Book review: Απαγωγή σε δημοπρασία -Angela Marsons

Η «Απαγωγή σε δημοπρασία» είναι η τρίτη περιπέτεια της επιθεωρήτριας Κιμ Στόουν, της λογοτεχνικής ηρωίδας που δημιούργησε η συγγραφέας Angela Marsons, η οποία επιστρέφει με μια ακόμα συναρπαστική περιπέτεια.

Αυτή τη φορά η Κιμ κι η ομάδα της καλούνται να διαχειριστούν μια ιδιαίτερη υπόθεση. Δύο εννιάχρονα κορίτσια, κολλητές φίλες, έχουν πέσει θύματα απαγωγής. Οι γονείς τους, που επίσης διατηρούν στενές φιλικές σχέσεις, μοιράζονται τώρα την αγωνία και τον φόβο για την τύχη των παιδιών τους. Το τραγικό γεγονός μοιάζει να τους έχει ενώσει ακόμα περισσότερο, μέχρι που μια αναπάντεχη εξέλιξη έρχεται να ανατρέψει τα πάντα. Οι απαγωγείς τούς ενημερώνουν πως μόνο το ένα κορίτσι θα επιστρέψει ζωντανό· εκείνο που οι γονείς του θα προσφέρουν το μεγαλύτερο ποσό, προκειμένου να το πάρουν πίσω.

Το γεγονός πως κάποια αρρωστημένα άτομα θέτουν τις ζωές δύο μικρών και αθώων κοριτσιών σε δημοπρασία εξοργίζει την Κιμ και τους συνεργάτες της. Εκείνη είναι αποφασισμένη να κάνει τα αδύνατα δυνατά έτσι ώστε να επιστρέψουν και τα δύο κορίτσια στις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα, καλείται να παλέψει και πάλι με τους προσωπικούς της δαίμονες, αφού η σκέψη των δύο παιδιών κλεισμένων κάπου φέρνει στη μνήμη της τις αναμνήσεις της δικής της παιδικής ηλικίας.

Όσο οι ώρες περνούν, τόσο οι σχέσεις όλων γίνονται πιο τεταμένες. Οι γονείς των κοριτσιών έρχονται αντιμέτωποι με ένα τεράστιο ηθικό δίλημμα: η αγάπη τους για τα παιδιά τους είναι αδιαμφισβήτητη· η συνείδησή τους, όμως, θα μπορέσει να αντέξει τη γνώση πως η δική τους προσφορά θα στερήσει τη ζωή ενός άλλου παιδιού; Κι εκτός αυτού, η ένταση και η ψυχολογική πίεση οδηγεί όλους στα άκρα, κάνοντας έτσι να έρθουν στο φως ορισμένες αποκαλύψεις για μυστικά που κρατούνταν καλά κρυμμένα για χρόνια, αλλά και να δοκιμαστούν οι σχέσεις όχι μόνο ανάμεσα στις δύο οικογένειες, αλλά και στα ίδια τα ζευγάρια. Το μόνο σίγουρο είναι πως τίποτε δεν θα είναι το ίδιο, όταν όλα θα έχουν τελειώσει…

Η συγγραφέας επιλέγει να ασχοληθεί με ένα θέμα που είναι πολύ ‘αγαπητό’ -αν και αρκούντως μακάβριο στη σκέψη και μόνο- στις αστυνομικές νουβέλες: την απαγωγή παιδιών. Και δεν φτάνει αυτό· ανεβάζει ακόμα υψηλότερα τον λογοτεχνικό πήχη, πλάθοντας την ιστορία μιας διπλής απαγωγής παιδιών – δύο κοριτσιών που είναι κολλητές φίλες. Και όχι μόνο αυτές, αλλά και οι γονείς τους, στους οποίους τίθεται ένας τρομακτικός όρος. Δεν αρκεί μονάχα να πληρώσουν για να πάρουν πίσω τα παιδιά τους. Θα πρέπει να δώσουν μάχη έτσι ώστε να είναι εκείνοι που θα έχουν την ευκαιρία να σφίξουν ξανά στην αγκαλιά τους την κόρη τους. Μοιραία, αυτό θα επιφέρει την οριστική σύγκρουση ανάμεσά τους, μετατρέποντας τους άλλοτε φίλους σε αντιπάλους.

