Book Review: Φωτιά και στάχτες - Σάμπα Ταχίρ

Χωρίς αμφιβολία ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει.

Εμπνευσμένη από την κατάκτηση της Ελλάδας από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και την αντίθεση ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς, αυτόν που προωθεί και αγκαλιάζει τον πόλεμο και αυτόν που αναπτύσσει τις τέχνες, η Σάμπα Ταχίρ δημιούργησε την Στρατιωτική Αυτοκρατορία, και μέσα στη δίνη της κατασκοπείας και της επανάστασης τοποθέτησε δύο ήρωες τόσο όμοιους αλλά και τόσο διαφορετικούς, τη Λάια και τον Ελίας, μία σκλάβα και έναν πολεμιστή. Οι ζωές τους φαντάζουν προκαθορισμένες, μέχρι που ο αδελφός της Λάια συλλαμβάνεται και οι επαναστάτες δέχονται να την βοηθήσουν για ένα πολύ βαρύ αντάλλαγμα: η Λάια πρέπει να υπηρετήσει ως κατάσκοπος στο Blackcliff, τη στρατιωτική ακαδημία που εκπαιδεύει τους πιο θανατηφόρους πολεμιστές της Αυτοκρατορίας, τις Μάσκες. Στο Blackcliff φοιτά και ο Ελίας, όντας ο πιο πολλά υποσχόμενος μαθητής, χωρίς κανείς να ξέρει το μυστικό του: μισεί το Blackcliff. Μισεί τον τρόπο ζωής του και τη συνεχή δίψα για αίμα, αλλά ο μόνος τρόπος να ξεφύγει από αυτό είναι να συμμετάσχει στους αγώνες που θα καθορίσουν τον επόμενο αυτοκράτορα. Το δικό του τίμημα; Η ψυχή του. Η συνείδησή του. Κάποια στιγμή οι δρόμοι του Ελίας και της Λάια θα διασταυρωθούν. Και τότε τα πάντα θα αλλάξουν.

Το Φωτιά και Στάχτες είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που εύχεσαι να μπορούσες να το ξεχάσεις, απλά και μόνο για να έχεις την ευκαιρία να ξαναβιώσεις το υπέροχο συναίσθημα του να το διαβάζεις για πρώτη φορά. Γιατί όταν το διαβάζεις, τα πάντα γύρω σου παγώνουν, και το μόνο που ακούς είναι οι χτύποι της καρδιάς σου. Υπάρχουν στιγμές που σταματάει, για να χτυπήσει αργότερα ξέφρενα ή να πλημμυρίσει από ζεστασιά. Ένα βιβλίο όμορφο και άσχημο συνάμα, ωμό και λυρικό, που σε κάνει να σφίγγεις το σαγόνι σου μπροστά στη βία και την αδικία των οποίων θα γίνεις μάρτυρας και να παρακαλάς να γλιτώσουν οι πρωταγωνιστές τον πόνο, σωματικό και ψυχικό, που ξέρεις ότι θα επακολουθήσει. Αλλά δεν μπορείς να τους βοηθήσεις. Μόνο να παρακολουθήσεις. Να κατασκοπεύσεις αδίστακτους εχθρούς, να ξεκλέψεις ματιές σε σπαθιά που δεν λυγίζουν, να ζητωκραυγάσεις σε αρένες κατάμεστες από κόσμο και ποτισμένες με αίμα, να παλέψεις τρομερά πλάσματα που ξέρεις από μύθους της Ανατολής, να σοκαριστείς από το μίσος και την κακία που οδηγούν σε αποτρόπαιες πράξεις και να χορέψεις στους δρόμους. Να ελπίσεις. Να συγκινηθείς. Να ανατριχιάσεις. Να πολεμήσεις, κι ας κάθεσαι στην πολυθρόνα σου με μία ζεστή κούπα καφέ.

Ο Ελίας και η Λάια θα μιλήσουν στην ψυχή σου. Το αγόρι που όταν το θελήσει φέρνει το χάος και την καταστροφή, και συνδυάζει το ευγενές με το τρομακτικό, και το δειλό κορίτσι που βρίσκει το θάρρος εκεί που δεν το περιμένει για τους ανθρώπους που αγαπά, είναι δύο ήρωες με βάθος, κατατρεγμένοι από τις Ερινύες, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, αλλά αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την ελευθερία που άλλοι τους στέρησαν. Ίντριγκα, δράση, συνωμοσία και αίμα, με φόντο μία σχολή-στρατόπεδο που θυμίζει κάτι από Ρώμη, το Φωτιά και Στάχτες είναι αναμφισβήτητα ένα συγκλονιστικό ντεμπούτο, που έκανε τον κόσμο της φαντασίας να υποκλιθεί στη δυνατή γραφή και αστείρευτη δημιουργικότητα της Σάμπα Ταχίρ, και που χάρη στις εκδόσεις Ψυχογιός έχει πλέον και το ελληνικό αναγνωστικό κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει και να αγαπήσει! Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

 

Καλό ταξίδι!

Κατερίνα Παπασωτηρίου

e-max.it: your social media marketing partner
Για την βέλτιστη δυνατή εμπειρία χρήσης, η ιστοσελίδα bookcity.gr χρησιμοποιεί cookies.