Book review: Οι χαμένοι θεοί - Βασίλης Μακαρίου

Με το μυθ-ιστόρημα «Οι χαμένοι θεοί», ο συγγραφέας Βασίλης Μακαρίου προσκαλεί τους αναγνώστες σε ένα συναρπαστικό ταξίδι προς αναζήτηση ενός μύθου που μπορεί να αλλάξει τα ιστορικά δεδομένα, έτσι όπως τα ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Η δράση διαδραματίζεται στη σύγχρονη Αθήνα. Πρωταγωνιστές της ιστορίας μια ομάδα νεαρών αρχαιολόγων. Μία άκρως φιλόδοξη έρευνα θα τους οδηγήσει στο δάσος της Φολόης, όπου, σύμφωνα με τον μύθο, ο Ηρακλής εξολόθρευσε μια ομάδα Κενταύρων, οδηγώντας το συγκεκριμένο είδος στον αφανισμό. Στόχος της ομάδας να ανακαλύψει τη σπηλιά του μυθικού Κένταυρου Φόλου, όπου ο Ηρακλής έθαψε τους σκελετούς τους. Έτσι, όχι μόνο θα αποδείξουν πως ο διάσημος μυθολογικός ήρωας υπήρξε υπαρκτό πρόσωπο, αλλά και θα στρέψουν την αρχαιολογική προσοχή στην εξερεύνηση περισσότερων μύθων, που μπορεί να αποδειχτούν τελικά αληθινοί.

Η ομάδα ξεκινάει για το δάσος της Φολόης, όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για εκείνους. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος και ακόμα περισσότερη επιμονή, όμως οι νεαροί αρχαιολόγοι δεν θα το βάλουν κάτω. Ο άτυπος ‘αρχηγός’ τους, ο νεαρός που πρότεινε εξαρχής να ερευνήσουν τον συγκεκριμένο μύθο, ανακαλύπτει πως το μυστήριο που περικλείει την ύπαρξη του Ηρακλή δεν είναι το μόνο που θα έχουν να αντιμετωπίσουν. Ξαφνικά ένας άλλος κίνδυνος διαφαίνεται στον ορίζοντα, με τη μορφή κάποιων που επιθυμούν να καρπωθούν την επικείμενη ανακάλυψη της σπηλιάς για τους δικούς τους σκοπούς.

Όσο η έρευνα προχωράει, τόσο τα πράγματα περιπλέκονται. Τα όρια ανάμεσα στους συμμάχους και τους εχθρούς γίνονται δυσδιάκριτα και ο νεαρός αρχαιολόγος συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν, εκτός από την κοπέλα του και πιστή του συνοδοιπόρο, την Ιφιγένεια. Μαζί θα προσπαθήσουν να καταστρώσουν ένα σχέδιο ώστε να φέρουν σε πέρας την έρευνά τους, που τόσο σημαντική είναι γι’ αυτούς και για όλη την ανθρωπότητα, αλλά και να προστατέψουν την ανακάλυψή τους και τις ζωές τις δικές τους κι όσων αγαπούν από τον κίνδυνο που παραμονεύει…

Ο συγγραφέας έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη πλοκή, που ισορροπεί απόλυτα ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία. Η υπόθεση είναι σύγχρονη, οι ήρωες άνθρωποι της διπλανής πόρτας, τα μέρη που επισκέπτονται υπαρκτά. Κι όμως, σε κάθε παράγραφο, σε κάθε σελίδα, διαφαίνεται η αχλή του πλούσιου μυθολογικού παρελθόντος μας. Ο μύθος μπλέκεται με την αλήθεια σ’ έναν συναρπαστικό χορό, όπου κι οι δύο είναι ισάξιοι και ο καθένας διαθέτει μια ξεχωριστή δυναμική. Ο μύθος εντυπωσιάζει με το εύρος και τη μεγαλοπρέπειά του, ενώ η αλήθεια με την απλότητά της και με το πώς χρησιμοποιείται έτσι ώστε να τονίσει το μεγαλείο του μύθου.

