Book review: Η αφιέρωση - Αντώνης Γκόλτσος

Η «Αφιέρωση» αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη συγγραφική απόπειρα του Αντώνη Γκόλτσου στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας και σηματοδοτεί ένα άκρως επιτυχημένο ντεμπούτο.

Η υπόθεσή της περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα κλασικά νουάρ αστυνομικά μυθιστορήματα, και μάλιστα σε ιδιαίτερα χορταστικές δόσεις.

Η ιστορία λοιπόν αφορά τον συγγραφέα Αλκιβιάδη Πικρό, έναν σύγχρονο 35αρη της γενιάς του. Μια μέρα, τυχαία θα ανακαλύψει σε ένα παλιό βιβλίο του πατέρα του μια ιδιαίτερη αφιέρωση. Το παρελθόν των γονιών του –νεκροί και οι δύο κάτω από παράξενες συνθήκες– και της οικογένειάς του γενικότερα θα του χτυπήσει την πόρτα με αφορμή τη συγκεκριμένη αφιέρωση, και το ανήσυχο συγγραφικό του πνεύμα θα τον ωθήσει σε μια εξερεύνηση με απρόσμενες συνέπειες. Το πείσμα του Άλκη να ανακαλύψει τη συγγραφέα της αφιέρωσης, αλλά και το κρυμμένο νόημα πίσω από τα λόγια της, θα τον οδηγήσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια και θα ξυπνήσουν φαντάσματα του παρελθόντος που θα προτιμούσαν να παραμείνουν κρυμμένα. Όσο ο Άλκης θα ξετυλίγει το παράξενο κουβάρι αυτής της υπόθεσης θα βλέπει τον κόσμο του και όσα γνώριζε και πίστευε για τον εαυτό του μέχρι σήμερα να ανατρέπονται, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και οι άνθρωποι που αγαπά διατρέχουν πλέον έναν θανάσιμο κίνδυνο. Ο ήρωας θα αναγκαστεί τελικά να πληρώσει το τίμημα της περιέργειάς του, το οποίο θα αποδειχθεί ιδιαίτερα ακριβό…

Ο Αντώνης Γκόλτσος έχει χτίσει μια συναρπαστική ιστορία, που κινείται σε δύο χρονικά επίπεδα: τα γεγονότα που αφορούν τους γονείς του Άλκη και συνέβησαν στο παρελθόν –κατά τη διάρκεια της επταετίας της Χούντας των Συνταγματαρχών και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 – και την σύγχρονη εποχή που ζει ο ήρωάς μας και τοποθετείται μερικά χρόνια πριν, το 2008-2009. Η εναλλαγή ανάμεσα στα χρονικά πλαίσια του δράματος και η ενασχόληση των ηρώων με το παρελθόν προσδίδουν στο κείμενο μια ιδιαίτερη ζωντάνια, όπως επίσης και η ιδιαίτερη χρήση της γλώσσας. Σε πολλά σημεία η περιγραφή ρέει εξαιρετικά γρήγορα, απνευστί θα μπορούσαμε να πούμε, με τα ρήματα να απουσιάζουν έντονα και τη χρήση στιγμιαίου μέλλοντα, αντί για τον συνηθισμένο αόριστο ή ενεστώτα, θυμίζοντας έτσι μια γραφή κινηματογραφική, που κρατάει σε συνεχή εγρήγορση τον αναγνώστη, απαιτώντας την αμέριστη προσοχή και σύμπραξή του στα τεκταινόμενα, προκειμένου να μην χάσει το νήμα της αφήγησης. Ίσως σε κάποια σημεία αυτή να παραείναι γρήγορη, πιθανόν ο αναγνώστης να χρειαστεί σε ορισμένα σημεία κάποιο χρόνο για να αφομοιώσει με τη μία όλες τις πληροφορίες που αφειδώς του προσφέρει ο συγγραφέας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τον κουράζει αυτό.

Λυρικές περιγραφές και παραστατικές εικόνες τοπίων, συναισθημάτων και καταστάσεων (ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο Άλκης είναι συγγραφέας, επομένως δικαιολογείται και η ανάλογη χρήση της γλώσσας), μέρη γνωστά κι αγαπημένα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στα Βόρεια και Νότια προάστια, ιστορικά γεγονότα που κάποιοι έχουν ζήσει από πρώτο χέρι και άλλοι έχουμε διαβάσει στα βιβλία, όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν μερικά ακόμη συστατικά από την εξαιρετική μαγιά αυτής της ιστορίας, που ικανοποιεί πλήρως τα αναγνωστικά γούστα.

Η «Αφιέρωση» είναι ένα βιβλίο ικανοποιητικά πληθωρικό από κάθε άποψη. Χορταστικός αριθμός σελίδων, ακατάπαυστη δράση, ανατροπές, πληθώρα γεγονότων που προκαλούν διάφορα και διαφορετικά συναισθήματα στον αναγνώστη… Αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα αστυνομικού νουάρ, και ειδικότερα ένα από τα αξιολογότερα νουάρ που έχουμε την τύχη να διαβάσουμε από Έλληνα συγγραφέα. Προσεγμένο ως την λεπτομέρεια, ‘συνειδητοποιημένο’ συγγραφικά από την αρχή ως το τέλος του, το βιβλίο μαρτυρά την επιμέλεια και την προσοχή που έδειξε ο κύριος Γκόλτσος καθ’ όλη την διάρκεια της έρευνας και της συγγραφής του. Κάτι που ο αναγνώστης θα παρατηρήσει, θα εκτιμήσει, θα επιβραβεύσει. Γιατί και το βιβλίο και ο συγγραφέας του πραγματικά το αξίζουν!

 

Χρύσα Βασιλείου