Book review: Η νύφη της Κεϋλάνης - Dinah Jefferies

Συναρπαστικό. Συγκινητικό. Γοητευτικό. Γεμάτο εξωτικά μεθυστικά αρώματα και φωτεινά χρώματα μιας άλλης εποχής, ενός άλλου τόπου. Όλα αυτά κι άλλα πολλά είναι η «Νύφη της Κεϋλάνης», ένα από τα ωραιότερα μυθιστορήματα του είδους που διάβασα ποτέ!

Βρισκόμαστε στα 1925. Η δεκαεννιάχρονη Γκουέντολιν Χούπερ, νιόπαντρη, ονειροπόλα και γεμάτη ενθουσιασμό για τη νέα ζωή που την περιμένει, φτάνει στην Κεϋλάνη όπου θα συναντηθεί με τον σύζυγό της, τον Λόρενς, που είναι ιδιοκτήτης μιας επιτυχημένης φυτείας τσαγιού. Η Γκουέν θα βρει συναρπαστική την εικόνα της νέας της πατρίδας ήδη από τη στιγμή που θα πατήσει το πόδι της εκεί, και σιγά σιγά θα ερωτευτεί αυτόν τον εξωτικό τόπο.

Όμως γρήγορα την ευτυχία της θα σκιάσει ένα αναπάντεχο γεγονός, που θα σημαδέψει τη Γκουέν για πάντα. Αναγκασμένη να πάρει μια σκληρή απόφαση, να επιλέξει ανάμεσα στο σκάνδαλο που θα σημάνει την καταστροφή του γάμου της και το ψέμα, προκειμένου να καλύψει το σφάλμα που θεωρεί πως έχει κάνει, θα επιλέξει το δεύτερο. Και τότε, την ίδια εκείνη στιγμή, θα ξεκινήσει μια ατέλειωτη αγωνία που θα κρατήσει χρόνια ολόκληρα· μια εσωτερική πάλη που θα εξουθενώσει ψυχικά την ηρωίδα και θα την φτάσει πολλές φορές στα όριά της.

Παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κυκλοθυμία του συζύγου της, που φαίνεται να κρύβει τα δικά του σκοτεινά μυστικά, την εκνευριστική αδελφή του, τους ανθρώπους του κύκλου τους που βρίσκονται επίσης στην Κεϋλάνη αλλά και τους ντόπιους, με τις παραδόσεις και τα πιστεύω τους. Το ελεύθερο πνεύμα της, με ιδανικά περί δικαιοσύνης και ανθρωπιάς για όλους τους ανθρώπους –ανεξαρτήτως χρώματος και εθνικότητας– θα δοκιμαστεί πολλές φορές και η ίδια δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με τις παγιωμένες προκαταλήψεις της εποχής της, προκειμένου να κάνει εκείνο που της λέει η καρδιά της. Και ενώ τα χρόνια περνούν και την εποχή της  ευμάρειας διαδέχεται εκείνη του χρηματιστηριακού κραχ του 1929, η Γκουέν ανακαλύπτει πως το να κρύβει εκείνο το παλιό μυστικό γίνεται ολοένα πιο δύσκολο και διαισθάνεται πως δεν θα αργήσει η στιγμή που η αλήθεια θα βγει στο φως και η ζωή της θα αλλάξει για πάντα…

Η «Νύφη της Κεϋλάνης» είναι μια ρομαντική ιστορίας αγάπης, ‘πάμπλουτη’ σε όλα της! Η Κεϋλάνη της δεκαετίας του ’20 και του ’30, το φυσικό περιβάλλον και οι άνθρωποί της, οι τοπικές παραδόσεις και η συμπεριφορά των λευκών προς τους ντόπιους πληθυσμούς αποτυπώνεται σε ένα εκπληκτικό και άκρως γοητευτικό μωσαϊκό αντιθέσεων, που ταξιδεύει τον αναγνώστη σε μέρη μακρινά, όπου ο αέρας φέρνει μυρωδιές πολύχρωμων φυτών και αρωματικού τσαγιού. Εξαιρετική η έρευνα της συγγραφέως, μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα την εποχή εκείνη· κοινωνικές, πολιτισμικές, ιστορικές κ.α. Όλα αποτυπώνονται στο βιβλίο με μια απίστευτη παραστατικότητα!

