Book review: Το παζάρι των κακών ονείρων - Stephen King

Έχουν περάσει περισσότερες από τρεις δεκαετίες από τότε που κυκλοφόρησε η περίφημη «Νυχτερινή Βάρδια», η πρώτη συλλογή διηγημάτων του Stephen King.

 Ο συγγραφέας έχει εκδηλώσει πολλές φορές την αγάπη του στο συγκεκριμένο είδος και έχει αναφέρει εξίσου πολλές φορές το ότι ποτέ δεν σταμάτησε να πλάθει στο μυαλό του, να επεξεργάζεται στη φαντασία του και να αποτυπώνει στα χαρτιά του μικρές ιστορίες – καθημερινές και όχι και τόσο καθημερινές.

Η πιο πρόσφατη συλλογή διηγημάτων του Βασιλιά τιτλοφορείται «Το παζάρι των κακών ονείρων» και αποτελεί ένα… ονειρεμένο, έξοχο συνονθύλευμα ιστοριών, που ικανοποιούν και τα πιο απαιτητικά αναγνωστικά γούστα, μιας και καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα θεματολογίας. Είκοσι διηγήματα που αφηγούνται ιστορίες τρόμου, ιστορίες συγκινητικές, ιστορίες ανθρώπινες, ιστορίες για αδυναμίες και σφάλματα που οι ήρωες καλούνται να πληρώσουν.

Ένα παράξενο αυτοκίνητο που προσγειώνεται σε έναν αυτοκινητόδρομο από το πουθενά και καταπίνει όποιον κάνει το λάθος να το ακουμπήσει· μια αναπάντεχη απώλεια· μια συγκινητική ιστορία για τις σχέσεις πατέρα και γιου· ένας αμμόλοφος που προβλέπει το ποιος θα πεθάνει· ένα πολύ κακό αγοράκι· ένας άνθρωπος που ίσως είναι αθώος, ίσως όχι· η εκκλησία των οστών· ένα ζευγάρι που καλείται να θυσιάσει τις ηθικές του αξίες προκειμένου να αποκτήσει όσα ονειρεύεται· ένας νεκρός που ζει τη ζωή του ξανά και ξανά, επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη· ένα περίεργο Kindle από άλλη διάσταση· δύο φίλες που αποφασίζουν να κάνουν ένα μοιραίο ταξίδι· ένας άντρας ερωτευμένος μέχρι θανάτου με τη σύζυγό του· μια ιστορία αφιερωμένη στους λάτρεις του μπέιζμπολ· ένας παράξενος τύπος που συνδέεται με έναν κάτοικο οίκου ευγηρίας· η ιστορία του Τόμι· μια καινοτόμα θεραπεία για τον αβάσταχτο σωματικό πόνο· ένα παράξενο βάζο για μπισκότα· ένας άντρας που γίνεται στιγμιαία μάρτυρας μιας δολοφονίας· ένας δημοσιογράφος που γράφει αστείες νεκρολογίες, που βγαίνουν όμως αληθινές· η θανάσιμη και λυσσαλέα κόντρα δύο οικογενειών που έχει να κάνει με τα πυροτεχνήματα της 4ης Ιουλίου· μια ιστορία για τον κόσμο μετά το τέλος του κόσμου.

Τα παραπάνω διηγήματα αποτελούν μικρά διαμαντάκια, αληθινά κοσμήματα του είδους, δημιουργημένα από έναν άξιο τεχνίτη. Κάποια από αυτά ο King τα έχει γράψει προτού ακόμα κάνει τα πρώτα του ‘επίσημα’ βήματα, κάποια άλλα στα πρώτα χρόνια της καριέρας του (ταυτόχρονα με κάποια ‘τρανταχτά’ βιβλία του), άλλα στο πέρασμα των χρόνων και κάποια ειδικά για τη συγκεκριμένη συλλογή. Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός πως όλα διατηρούν μια φρεσκάδα και μια ιδιαίτερη ζωντάνια, έτσι που φαίνεται σαν να γράφτηκαν μόλις χθες.

