Book review: Τα κυνηγόσκυλα - Jοrn Lier Horst

Η όγδοη χρονικά περιπέτεια του επιθεωρητή της αστυνομίας Βίλιαμ Βίστιν –και η δεύτερη που κυκλοφορεί στην Ελλάδα– είναι τα «Κυνηγόσκυλα».

Για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο επιθεωρητής βρίσκεται από τη θέση του κατήγορου σ’ εκείνη του κατηγορούμενου. Όλα ξεκινούν όταν αποδεικνύεται πως έγινε απόκρυψη στοιχείων σε μια υπόθεση δολοφονίας, που χρονολογείται δεκαεφτά χρόνια πριν, και τώρα ο δικηγόρος του φερόμενου ως δράστη αιτείται να εξεταστεί εκ νέου η υπόθεση και να αθωωθεί ο πελάτης του. Στην υπόθεση εκείνη υπεύθυνος ήταν ο Βίστιν, ο οποίος θεωρείται πλέον ύποπτος για παραποίηση στοιχείων και τίθεται σε διαθεσιμότητα. Αποφασίζει λοιπόν να ερευνήσει εκ νέου, προσωπικά την υπόθεση, προκειμένου ν’ ανακαλύψει τον συνάδελφό του που είναι υπεύθυνος για τα τωρινά δικά του προβλήματα, αλλά και για τα χρόνια που ίσως πέρασε άδικα στη φυλακή ο άνθρωπος που είχε συλληφθεί τότε για τον φόνο. Σ’ αυτήν του την προσπάθεια έχει ως βοηθό την κόρη του, τη Λίνε, που είναι δημοσιογράφος.

Ταυτόχρονα, μια καινούρια υπόθεση εξαφάνισης συγκλονίζει την αστυνομία. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στην τωρινή εξαφάνιση της κοπέλας και σ’ εκείνη που έλαβε χώρα πριν δεκαεφτά χρόνια. Είτε ο πρόσφατα αποφυλακισμένος τύπος που κατηγορήθηκε τότε ξαναχτύπησε, είτε ο δράστης παρέμενε ελεύθερος επί τόσα χρόνια, και τώρα ήρθε η ώρα που αποφάσισε να εμφανιστεί ξανά. Ο Βίστιν δεν μπορεί φυσικά να συμμετέχει επίσημα στις έρευνες, φροντίζει όμως να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις, προχωρώντας παράλληλα και με την αναψηλάφηση της υπόθεσης που ίσως του κοστίσει όχι μόνο την καριέρα, αλλά και την ελευθερία του.

Το ύφος της γραφής του Horst θυμίζει εκείνο του προηγούμενου βιβλίου του, του «Έγκλημα στα φιόρδ», μιας και για μια ακόμα φορά τα κομμάτια της υπόθεσης θυμίζουν σκορπισμένο παζλ, που περιμένει να συναρμολογηθεί. Όμως οπωσδήποτε η συγκεκριμένη πλοκή είναι πιο ιντριγκαδόρικη, μιας και αφορά μια εσωτερική έρευνα μέσα στους κόλπους της αστυνομίας, προκειμένου να ανακαλυφθεί ένας προδότης, ένα ‘μαύρο πρόβατο’ που πρόδωσε και την υπηρεσία και τους συναδέλφους του. Ο κώδικας τιμής απαιτεί να βρεθεί και να συλληφθεί, τόσο για την αποκατάσταση του κύρους του Σώματος, όσο και για την προσωπική τιμή του Βίστιν.

Φυσικά, όλα τα φώτα πέφτουν επάνω στον κεντρικό ήρωα, ο οποίος βρίσκεται ομολογουμένως σε μια κρίσιμη καμπή της καριέρας του, αλλά και της προσωπικής του ζωής. Αν και περιβάλλεται από ήρωες καλογραμμένους κι ενδιαφέροντες, εκείνος παραμένει κάθε στιγμή ο αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής που παλεύει να διασώσει την καριέρα του και να καθαρίσει το όνομά του, ενώ την ίδια στιγμή βλέπει και την προσωπική του ζωή να παραπαίει. Οι αξίες στις οποίες πίστευε τόσα χρόνια φαίνεται να θαμπώνουν από το χνώτο της αμφιβολίας, κι ο ίδιος θα πρέπει να λύσει το αίνιγμα της ταυτότητας του υπαίτιου για όλο αυτό το μπέρδεμα προτού να είναι πολύ αργά. Ο Βίστιν συνειδητοποιεί πως όλοι οι αστυνομικοί είναι ‘κυνηγόσκυλα’ σε όλη τους τη ζωή, μιας και τρέχουν πίσω από το παραμικρό ίχνος που θα τους οδηγήσει κάθε φορά στην εξιχνίαση ενός εγκλήματος· αλλά και πως μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να βρεθούν στη θέση του θηράματος και να χρειαστεί να ξεφύγουν οι ίδιοι από τους διώκτες τους. Όπως ο ίδιος.

Η αλήθεια είναι πως, για τους αρκετά ψαγμένους φανατικούς αναγνώστες των αστυνομικών μυθιστορημάτων, η λύση του μυστηρίου αρχίζει να φανερώνεται ήδη από τη μέση περίπου του βιβλίου. Παρόλο που οι ύποπτοι είναι αρκετοί, και παρά τις προσπάθειες του συγγραφέα να θολώσει τα νερά, ο υπαίτιος για την παραποίηση των στοιχείων αστυνομικός ουσιαστικά αποκαλύπτεται μόνος του, από τα όσα πράττει και λέει. Αυτό όμως μάλλον δεν επηρεάζει τελικά τόσο πολύ τον αναγνώστη, μιας και υπάρχουν πολλά ακόμα σκοτεινά σημεία που πρέπει να διερευνηθούν, και αφορούν στις εξαφανίσεις των κοριτσιών. Βέβαια, στο τέλος θα δικαιολογηθούν και οι πράξεις του εν λόγω αστυνομικού, οπότε θα πρέπει να περιμένει κανείς ως τότε, προκειμένου να απαντηθούν όλα τα ερωτήματά του. Φυσικά, η αποκάλυψη του ονόματός του δεν προκαλεί πλέον σε κανέναν μεγάλη έκπληξη. Όλα τα υπόλοιπα όμως είναι αρκούντως ενδιαφέροντα και αξίζουν απόλυτα τον αναγνωστικό χρόνο.

Μπορεί να απουσιάζουν και εδώ –όπως και στο προηγούμενο βιβλίο– εκείνες οι τρομερής έντασης αυξομειώσεις δράσης, που κάνουν τους παλμούς να ανεβαίνουν από την αγωνία, όμως η ήρεμη συνεχόμενη ένταση που υποβόσκει συνεχώς κάτω από την επιφάνεια και η ίντριγκα που καλύπτει σαν θόλος τα γεγονότα που συμβαίνουν σε κάθε σελίδα, καθώς και η αναμονή για τη δικαίωση και θριαμβευτική επάνοδο του Βίστιν στην ενεργό δράση, κάνουν τα «Κυνηγόσκυλα» ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, που αξίζει τον χρόνο και την προσοχή σας.

 

Χρύσα Βασιλείου

e-max.it: your social media marketing partner
Για την βέλτιστη δυνατή εμπειρία χρήσης, η ιστοσελίδα bookcity.gr χρησιμοποιεί cookies.