Book Review: Το τρίπτυχο των ευχών - Γιώργος Δάμτσιος

Το τρίπτυχο των ευχών φαίνεται πως έχει και το τρίπτυχο της επιτυχίας. Σασπένς, ρεαλιστκούς χαρακτήρες και ατμόσφαιρικότητα.

Το «Τρίπτυχο των ευχών» είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Γιώργου Δάμτσιου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή. Ας τα πάρω όμως από την αρχή. Καταρχάς, η υπόθεση:

Για τη νεαρή Εύη Καστώνη, η διαµονή σε ένα αποµονωµένο και ορεινό χωριό όπως η Δρύπη είναι σκέτο µαρτύριο. Η άσχηµη εξωτερική της εµφάνιση και το καταρρακωµένο της ηθικό την έχουν οδηγήσει στο περιθώριο. Πλέον κάθε της πέρασµα από την πλατεία του χωριού µπορεί να γίνει η αφορµή για ένα ακόµα επεισόδιο γελοιοποίησης και εκφοβισµού. Η ευκαιρία για την απόλυτη ανατροπή έρχεται όταν εντοπίζει ένα παράξενο αντικείµενο. Ένα φυλακτό που µοιάζει ικανό να εκπληρώσει την κάθε της επιθυµία. Πλέον µπορεί να γίνει πραγµατική καλλονή, ενώ έχει τη δυνατότητα να εκδικηθεί τον χειρότερο βασανιστή της και να διεκδικήσει τον άντρα των ονείρων της. Μόνο που για κάθε της επιθυµία, το φυλακτό απαιτεί από εκείνη και από µία µικρή εξυπηρέτηση. Μία δοκιµασία. Η οποία είναι τελικά ικανή να την αλλάξει ανεπανόρθωτα.Πόσο µακριά θα φτάσει για να κερδίσει τα όσα ονειρευόταν από µικρό παιδί; Πόση από την ανθρωπιά της θα κινδυνέψει να χάσει; Ο µόνος που γνωρίζει την απάντηση είναι ο παράξενος ένοικος του Τρίπτυχου των Ευχών…

 

Και τώρα ήρθε η ώρα να σου πω για το βιβλίο. Καταρχάς, να ξεκαθαρίσω και τη θέση μου. Δεν είμαι ιδιαίτερα λάτρης της φανταστικής λογοτεχνίας, όμως μπορώ να εκτιμήσω μία ωραία πλοκή και εδώ που τα λέμε, ο αναγνώστης δε θέλει κάτι παραπάνω από ένα βιβλίο που να του κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον. Και εδώ έρχεται ο Γιώργος Δάμτσιος. Συστήθηκα για πρώτη φορά με την πένα του μετά από τις διθυραμβικές απόψεις που άκουσα για το βιβλίο ενώ αν προσθέσεις και ένα εξαιρετικό εξώφυλλο, καταλαβαίνεις πως ήταν μονόδρομος αυτή η ανάγνωση.

Διαδραματίζεται σε ένα μικρό χωριό, τη Δρύπη, και ουσιαστικά μεταφέρει την πραγματικότητα και τους χαρακτήρες σε ένα φανταστικό πλαίσιο. Εκεί που η Εύη ανακαλύπτει ένα φυλαχτό που θα της πραγματοποιήσει τρεις ευχές. Μία σύγχρονη ιστορία του Αλλαντίν, αν θες. Ωστόσο, επειδή δε μιλάμε για παιδικό παραμύθι ή κάποια ταινία της Disney, καταλαβαίνεις πως η κάθε ευχή έχει και το τίμημά της που δεν είναι και ευχάριστο.

Ο Γιώργος Δάμτσιος πλέκει μία ιστορία γύρω από χαρακτήρες που μπορείς κάλλιστα να συναντήσεις αύριο στο μετρό ή το λεωφορείο και αυτό το κάνει ακόμη πιο άμεσο. Το βιβλίο, εκτός από το προφανές του πρόσεχε-τι-ευχεσαι, ασχολείται και με τον εγωκεντρισμό που μας πιάνει, αυτό που το δικό μας πρόβλημα είναι πάντα δυσθεώρητο και συχνά τυφλώνει την κρίση μας. Ασχολείται με την πιο σκοτεινή μας φύση, τη ματαιοδοξία της ομορφιάς και το πώς πιστεύουμε πως αυτή είναι η λύση σε όλα, αλλά και τον εκφοβισμό ως μέσο επιβεβαίωσης και επίδειξη δύναμης.Ένα ψυχολογικό θρίλερ που δε στέκεται στην επιφάνεια και που τολμά να «εξερευνήσει» και πιο δύσκολα πεδία.

Με ένα τρίπτυχο όπως εξαιρετική γραφή, σασπένς και φαντασία, πως είναι δυνατόν να μην το διαβάσεις και να το λατρέψεις;

 

Τατιάνα Τζινιώλη

e-max.it: your social media marketing partner
Για την βέλτιστη δυνατή εμπειρία χρήσης, η ιστοσελίδα bookcity.gr χρησιμοποιεί cookies.