Book review: Το τελευταίο πάρτι της Λάουρα - J.K. Johansson

Πίσω από το ψευδώνυμο J.K. Johansson βρίσκεται μια ομάδα έμπειρων Φινλανδών συγγραφέων, και το «Τελευταίο πάρτι της Λάουρα» αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας που υπογράφουν υπό αυτό το ψευδώνυμο.

 Επηρεασμένοι από την αγάπη τους για το μυστήριο, τη σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία και τις σειρές του HBO, ‘προίκισαν’ το βιβλίο τους με τα κυριότερα χαρακτηριστικά που συναντάμε σε όλα τα παραπάνω.

Στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας του Πάλοκασκι, λοιπόν, που διαδραματίζεται σε ένα παραθαλάσσιο προάστιο του Ελσίνκι, το κυρίαρχο θέμα που αναστατώνει τους κατοίκους είναι η εξαφάνιση μιας έφηβης κοπέλας, της Λάουρα, λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Την ίδια μέρα η Μία Πόχγιαβιρτα, έχοντας αφήσει την καριέρα της στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επιστρέφει στη γενέτειρά της κι αναλαμβάνει τη θέση της ειδικής παιδαγωγού στο παλιό της σχολείο.

Η τοπική κοινωνία, όπως είναι φυσικό, αναστατώνεται από το γεγονός και οι εικασίες δεν θα αργήσουν να πλημμυρίσουν τη μικρή πόλη. Χρησιμοποιώντας κυρίως το Facebook, οι γονείς της προσπαθούν να εκμαιεύσουν πληροφορίες για την κόρη τους απ’ όποιον μπορεί να ξέρει κάτι· πράγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο, αφού η ανωνυμία του διαδικτύου επιτρέπει στον καθένα να εκφράζεται ανεξέλεγκτα. Η Μία, από την πλευρά της, θα συμμετάσχει στην έρευνα για τους δικούς της λόγους: όχι μόνο γιατί ανησυχεί πραγματικά για την τύχη της νεαρής κοπέλας, αλλά και γιατί ο αδελφός της συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των υπόπτων. Ο καθένας έχει διαμορφώσει τη δική του θεωρία για την εξαφάνιση της Λάουρα, κι ενώ ο Τύπος οργιάζει και οι φήμες ολοένα φουντώνουν, η Μία θα πρέπει να κερδίσει σε ένα αμφίρροπο παιχνίδι τόσο με την καχυποψία των έφηβων μαθητών προς το πρόσωπό της όσο και με τον χρόνο που μετράει αντίστροφα, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη στη Λάουρα…

Το βιβλίο αυτό είναι μια σύγχρονη ιστορία, που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Κάθε μέρα ακούμε για εξαφανίσεις εφήβων, οι ιστορίες των οποίων έρχονται στο φως και προκαλούν από οίκτο μέχρι αποτροπιασμό. Μπορεί το Ελσίνκι να είναι πολύ μακριά, το φαινόμενο αυτό όμως φαντάζει οδυνηρά γνώριμο. Ο αναγνώστης θα ταυτιστεί εύκολα και θα βουτηχτεί στις σελίδες του βιβλίου, ακολουθώντας βήμα το βήμα το κουβάρι της ιστορίας, ώσπου εκείνο να ξετυλιχθεί εντελώς και να φανερώσει τα μυστικά της Λάουρα, αλλά και των υπόλοιπων ηρώων.

Η πλοκή είναι γρήγορη, τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς ανάσα. Η συγγραφική ομάδα έχει εστιάσει αποκλειστικά στην αφήγηση των γεγονότων, με ‘τηλεοπτικούς’ θα λέγαμε ρυθμούς. Με ιδιαίτερη προσοχή περιγράφεται το χρονικό, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η εξαφάνιση της κοπέλας μέχρι το τέλος. Η γραφή είναι προσαρμοσμένη στη σύγχρονη καθημερινότητα, η απλή γλώσσα θυμίζει έντονα εκείνη των εφήβων που μιλούν μεταξύ τους ή με τους γύρω τους· εξάλλου, ολόκληρη η πλοκή αφορά μια έφηβη κοπέλα και τις συνθήκες της ζωής της, αλλά και τα άτομα που την περιβάλλουν.

 Εξαιρετικός ο τρόπος που στηλιτεύεται η –αλόγιστη, πολλές φορές– χρήση του ίντερνετ και οι κίνδυνοι που κρύβει αυτή. Όλοι φαίνονται να είναι κολλημένοι στο Facebook (ακόμη και η Μία, μια έμπειρη και ώριμη γυναίκα.) Μέσω αυτού όλοι μπορούν να γράψουν όχι απλά τη γνώμη τους, αλλά και ανακρίβειες, κακίες, ψέματα κτλ., που στη δεδομένη στιγμή τουλάχιστον περισσότερο μπερδεύουν παρά βοηθούν την κατάσταση. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις καταστάσεις που βιώνουν οι έφηβοι σήμερα, από τη μεγαλύτερη πόλη έως το μικρότερο χωριό· η καταπίεση, η ανάγκη να ξεχωρίσουν από τη μάζα και να ανήκουν σε ένα ευρύτερο σύνολο ή σε μία ομάδα, ο σχολικός εκφοβισμός, και βέβαια η εξάρτηση από τα κοινωνικά δίκτυα και η επίδραση που έχουν αυτά στη ζωή τους εκφράζονται με τρομερή διαύγεια στις σελίδες του βιβλίου, θυμίζοντάς μας καταστάσεις που έχουμε ζήσει εμείς ή κάποιος γνωστός ή φίλος μας.

Αυτό που λείπει από το βιβλίο είναι η εμβάθυνση στα ψυχογραφήματα των ηρώων. Αναμφίβολα δεν μπορεί κανείς να παραπονεθεί πως η πλοκή γίνεται βαρετή, αλλά ολοφάνερα απουσιάζει η πληθώρα των συναισθημάτων που προκαλούν στους χαρακτήρες οι εξελίξεις της πλοκής. Η ηχηρή απουσία των γονιών της Λάουρα, για παράδειγμα, που ομολογουμένως αποτελούν τα έτερα θύματα αυτής της τραγωδίας, είναι ολοφάνερη. Επίσης, τα συναισθήματα απελπισίας της Μία για την κατηγορία που βαραίνει τον αδελφό της ή εκείνα των εφήβων για όλα όσα τους απασχολούν δεν εκδηλώνονται επ’ ουδενί με τρόπο που να καθηλώσει τον αναγνώστη. Πιθανότατα το γενικότερο στυλ γραφής των συγγραφέων και το ‘αυστηρό’ σκανδιναβικό μοτίβο δεν επέτρεψαν πλατειασμούς τέτοιου είδους, όμως σε ένα ανάλογο στόρυ ο αναγνώστης ομολογουμένως τα αποζητεί και αυτά.

«Το τελευταίο πάρτι της Λάουρα» αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εισαγωγή στη συγκεκριμένη τριλογία, και θα περιμένουμε με αγωνία τη συνέχεια. Οπωσδήποτε έχει τα θέματά του, όμως αποτελεί ένα βιβλίο καλογραμμένο και απόλυτα σύγχρονο, που σίγουρα θα λατρέψουν κυρίως οι έφηβοι, μιας και θα νιώσουν να ταυτίζονται μαζί του.

 

Χρύσα Βασιλείου

e-max.it: your social media marketing partner
Για την βέλτιστη δυνατή εμπειρία χρήσης, η ιστοσελίδα bookcity.gr χρησιμοποιεί cookies.