Η ίδια η ιστορία επίσης κερδίζει από μόνη της, και από την πρώτη στιγμή, το ενδιαφέρον και την προσοχή του αναγνώστη. Μια ιστορία γεμάτη ανατροπές, αφού τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει πως σε μερικά σημεία –ειδικά στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου– η δράση κυλάει αργά, αλλά καθώς θα προχωρεί την ανάγνωση θα συνειδητοποιήσει πως τα πάντα είναι αριστοτεχνικά σχεδιασμένα για να εξυπηρετήσουν την πλοκή και να παρατείνουν το ενδιαφέρον και την αγωνία για τις εξελίξεις.

Οι ήρωες κουβαλούν ο καθένας τη δική του ιστορία και έχουν την προσωπική τους, ιδιαίτερη γοητεία. Από το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, των οποίων η αγάπη δοκιμάζεται και τελικά επικρατεί, πιο ώριμη και σοφή από ποτέ, σε ένα πραγματικά συγκλονιστικό φινάλε, μέχρι τον φιλικό και κοινωνικό τους κύκλο. Λευκοί άνθρωποι, που η μοναδική τους έγνοια φαίνεται να είναι το κέρδος και η καλοπέραση, γεμάτοι καχυποψία, περιφρόνηση ή αδιαφορία για τους ντόπιους, που δουλεύουν στα σπίτια τους ή στις φυτείες τους. Οι οποίοι ντόπιοι αποτελούν μια άλλη κατηγορία από μόνοι τους· με τις δραματικές προσωπικές ιστορίες τους, που τόσο μοιάζουν με εκείνες χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονταν στην ίδια μοίρα ανά τον κόσμο, συγκινούν και αναδεικνύονται σε αδιαμφισβήτητους δευτεραγωνιστές της υπόθεσης. Η αντίθεση ανάμεσα σε αυτούς και τους λευκούς αφέντες τους είναι κραυγαλέα, αλλά ταυτόχρονα τρομερά ενδιαφέρουσα να τη διαβάζει κανείς· και λειτουργεί επίσης ως καταλύτης για τις αποφάσεις που παίρνει η ηρωίδα, που την επηρεάζουν τόσο βαθιά για την υπόλοιπη ζωή της.

Εκτός από τις εξαιρετικές περιγραφές, μια μεγάλη ποικιλία συναισθημάτων είναι εκείνη που επίσης πλημμυρίζει κυριολεκτικά τις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου. Αγάπη και πόνος, φόβος και προσμονή, ελπίδα κι απελπισία, όνειρα και εφιάλτες, εμπιστοσύνη και προδοσία, λαχτάρα και αγωνία, συγκίνηση και νοσταλγία… Όλα αυτά συνυπάρχουν αρμονικά σε ένα συναρπαστικό μείγμα που αποκλείεται να μην επηρεάσει/ευχαριστήσει τον αναγνώστη.

Η «Νύφη της Κεϋλάνης» είναι ένα μυθιστόρημα πολύπλοκο και γοητευτικό, σαν τη χώρα στην οποία διαδραματίζεται η πλοκή του. Σπαρακτικά όμορφο, ακόμα και στις στιγμές όπου ο πόνος κυριαρχεί. Και με ένα μήνυμα ελπίδας στο φινάλε του τόσο δυνατό, που φέρνει δάκρυα στα μάτια. Αξίζει οπωσδήποτε να το διαβάσετε και να ταξιδέψετε, να συγκινηθείτε, να ερωτευτείτε, να παρηγορηθείτε και να χαθείτε μέσα στις σελίδες του.    

 

Χρύσα Βασιλείου