Book review: Ο κήπος του χειμώνα - Kristin Hannah

«Ο κήπος του χειμώνα» της Kristin Hannah είναι ένα από τα πιο συγκινητικά και καλογραμμένα βιβλία του είδους του που είχα την τύχη να διαβάσω ποτέ!

Η ιστορία ξεκινάει το 2000, στο Σιάτλ των ΗΠΑ, και αφορά την οικογένεια Γουίτσον. Οι δύο αδελφές, η Μέρεντιθ κι η Νίνα, μεγάλωσαν σαν τα ‘κοριτσάκια του μπαμπά’, αφού η μητέρα τους ποτέ δεν υπήρξε η κλασική μητρική φιγούρα. Τα δύο κορίτσια μεγάλωσαν χωρίς να γνωρίσουν αγάπη και τρυφερότητα από εκείνη, ενώ πάντα την έβλεπαν να είναι απόμακρη, κλεισμένη στον εαυτό της και αφοσιωμένη μονάχα στον πατέρα τους.

Όταν εκείνος πεθαίνει, οι τρεις γυναίκες καλούνται να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα και αναγκάζονται να ψάξουν κοινούς κώδικες επικοινωνίας, προκειμένου όχι μόνο να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την προσωπική τους οδύνη, αλλά και να συμβιώσουν αρμονικά και να γνωρίσουν επιτέλους η μία την άλλη, πραγματοποιώντας την τελευταία επιθυμία του πατέρα τους. Ο μόνος τρόπος για να το καταφέρουν αυτό, σύμφωνα με εκείνον, είναι να ακούσουν για μια ακόμα φορά το παραμύθι που συνήθιζε να τους λέει η μητέρα τους όταν ήταν παιδιά· αυτή τη φορά όμως, ολόκληρο και καθόλου ωραιοποιημένο.

Κι έτσι ξεκινά η αφήγηση μιας ιστορίας, που μας οδηγεί στο Βασίλειο του Χιονιού – που στην πραγματικότητα είναι το Λένινγκραντ της Ρωσίας. Η ηρωίδα του παραμυθιού, η Βέρα, γνωρίζει κι ερωτεύεται τον πρίγκιπά της, όμως οι δυο τους δεν θα καταφέρουν να ζήσουν το προσωπικό τους παραμύθι. Το κακό θα γεμίσει τις ζωές τους με πίκρα και δυστυχία, και ολόκληρος ο κόσμος που η Βέρα άλλοτε θεωρούσε παραμυθένιο μετατρέπεται σιγά σιγά σε εφιάλτη. Οι αδελφές Γουίτσον θα ακούσουν μαγεμένες το παραμύθι που στοίχειωνε ολόκληρη την παιδική τους ηλικία, και σιγά σιγά θα ανακαλύψουν την αλήθεια που κρύβει επιμελώς η μητέρα τους για τόσα πολλά χρόνια. Μια αλήθεια που θα συγκλονίσει τα θεμέλια του δικού τους κόσμου, θα τις κάνει να κατανοήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά της μητέρας τους, αλλά και θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα διλήμματα που ταλανίζουν και τις δικές τους ζωές. Στο τέλος της ιστορίας, το οποίο αποκαλύπτεται μόλις στις τελευταίες σελίδες, οι τρεις γυναίκες θα έχουν συνειδητοποιήσει ποια είναι τα πράγματα που αξίζουν περισσότερο στη ζωή –η αγάπη, η συγχώρεση, η οικογένεια, οι αναμνήσεις– και, έχοντας βιώσει την προσωπική τους κάθαρση, θα είναι πανέτοιμες να πορευτούν στο μέλλον, όποιο κι αν είναι αυτό κι όσες δυσκολίες κι αν κρύβει στο διάβα του…

Η ιστορία της Hannah είναι απλά συγκλονιστική. Η πλοκή καλογραμμένη και σφιχτή, καθηλωτική κι άκρως συγκινητική. Κατορθώνει να μεταβαίνει ομαλά σε δύο εντελώς διαφορετικές πραγματικότητες· τη σύγχρονη και εκείνη του Λένινγκραντ στα δύσκολα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το παραμύθι και η πραγματικότητα μπλέκονται σε ένα αξεδιάλυτο, μαγευτικό γαϊτανάκι, και παραδίδουν εναλλάξ τα σκήπτρα της αφήγησης, διατηρώντας πάντα ακμαίο το αναγνωστικό ενδιαφέρον.

Ολόκληρο το βιβλίο είναι μια αποκάλυψη. Ουσιαστικά, αποτελεί έναν ύμνο στην αγάπη για την οικογένεια, τον έρωτα, την απώλεια, τα κρυμμένα συναισθήματα που τρέφονται από τη σιωπή. Είναι μια απόδειξη για τα δεινά του πολέμου, τον πόνο και την καταστροφή που αυτός προκαλεί, αλλά και για τη δύναμη του ανθρώπου που παλεύει γι’ αυτούς που αγαπά, τη δύναμη των γυναικών, τους δεσμούς που είναι δύσκολο να σπάσουν και να χαθούν για πάντα. Η ιστορία που διηγείται η Άνια είναι τόσο λυπητερή, που εκείνη αναγκάζεται να τη μεταμφιέσει σε παραμύθι, προκειμένου να μπορέσει να προφέρει τις λέξεις. Κι οι κόρες της καλούνται τώρα να απεκδύσουν το παραμύθι από κάθε ονειρικό στοιχείο και να αντικρίσουν κατάματα τη σκληρή πραγματικότητα, αντιμετωπίζοντας τις πληγές που αυτή επέφερε στον ψυχισμό τους και επουλώνοντάς τες, έτσι ώστε να ιαθούν και εκείνες, αλλά και η μητέρα τους, από όλον τον πόνο και την πικρία που κουβαλούσαν μέσα τους για πολλά, πολλά χρόνια.

Το συγκλονιστικό και αναπάντεχο τέλος έρχεται απλά ως επιστέγασμα μιας πλοκής που προμηνυόταν εξ’ αρχής ιδιαίτερη, συγκινητική και πολλά υποσχόμενη. Αποκλείεται να καταφέρει να το διαβάσει κανείς χωρίς να βουρκώσει, έστω και λίγο. Αποκλείεται να μην επηρεαστεί από τη δραματική κορύφωση αυτής της εξαιρετικής ιστορίας, που κράτησε πολλές σελίδες και παραπάνω από μισό αιώνα. Αποκλείεται να μη νιώσει άπειρα συναισθήματα να τον κατακλύζουν, συνειδητοποιώντας το εύρος του λογοτεχνικού μεγαλείου και της ίδιας της ιστορίας, αλλά και του ταλέντου της συγγραφέως του. Και αποκλείεται να την ξεχάσει έτσι απλά. Η Μέρεντιθ, η Νίνα, η Άνια, ο Σάσα, το Λένινγκραντ κι ο κήπος του χειμώνα σίγουρα θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη του αναγνώστη για πολύ, πολύ καιρό.

 

Χρύσα Βασιλείου

e-max.it: your social media marketing partner
Για την βέλτιστη δυνατή εμπειρία χρήσης, η ιστοσελίδα bookcity.gr χρησιμοποιεί cookies.