Ο King –ανάμεσα στα πολλά χαρίσματά του– έχει επιπλέον και εκείνο του να δημιουργεί ανθρώπινους χαρακτήρες, που ξεχωρίζουν από την αύρα και τις πράξεις τους μέσα στην, κατά τα άλλα, εντελώς καθημερινή υπόστασή τους. Στα περισσότερα από τα διηγήματα αυτού του βιβλίου ο χαρακτήρας είναι ανθρωποκεντρικός. Ο ανυποψίαστος γείτονας, το ταπεινό ανθρωπάκι, η ήσυχη νοικοκυρά, η κυριούλα με τις γάτες και το πλεκτό, ο παππούς με τη μαγκούρα και τη μασέλα είναι όλοι τους εν δυνάμει κινούμενες βόμβες· είναι χαρακτήρες που φέρουν μέσα τους ισόποσες δόσεις σκότους και φωτός, και ούτε οι ίδιοι, ούτε οι αναγνώστες γνωρίζουν ποιο τελικά θα επικρατήσει και πότε θα επέλθει εκείνο το ξέσπασμα που θα τα ισοπεδώσει όλα. Οι χαρακτήρες του King μπορεί να είναι παράξενοι ή παρανοϊκοί, διανοούμενοι ή απλοϊκοί, θύτες ή θύματα· πάντοτε όμως ξεχωρίζουν. Και προσφέρουν στον αναγνώστη τη ψυχή τους, του αποκαλύπτουν τα βιώματα και τις αναμνήσεις τους, ξεγυμνώνουν τον εαυτό τους μπροστά του και αφήνονται στην τελική του κρίση. Για εκείνους βέβαια πάντα υπάρχει δικαιολογία, λόγος, κίνητρο. Η τελική ετυμηγορία προέρχεται μεν από το κοινό, όμως εκείνοι έχουν ήδη επιλέξει τον δρόμο τους και αρνούνται να υπαναχωρήσουν.

Ένα στοιχείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα προλογικά σημειώματα του King πριν από κάθε ιστορία. Εκεί ο συγγραφέας αναφέρει από πού εμπνεύστηκε την καθεμία, το πώς έφτασε από τη σκέψη του στο χαρτί, το γιατί επέλεξε να γράψει τη συγκεκριμένη, αλλά και προσωπικές του σκέψεις και απόψεις για διάφορα θέματα, ή ακόμα και εκμυστηρεύσεις από τις προσωπικές του εμπειρίες. Ένα κλείσιμο του ματιού και μια ιδιαίτερη πρόσκληση για τα… ενδότερα ενός από τους πιο διάσημους, επιτυχημένους και πολυσυζητημένους συγγραφείς παγκοσμίως, δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα ιδιαίτερο δέλεαρ, στο οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθείς!

 «Όλα όσα βλέπεις είναι χειροποίητα και ενώ τα αγαπώ από το πρώτο μέχρι το τελευταίο, τα πουλάω με χαρά επειδή τα έφτιαξα για σένα. Περιεργάσου τα, μη διστάζεις, αλλά να ‘σαι προσεκτικός, σε παρακαλώ. Τα καλύτερα από αυτά έχουν δόντια.» Με αυτά τα λόγια, ο Stephen King ολοκληρώνει την εισαγωγή του βιβλίου του και μας προσκαλεί να περιδιαβούμε στα συναρπαστικά λογοτεχνικά μονοπάτια που επέλεξε να μας ταξιδέψει αυτήν τη φορά. Και όλοι, φανατικοί και μη, δεν έχουμε παρά να αποδεχτούμε την πρόσκληση/πρόκλησή του. Με πολλή προσοχή, πάντα· γιατί ακόμα και τα ομορφότερα όνειρα δεν αργούν να μετατραπούν σε εφιάλτες!

 

Χρύσα Βασιλείου

e-max.it: your social media marketing partner
Για την βέλτιστη δυνατή εμπειρία χρήσης, η ιστοσελίδα bookcity.gr χρησιμοποιεί cookies.