Η εξέλιξη της πλοκής είναι αληθινά συναρπαστική, όπως μας έχει συνηθίσει η Marsons σε κάθε της βιβλίο. Η γραφή της είναι πλούσια αλλά ταυτόχρονα περιεκτική και κοφτή. Καμία λέξη ή περιγραφή δεν είναι περιττή· όλες έχουν λόγο ύπαρξης και ο σκοπός τους δεν είναι απλά να εντυπωσιάσουν τον αναγνώστη, αλλά να ζωντανέψουν και να εμπλουτίσουν την κάθε περιγραφή. Επιπλέον, τα μικρά κεφάλαια και οι συνεχείς ανατροπές δεν αφήνουν κανέναν -ήρωα ή αναγνώστη- να επαναπαυτεί. Ανά πάσα στιγμή όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια νέα εξέλιξη, μια νέα πληροφορία, ένα νέο στοιχείο.

Παρόλο που η υπόθεση κερδίζει αμέσως το ενδιαφέρον, μιας και είναι από μόνη της αρκετά ιντριγκαδόρικη, αυτό που κλέβει κυριολεκτικά την παράσταση είναι τα πραγματικά εξαιρετικά ψυχογραφήματα των ηρώων. Η Κιμ Στόουν είναι η ηρωίδα που ξέρουμε και αγαπάμε ήδη από τα προηγούμενα βιβλία, όμως εδώ έχει μία ακόμη ευκαιρία να ξεδιπλώσει τα συναισθήματά της, που αυτή τη φορά ξυπνούν εξαιτίας των προσωπικών της εμπειριών. Εσωστρεφής και κλειστή σαν στρείδι, προσπαθεί να μην εξωτερικεύει όσα νιώθει, όμως η συγγραφέας καταφέρνει να αποτυπώσει με την πένα της όσα η γλώσσα της Κιμ αρνείται να πει. Όσο για τους γονείς, εκεί πια δεν ξέρει κανείς πού να πρωτοεστιάσει. Τέσσερις ολότελα διαφορετικοί χαρακτήρες, με τις αδυναμίες και τα μυστικά τους, τα πάθη και τους φόβους τους, τα όσα νιώθουν και τα όσα πρέπει να υποκρίνονται πως δεν νιώθουν. Τέσσερις δραματικές φιγούρες, που τους ενώνει ο μεγαλύτερος πόνος που μπορεί να νιώσει ένας γονιός: η πιθανότητα να μην ξαναδούν ποτέ το παιδί τους. Ακόμα και το μεγαλύτερο ελάττωμά τους μοιάζει αμελητέο μπροστά σ’ αυτό και μπορεί να συγχωρεθεί· ο πόνος, πολλές φορές, φτάνει κάποιον στα άκρα. Οι σχέσεις όλων τους θα δοκιμαστούν σκληρά, όπως και το πώς αντιδρούν μεμονωμένα ως άτομα μπροστά σε μια κρίσιμη κατάσταση, όπου θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Αυθόρμητα ο αναγνώστης μπαίνει στη θέση τους, τους κατανοεί και τους συμπονά. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι γονιός κάποιος για να φανταστεί την αγωνία που προκαλεί κάτι τόσο τρομακτικό όσο μια απαγωγή στα κοντινά πρόσωπα του απαχθέντος.

Το τέλος του βιβλίου μπορώ να πω πως με εξέπληξε ευχάριστα. Ήταν τόσο έντονη όλη η πλοκή, που νομίζω πως επιβαλλόταν η συγκεκριμένη κατάληξη. Χωρίς να υποδηλώνει πως όλα σ’ αυτόν τον κόσμο είναι ρόδινα και όλοι είναι ευτυχισμένοι, η συγγραφέας αποζημιώνει, θα έλεγα, τους αναγνώστες της με έναν ρεαλιστικό μεν, αρκούντως γλυκό τρόπο δε. Αυτό που σου μένει, τελικά, είναι η αίσθηση ενός άκρως συναρπαστικού, εθιστικού, καλογραμμένου και προσεγμένου -μιας και το θέμα του είναι ευαίσθητο- αναγνώσματος, που παραμένει στο μυαλό και την καρδιά σου για πολύ καιρό.

 

Χρύσα Βασιλείου