9 Λάθη που κάνουμε όλοι όταν γράφουμε

Άσχετα με το είδος και τις συνθήκες σου, είναι πολύ πιθανό να κάνεις τουλάχιστον ένα λάθος από τα παρακάτω. Θα μου πεις, είναι πολλά, δε μπορείς να τα θυμάσαι όλα και είναι αναπόφευκτο. Μα σαφώς και είναι αναπόφευκτο!

Αλλά ίσως αν έχεις αυτή τη μικρή λίστα σε απόσταση αναπνοής, μπορείς να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι μπορείς να αποφύγεις:

-Τους κακούς διαλόγους. Ναι, ο διάλογος είναι ίσως το κυριότερο εργαλείο σου για να προχωρήσει η πλοκή. Αλλά θα σταθώ εδώ και θα σου θυμίσω τις αθάνατες βραζιλιάνικες σαπουνόπερες. Ναι, ο διάολογος ήταν το βασικό τους συστατικό και ξέρεις πολύ καλά τι πήγαινε λάθος…

-Μη ρεαλιστικοί χαρακτήρες. Πώς γίνεται αυτό; Πολύ απλά, όπως έχουμε πει: είτε είναι υπερβολικά καλοί, είτε υπερβολικά κακοί, γενικώς είναι στην υπερβολή.

-Προβλέψιμο. Σε οποιοδήποτε επίπεδο, πλοκή, χαρακτήρες, ύφος, αν είναι προβλέψιμο πρέπει να ξανακοιτάξεις κατά πολύ το αν θες να το κρατήσεις έτσι και ποιοι είναι οι λόγοι σου.

-Τα κλισέ. Θα αφιερώσω ένα ολόκληρο καινούριο αρθράκι σε αυτό οπότε ας αρκεστούμε ότι κλισέ θεωρείται και το «ήταν η πιο όμορφη γυναίκα που είχε δει ποτέ του».

-Η έλλειψη ρυθμού. Καταλαβαίνω ότι η μούσα μπορεί να μην έρχεται κάθε λίγο και λιγάκι, αλλά όταν «σερνόμαστε» και φαίνεται στο κείμενο είναι άσχημο.

-Ανύπαρκτο περιβάλλον. Ναι μπορεί να δολοφονείται κάποιος ήρωας και το αίμα σου να έχει πάρει φωτιά, αλλά δε δολοφονείται σε ένα μαύρο πλαίσιο. Μας νοιάζει και τι υπάρχει γύρω του. Η εικόνα όταν είναι ολοκληρωμένη είναι σαφώς καλύτερη.

-Η έλλειψη συγκρούσεων. Όσο και να θέλουμε όλα να είναι καλά και ωραία, αν δεν έχουμε συγκρούσεις, δεν έχουμε και ιστορία να πούμε. Κάνω λάθος;

-Διόρθωση ταυτόχρονα με συγγραφή. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Καλό είναι να ολοκληρώνουμε τη συγγραφή [κι ας έχουμε αλλαξει γνώμη για κάποια πράγματα] και μετά να περνάμε στις διορθώσεις.

-Αλλαγή είδους. Αποφάσισε τις θες να γράψεις και μείνε σταθερός σε αυτό. Μην αφήνεις τις τάσεις της μόδας να σε παρασέρνουν. Θες να γράψεις φάντασι; Γράψε φάντασι. Μην ξεκινήσεις για φάντασι και αποφασίσεις ότι τελικά είναι crime και μεταπηδήσεις. Ακραία τα παραδείγματα αλλά είναι επίτηδες για να το κάνεις εικόνα.

Προπάντων όμως έχω να σου πω ότι κανένας κανόνας δεν είναι για να τον ακολουθούμε πιστά. Μπορούμε πάντα να τον σπάσουμε ειδικά αν αποσκοπεί σε κάτι μεγαλύτερο για την ιστορία μας ή το στυλ μας 

Για περισσότερα άρθρα δες το screwtheplot.com