Πορτραίτα: Dinah Jefferies

Η Ντίνα Τζέφρι είναι από εκείνες τις περιπτώσεις συγγραφέων που, παρόλο που ξεκίνησαν να γράφουν σε σχετικά μεγάλη ηλικία, κατάφεραν να γίνουν το ίδιο –ή και περισσότερο– γνωστές με συγγραφείς που έχουν πολλά χρόνια και εξίσου πολλά βιβλία στο ενεργητικό τους.

Γεννημένη στη Μαλάκα της Μαλαισίας, στις 16 Αυγούστου 1948, η Ντίνα έζησε τα οχτώ πρώτα χρόνια της ζωής της εκεί, ενώ όταν ήταν εννέα η οικογένειά της μετακόμισε στην Αγγλία. Ποτέ όμως δεν ξέχασε την νοτιοανατολική Ασία και την Άπω Ανατολή, και ανέκαθεν αυτά τα μέρη κατείχαν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά της. Σπούδασε αρχικά στο Birmingham College of Art και στη συνέχεια Αγγλική Λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Ulster.

Ενώ φοιτούσε στο πανεπιστήμιο έμεινε έγκυος στο πρώτο της παιδί, τον Τζέιμι. Δεν παντρεύτηκε με τον πατέρα του γιου της και τον μεγάλωσε ως ανύπαντρη μητέρα. Αργότερα παντρεύτηκε τον Τζον Όουεν, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, και σύντομα η οικογένεια μετακόμισε σ’ ένα χίπικο μουσικό κοινόβιο στο Σάφολκ. Ο γάμος αυτός διαλύθηκε σύντομα, και τότε η Τζέφρις άρχισε να διδάσκει Λογοτεχνία στο Dartington Hall School. Το 1998 παντρεύτηκε τον τρίτο της κατά σειρά σύζυγο, τον Ρίτσαρντ Τζέφρι.

Η ζωή της σημαδεύτηκε από τον θάνατο του γιου της σε τροχαίο ατύχημα το 1985, όταν ο μικρός ήταν μόλις δεκατεσσάρων ετών. Όπως ήταν φυσικό, ήταν κάτι που την επηρέασε βαθιά· η ίδια έχει δηλώσει πως εκείνη η περίοδος ήταν η πιο σκοτεινή της ζωής της, αλλά νιώθει ευγνώμων για όσα πρόλαβε να ζήσει μαζί του. Η θύμησή του γιου της την έχει επηρεάσει στη συγγραφή της – κι αυτό είναι ολοφάνερο αν διαβάσει κανείς τον γεμάτο ευαισθησία, μοναδικό τρόπο με τον οποίο περιγράφει την απώλεια και τα αισθήματα που ξυπνάει αυτή στον ανθρώπινο ψυχισμό.

Παρόλο που ανέκαθεν αγαπούσε πολύ το διάβασμα και δίδασκε Λογοτεχνία, η Τζέφρι δεν είχε σκεφτεί να γράψει η ίδια κάποιο βιβλίο. Έγραφε βέβαια διάφορα άρθρα, κυρίως όταν περνούσε μια άσχημη περίοδο της ζωής της, αλλά μέχρι εκεί. Με τη συγγραφή ξεκίνησε να ασχολείται λίγο μετά τα εξηκοστά γενέθλιά της – και δεν σταμάτησε να γράφει έκτοτε! Αιτία γι’ αυτό αποτέλεσε η οικονομική κρίση του 2008. Προσπαθώντας να ξεφύγει από τη δύσκολη καθημερινότητα, η Τζέφρις επέλεξε να ‘βουτήξει’ σε έναν ολότελα διαφορετικό κόσμο, όπου μπορούσε να ξεχνιέται. «Άργησα λίγο να ανακαλύψω αυτό που αγαπώ πραγματικά να κάνω· οπωσδήποτε θα ήθελα να το έχω κάνει νωρίτερα, όμως νιώθω αληθινά τυχερή που το κατάφερα τελικά έστω και τώρα» έχει δηλώσει η ίδια.

Το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο «Separation», έχει αρκετές αυτοβιογραφικές αναφορές· σ’ αυτό η συγγραφέας γράφει επηρεασμένη τόσο από την παιδική της ηλικία στη Μαλαισία, όσο και από τον θάνατο του γιου της. Ήταν όμως το δεύτερο, η «Νύφη της Κεϋλάνης», αυτό που την έκανε ευρύτερα γνωστή στο αναγνωστικό κοινό. Το βιβλίο σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση της λίστας των best sellers στην Αγγλία, όπου παρέμεινε για 16 συνεχόμενες εβδομάδες, ενώ έχει κυκλοφορήσει ήδη σε 21 χώρες.

Όλα τα βιβλία της Τζέφρις διαπνέονται από μια έντονα εξωτική ατμόσφαιρα. Λάτρης των ταξιδιών και πολυταξιδεμένη η ίδια, ομολογεί πως λατρεύει να γράφει ιστορίες που διαδραματίζονται σε μακρινές χώρες και διαφορετικές εποχές. Επιλέγει δε να τοποθετεί την πλοκή των βιβλίων της σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας ή της Άπω Ανατολής, μιας και δεν έχει ξεχάσει τις επιρροές και τις μνήμες της παιδικής της ηλικίας, ενώ φροντίζει να ταξιδεύει στις χώρες αυτές όσο πιο συχνά μπορεί – είτε για έρευνες που σχετίζονται με κάποιο βιβλίο, είτε για ψυχαγωγία. Οι περιγραφές της, τόσο αυτές που αφορούν το φυσικό περιβάλλον και τους ντόπιους πληθυσμούς, όσο και τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα και τις πράξεις των ηρώων του κάθε βιβλίου, χαρακτηρίζονται από έναν πρωτόφαντο λυρισμό και έναν βαθύ ρεαλισμό, που κάνει τον αναγνώστη να ταυτίζεται μαζί τους, να τους συμπονά και να τους ακολουθεί σε όλη την πορεία τους. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ταλέντο της Τζέφρις· να ταξιδεύει τους αναγνώστες της στον τόπο, τον χρόνο και το συναίσθημα.

Ομολογεί πως η ίδια έχει ελάχιστο χρόνο για διάβασμα, μιας και αφιερώνει τον περισσότερο από αυτόν στην έρευνα για κάποιο βιβλίο. Προτιμά να διαβάζει σχετικά με την πολιτική κατάσταση και τις γεωγραφικές και κοινωνικές συνθήκες της εκάστοτε χώρας όπου επιλέγει να τοποθετήσει την πλοκή της, έτσι ώστε η ιστορία της να είναι όσο το δυνατόν πιο αληθοφανής.

Σήμερα, τα βιβλία της κυκλοφορούν σε περισσότερες από 25 χώρες, έχοντας πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα. Επίσης, η Τζέφρις αρθρογραφεί αρκετά συχνά για την Guardian και για άλλες εφημερίδες. Αφού πέρασε πέντε χρόνια περίπου ζώντας με τον άντρα της σε ένα μικρό τυπικό χωριό της Νότιας Ανδαλουσίας –όπου ξεκίνησε την συγγραφική της καριέρα– πλέον οι δυο τους ζουν στο Γκλόστερσαϊρ της Αγγλίας, κοντά στην οικογένειά τους.

Στην Ελλάδα, τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

 

Τα έργα της:

·         The tea planter’s wife  (Η νύφη της Κεϋλάνης, 2015)

·         The silk merchant’s daughter  (Γυναίκα από μετάξι, 2016)

 

Χρύσα Βασιλείου