Εξαιρετική δουλειά έχει κάνει ο συγγραφέας σε ό,τι αφορά την ιστορική, αρχαιολογική και μυθολογική έρευνα. Η επιμέλεια, η φροντίδα και η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι ολοφάνερες σε όλο το βιβλίο. Είναι πράγματι σκέτη απόλαυση για τον αναγνώστη να ανακαλύπτει (είτε για πρώτη φορά είτε εκ νέου) κομμάτια της μυθολογίας, παράλληλα με την αφήγηση της κυρίως πλοκής. Όπως οι αρχαιολόγοι της ιστορίας ψάχνουν για κατάλοιπα του παρελθόντος που βρίσκονται επιμελώς κρυμμένα στο έδαφος, έτσι και ο αναγνώστης ανακαλύπτει διάσπαρτες μέσα στις σελίδες του βιβλίου μαρτυρίες και αναφορές για χαμένους θεούς και μυθικούς ήρωες, για έρωτες, μίση και πάθη, για ανθρώπους που άφησαν το δικό τους ξεχωριστό χνάρι χιλιάδες χρόνια πριν και που τώρα έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν την ίδια την ύπαρξή τους.

Ο τρόπος με τον οποίο έχει δομήσει την πλοκή ο συγγραφέας τού επιτρέπει να φλερτάρει με το παράδοξο όποτε εκείνος το κρίνει απαραίτητο – ή, απλά, το επιθυμεί. Ξέροντας τι προσπαθούν να αποδείξουν οι ήρωες του βιβλίου, ξέροντας πως είναι πεπεισμένοι για τα ευρήματά τους, πλέον τίποτα δεν φαντάζει και σε μας υπερβολικό. Είμαστε εξίσου έτοιμοι να αποδεχτούμε το αδύνατο, να ανοίξουμε διάπλατα τα χέρια και να καλωσορίσουμε αυτό που μέχρι χθες θεωρούνταν παραμύθι.

Η εξαιρετική χρήση της γλώσσας και η άρτια δομή του λόγου εμπλουτίζουν ακόμα περισσότερο την -ούτως ή άλλως- άκρως ενδιαφέρουσα και πλούσια σε γεγονότα και περιγραφές πλοκή, ενώ η πρωτοπρόσωπη αφήγηση του πρωταγωνιστή προσδίδει την απαραίτητη ζωντάνια και μοιραία μετατρέπει τον αναγνώστη σε ένα ακόμα μέλος της ομάδας, συνοδοιπόρο στην περιπέτεια και αυτόπτη μάρτυρα όσων συναρπαστικών πρόκειται να συμβούν.

Από τους ήρωες, εκείνοι που ξεχωρίζουν είναι το πρωταγωνιστικό ζευγάρι: ο νεαρός αρχαιολόγος (του οποίου το όνομα δεν μαθαίνουμε – συγγραφικό τρικ, ίσως;) και η κοπέλα του, η Ιφιγένεια. Οι δυο τους ενωμένοι, σαν ένα σώμα, ενάντια σε όλους τους άλλους. Αποφασισμένοι να παλέψουν για το όνειρό τους, παθιασμένοι με την επιστήμη τους, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ό,τι κι αν τους περιμένει στη συνέχεια. Δυναμικοί, περιπετειώδεις, ονειροπόλοι· δύο νέοι άνθρωποι, εκφραστές της νέας γενιάς που ελπίζει, παλεύει, διεκδικεί.

Το τέλος του βιβλίου γεννά ακόμα περισσότερα ερωτήματα, που προφανώς θα απαντηθούν στο επόμενο. Όμως μόνο χαρά νιώθει ο αναγνώστης, όταν ανακαλύπτει πως το άκρως συναρπαστικό αυτό ταξίδι έχει και συνέχεια. Κι ενώ αναρωτιέται πού τελειώνει τελικά η μυθολογία και ξεκινά η ιστορία, τι είναι αληθινό και τι αποκύημα της φαντασίας μας, οι «Χαμένοι θεοί» συνεχίζουν να γοητεύουν, με την υπόσχεση της συνέχειάς τους να γεννά προσδοκία και μια γλυκιά αναμονή.  

 

Χρύσα Βασιλείου