Book Review: Όχθες και Κύματα - Ευαγγελία Ευσταθίου

«Όχθες και Κύματα» ονομάζεται το νέο βιβλίο της Ευαγγελίας Ευσταθίου, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, και ο μυημένος στην πένα της αναγνώστης δεν μπορεί παρά να ενθουσιαστεί με τον συγκεκριμένο, τόσο διαφοροποιημένο σε σχέση με προηγούμενα έργα της, τίτλο.

Η Μάγια γνωρίζει τον Αδριανό τυχαία, όπως γίνονται όλες οι φυσιολογικές γνωριμίες στους χώρους εργασίας. Όμως ο Αδριανός ξέρει την αλήθεια, ξέρει γιατί γνώρισε τη Μάγια, και ξέρει ποιον ρόλο πρέπει να παίξει στη ζωή της. Ποιον ρόλο του έχουν επιβάλει να έχει. Δεν πρέπει να τον θέλει αυτό τον ρόλο, όμως η έλξη του για εκείνη είναι ισχυρότερη, ακόμα και από την επιθυμία του να την προστατέψει. Τι θα συμβεί όταν η Μάγια μάθει όλη την αλήθεια και ο θανάσιμος εχθρός που τους παρακολουθεί αποφασίσει πως έφτασε η ώρα να τους συντρίψει; Ποια τύχη θα έχει η αμύθητη περιουσία του Καίσαρη και τι δένει το παρελθόν με το μέλλον;

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο, με σφιχτοδεμένη αφήγηση και ενδιαφέρουσα πλοκή. Σίγουρα δεν έχει το αστυνομικό υπόβαθρο του προηγούμενου βιβλίου της συγγραφέως, ωστόσο είναι μια ιστορία γεμάτη μυστικά και κρυμμένες αλήθειες, και ο αναγνώστης προσπαθεί μέχρι το τέλος να ανακαλύψει τα πραγματικά γεγονότα. Με τριτοπρόσωπη αφήγηση, η οποία συχνά στην περίπτωση της Μάγιας έχει μηδενική εστίαση, η συγγραφέας πλέκει μια ιστορία γεμάτη μυστήριο, πάθη, ίντριγκες και λάθη. Λάθη του παρελθόντος, τα οποία οφείλουν τώρα να διορθώσουν οι πρωταγωνιστές, εάν θέλουν να αγγίξουν την ευτυχία. Ο έρωτας παραμονεύει στις καρδιές του Αδριανού και της Μάγιας και ο αναγνώστης παρακολουθεί με αγωνία την αγάπη τους να ανθίζει και να προσπαθεί να επιβιώσει.

Ομολογώ πως, έπειτα από έντεκα βιβλία, νιώθω πως γνωρίζω αρκετά καλά την πένα της κυρίας Ευσταθίου. Ωστόσο, κάθε φορά που τη διαβάζω, ανακαλύπτω  κάτι καινούριο - και ιδιαιτέρως στα τρία τελευταία της βιβλία μπορεί ο αναγνώστης να συνειδητοποιήσει απόλυτα την συγγραφική της εξέλιξη. Στο «Όχθες και Κύματα» σίγουρα η δημιουργός κινείται στα γνώριμα και αγαπημένα μονοπάτια των ιστοριών της, ωστόσο μπορούμε να καταλάβουμε τις διαφοροποιήσεις και να διαπιστώσουμε πως η πένα της είναι απόλυτα εξελικτική.

Το πρωταγωνιστικό μας ζευγάρι είναι άκρως ρεαλιστικό και οι μεταξύ τους διάλογοι έχουν έντονο χιούμορ και έξυπνες, κοφτές ατάκες. Οι χαρακτήρες των ηρώων είναι ευμετάβλητοι –ανάλογα με τις καταστάσεις που ζουν και πως τους επηρεάζουν αυτές– κάτι που δείχνει μια ρεαλιστική ψυχογραφική προσέγγιση, μακριά από άκαμπτους χαρακτήρες, που αναγκάζουν  την υπόθεση να τους ακολουθήσει, κι όχι το αντίθετο. Ο  γήινος ψυχισμός των ηρώων έρχεται σε τέλεια ένωση με τις ακραίες μυθιστορηματικές καταστάσεις, ενώ η συγγραφέας καταφέρνει να ενώσει μια κινηματογραφική πλοκή, γεμάτη εξωπραγματικά γεγονότα, με λογοτεχνικούς χαρακτήρες εξαιρετικά αληθινούς και καθημερινούς - των οποίων τα ψυχογραφήματα είναι τόσο λεπτοδουλεμένα, που νιώθεις ότι τους ξέρεις, νιώθεις ότι αν ήσουν κι εσύ στη θέση τους θα έπαιρνες τις ίδιες αποφάσεις.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί ο αναγνώστης να ταυτιστεί, αν όχι με καταστάσεις, σίγουρα με πρόσωπα, την ίδια στιγμή που έχει μεγάλο ενδιαφέρον μέσα στην ιστορία όχι μόνο ο έρωτας των δύο πρωταγωνιστών, αλλά και οι οικογενειακές, διαπροσωπικές σχέσεις όλων των ηρώων. Ο τρόπος με τον οποίο οι δυναμικές όλων επηρεάζουν τους γύρω τους και συναντιούνται ουσιαστικά με την πλοκή. Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την μητέρα του Αδριανού και τις αντιδράσεις της, και νομίζω πως αποτελεί έναν πραγματικά τραγικό ήρωα.

Για άλλη μια φορά πέρασα υπέροχα παρέα με μια ιστορία της Ευαγγελίας Ευσταθίου - η οποία, μετά από έντεκα βιβλία, έχει βρει τον προσωπικό της συγγραφικό χαρακτήρα, τη δική της ξεχωριστή γραφή, την οποία φροντίζει να δουλεύει όλο και περισσότερο σε κάθε της κείμενο. Εκτιμώ πολύ την εξέλιξη σε κάθε καλλιτέχνη, και δεν μπορώ παρά να περιμένω με χαρά το επόμενο βιβλίο της. Πρέπει να αναφέρω πως ο επίλογος της ιστορίας κρύβει μια υπέροχη έκπληξη, που μας γέμισε προσδοκίες!

 

Μαρία Μπακάρα

e-max.it: your social media marketing partner
Για την βέλτιστη δυνατή εμπειρία χρήσης, η ιστοσελίδα bookcity.gr χρησιμοποιεί cookies.