοιπόν ένα παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, ενώ εξίσου επικίνδυνος εχθρός για την αστυνομία είναι και ο χρόνος που κυλάει αντίστροφα. Κι ενώ έχει ήδη πολλά στο κεφάλι του και αρκετά μέτωπα ανοιχτά με τους γύρω του, ο Άντερς θα έρθει αντιμέτωπος με μια ακόμα αποκάλυψη· όταν ανακαλύψει την πραγματική ταυτότητα του περιβόητου ‘Σαμαήλ’, θα κληθεί να διαχειριστεί την σωρεία αποκαλύψεων σχετικά με το παρελθόν του και με όσα ως τώρα θεωρούσε δεδομένα στη ζωή του. Η τελική αναμέτρηση πλησιάζει κι όλα δείχνουν πως θα είναι ανάμεσα στους δυο τους – και θα είναι μια αναμέτρηση μέχρι θανάτου…

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης είχε δημιουργήσει εξ’ αρχής ένα εξαίρετα περίπλοκο και συναρπαστικό υπόβαθρο για τον ήρωά του, με την ιστορία του να κορυφώνεται σ’ αυτό το βιβλίο, το οποίο πραγματικά συγκλονίζει με τη γραφή του, τις περιγραφές του αλλά και το θέμα με το οποίο καταπιάνεται. Ένα θέμα σκληρό, δύσκολο, που όμως αποτελεί μία πραγματική, διαχρονική και αποτρόπαια μάστιγα: την παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Ο συγγραφέας έχει διαχειριστεί με τρόπο εξαιρετικό το λεπτότατο αυτό θέμα· με την πρέπουσα ευαισθησία και σεβασμό προς τα θύματα, αλλά και τον απαιτούμενο ρεαλισμό που μαρτυρά τις πραγματικές διαστάσεις αυτού του φαινομένου. Χωρίς υπερβολές και μεγάλα λόγια, με λιτές μα αρκετά δυνατές περιγραφές, δίνει το στίγμα της αρρωστημένης αυτής κατάστασης στα απολύτως απαιτούμενα πλαίσια.

Οι ήρωές του έχουν επίσης εξελιχθεί σε σχέση με τα προηγούμενα βιβλία. Μοιάζουν περισσότερο ώριμοι, έτοιμοι να αντεπεξέλθουν σε ό,τι τους περιμένει την επόμενη μέρα. Φαίνονται να ξέρουν πως πλησιάζουν σε ένα κομβικό σημείο για τη ζωή και την καριέρα τους, ενώ η υποβόσκουσα ένταση που επικρατεί στις σχέσεις τους είναι πλέον ανά πάσα στιγμή έτοιμη να ξεσπάσει. Τα θέλω κι οι επιθυμίες τους έρχονται πολλές φορές σε σύγκρουση με τη λογική και η διαρκής μάχη τους γι’ αυτό που τελικά θα επικρατήσει δίνει μια διαφορετική χροιά αγωνίας στην ανάγνωση. Καθένας απ’ αυτούς έχει βέβαια τον ρόλο του και βάζει την προσωπική του σφραγίδα στις εξελίξεις της πλοκής, ασχέτως με το αν συμμετέχει περισσότερο ή λιγότερο στα δρώμενα.

Στον «Χορό των νεκρών» τα θύματα του δολοφόνου μετατρέπονται, μέσα από την πένα του Γιαννίση, σε θύτες, των οποίων όμως ο θάνατος δεν προκαλεί καμία θλίψη στον αναγνώστη. Αντίθετα, αυτή μοιάζει να είναι μια απόλυτα δίκαιη τιμωρία για τις πράξεις τους, που προκάλεσαν τόσο κακό. Βέβαια, οι δύο αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι ο ‘Σαμαήλ’ και ο Άντερς· δύο άνθρωποι που συνδέονται με έναν τρόπο που φαντάζει απίστευτος. Δύο άνθρωποι που οι δρόμοι τους είναι έτοιμοι να συναντηθούν, έτσι ώστε να αποκαλυφθεί επιτέλους ένα για χρόνια καλά κρυμμένο μυστικό που αφορά και τους δυο τους. Οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες και, παρόλο που η κατάληξη μοιάζει αναπόφευκτα προδιαγεγραμμένη, ο αναγνώστης αγωνιά μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης είναι ένας συγγραφέας που συνδυάζει με εξαιρετικό τρόπο τη σκανδιναβική σχολή γραφής με το αμιγώς ελληνικό λογοτεχνικό στοιχείο, κάτι που είναι φανερό σε όλα τα βιβλία του. Πραγματικά, αν δεν ξέρει κάποιος πως πρόκειται για Έλληνα συγγραφέα, θα μπορούσε άνετα να θεωρήσει τα βιβλία του λογοτεχνικά τέκνα κάποιου Σουηδού ομότεχνού του. Όπως και τα προηγούμενα βιβλία του, έτσι και ο καλογραμμένος και καλοδουλεμένος «Χορός των νεκρών» ισορροπεί με τρόπο ζηλευτό και εξαιρετικά δομημένο ανάμεσα στη ψυχρή σουηδική πραγματικότητα και στο θερμό ελληνικό ταμπεραμέντο, με γενναιόδωρες δόσεις ανθρωπιάς, μυστηρίου, αγωνίας, χιούμορ και ανατροπών. Πραγματικά, αξίζει τον χρόνο και την προσοχή σας!


Χρύσα Βασιλείου

e-max.it: your social media marketing partner
Για την βέλτιστη δυνατή εμπειρία χρήσης, η ιστοσελίδα bookcity.gr χρησιμοποιεί cookies.