Book review: Έπειτα ήρθες εσύ -Lisa Kleypas

Η Lisa Kleypas κάνει δυναμικό ‘ποδαρικό’ στις εκδόσεις Elxis με το πρώτο βιβλίο της διλογίας Η λέσχη του Κρέιβεν, που τιτλοφορείται «Έπειτα ήρθες εσύ…»

Βρισκόμαστε στο Λονδίνο, στα 1820. Ο λόρδος Ρέιφορντ ετοιμάζεται να παντρευτεί τη δεσποινίδα Πενέλοπε Λόσον. Η αδελφή της, η Λίλι, ταράζει κάθε τόσο τα νερά της καθωσπρέπει ανώτερης τάξης, έχοντας δημιουργήσει μια φήμη που δεν συνάδει με την εικόνα μιας νεαρής αριστοκράτισσας. Όχι βέβαια πως εκείνη δίνει δεκάρα. Όμορφη, απερίσκεπτη και φαινομενικά ανέμελη, μοιάζει να ενδιαφέρεται μόνο για την καλοπέρασή της. Ένας τέτοιος χαρακτήρας είναι αυτός που σιχαίνεται ο σοβαρός, μετρημένος και εσωστρεφής Άλεξ, ο οποίος δεν θέλει να έχει καμία σχέση μαζί της.

Όταν η Λίλι αποφασίσει να καταστρέψει τον γάμο της αδελφής της, έτσι ώστε να μπορέσει εκείνη να ευτυχήσει με τον άντρα που είναι ερωτευμένη, θα σφραγίσει την κοινή της μοίρα με αυτή του Άλεξ. Οι δυο τους θα έρθουν κοντά, με τον λόρδο να σκοπεύει να πάρει εκδίκηση από τη γυναίκα που έφερε ξαφνικά τα πάνω κάτω στη ζωή του. Αυτό που τον ενοχλεί περισσότερο δεν είναι η ακύρωση του γάμου, αλλά τα παράξενα αισθήματα που νιώθει να ξυπνά η παρουσία της Λίλι μέσα του και τον κάνουν να χάνει τον περιβόητο αυτοέλεγχό του. Το ίδιο νιώθει όμως κι εκείνη και οι δυο τους δεν θα αργήσουν να παραδοθούν στο πάθος τους.

Εκτός από το εν λόγω πάθος, αυτό που επίσης συνδέει τον Άλεξ με τη Λίλι είναι τα παλιά τους τραύματα. Εκείνος ακόμα πενθεί για τη γυναίκα που αγαπούσε κάποτε και έχασε με τραγικό τρόπο, ενώ εκείνη ένα επίσης πολύ αγαπημένο της πρόσωπο που δεν έχει σταματήσει να αναζητά εδώ και χρόνια. Όμως το κρατάει μυστικό από τον Άλεξ, φοβούμενη την περιφρόνησή του. Η αγάπη που νιώθουν ο ένας για τον άλλο θα δοκιμαστεί όταν έρθουν όλα στο φως, αλλά φυσικά θα υπάρξει το αναμενόμενο happy end…

Πρόκειται για μια δυνατή και ξεχωριστή ιστορία, που κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή. Στην Αγγλία του 18ου αιώνα, οποιαδήποτε συμπεριφορά δεν ταίριαζε με τα αυστηρά στεγανά της αριστοκρατίας προκαλούσε, αν μη τι άλλο, ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η Λίλι Λόσον δίνει το στίγμα της εξαρχής, υποσχόμενη σκηνές που ο αναγνώστης δύσκολα θα ξεχάσει. Η ανέμελη και σκανδαλώδης συμπεριφορά της αποτελεί μια ευχάριστη νότα διαφοροποίησης από το μοντέλο της σεμνής και υπάκουης κόρης, που είθισται να συναντάται σε πολλές ανάλογες ιστορίες – ρόλο που εδώ κρατά η αδελφή της.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι καλογραμμένοι, αν και κρατούν δεύτερους ρόλους. Τα πρωτεία εδώ -και δικαίως- κρατούν οι δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας. Ο Άλεξ και η Λίλι αποτελούν ένα από τα πιο εκρηκτικά και ταιριαστά ζευγάρια που μπορεί να βρει κανείς σε βιβλία του συγκεκριμένου είδους. Είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να πάρουν φωτιά· αρπάζονται με το παραμικρό· τσακώνονται και πεισμώνουν σαν μικρά παιδιά· θέλουν να έχουν το πάνω χέρι σε κάθε καβγά, ενώ σκέφτονται την ίδια στιγμή πώς θα πατσίσουν το συντομότερο δυνατό. Όμως κατά βάθος μοιάζουν πολύ περισσότερο απ’ όσο θα ήθελαν κι οι ίδιοι να παραδεχτούν. Αγαπούν με πάθος, έχουν πληγωθεί από τον χαμό των αγαπημένων τους, προσπαθούν να προφυλαχθούν από τα συναισθήματά τους χτίζοντας τείχος γύρω τους και προσποιούμενοι ο ένας τον σκληρό και αυστηρό λόρδο και η άλλη την ελαφρόμυαλη γυναίκα που δεν νοιάζεται για τίποτα. Ουσιαστικά, είναι τα δύο μισά ενός ολόκληρου και από την πρώτη στιγμή που ανάβει η σπίθα του έρωτα μεταξύ τους, δεν αργεί να εξελιχθεί σε πυρκαγιά που τους καίει ασίγαστα. Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στις ερωτικές σκηνές μεταξύ τους. Από τις καλύτερες που έχω διαβάσει ποτέ προσωπικά: κάθε τους επαφή μοιάζει με φουσκωμένο ποτάμι που παρασέρνει τα πάντα στο διάβα του, με καταιγίδα, με μια πάλη επικράτησης μέχρις εσχάτων, όπου η θέλησή τους και η λογική συγκρούονται με το παράφορο πάθος και την ανάγκη του ενός για τον άλλο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο χαρακτήρας του Ντέρεκ Κρέιβεν, ιδιοκτήτη της περίφημης ομώνυμης λέσχης (την ιστορία του οποίου θα διαβάσουμε στο επόμενο βιβλίο της σειράς), όμως πραγματικά η χημεία των δύο πρωταγωνιστών είναι τόσο έντονη, που παρασέρνει οτιδήποτε άλλο στο διάβα της.

Η Kleypas διαθέτει μια πένα εξαιρετική και δίκαια θεωρείται ως μία από τις καλύτερες συγγραφείς στο συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος. Το ταλέντο και η γόνιμη φαντασία της τής επιτρέπουν να πλάθει ιστορίες που ξεχωρίζουν με τη δυναμική τους, την εξέλιξή τους και τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σ’ αυτές. Καταφέρνει να σε ‘μπάσει’ μέσα στις ζωές των ηρώων της, να σε κάνει σύμμαχο και συνένοχό τους, να συμπάσχεις μαζί τους, να αγωνιάς για την τύχη τους, να ανυπομονείς για το ευτυχισμένο τέλος. Προσφέρει στο κοινό της ιστορίες αγάπης που όχι απλά θέλει να τις διαβάζει κάποιος, αλλά και να τις ζει. Και το «Έπειτα ήρθες εσύ» είναι μια τέτοια ιστορία, μοναδική και απόλυτα ελκυστική, που δεν ξεχνιέται καθόλου, μα καθόλου εύκολα!

 

Χρύσα Βασιλείου