Book review: Κάτι κρέμεται εκεί ψηλά - Έρη Ρίτσου

«Κάτι κρέμεται εκεί ψηλά» τιτλοφορείται το αστυνομικό μυθιστόρημα της Έρης Ρίτσου, η δεύτερη περιπέτεια της αστυνόμου Μαρίας Γεωργίου που γνωρίσαμε στο «Ο νεκρός δολοφονήθηκε».

Έχει περάσει ένας χρόνος περίπου από τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο προηγούμενο βιβλίο και η Μαρία Γεωργίου συνεχίζει να υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα του νησιού. Η συνήθως ήσυχη ρουτίνα διαταράσσεται απότομα μια κρύα μέρα του Γενάρη, όταν ανακαλύπτεται το πτώμα μιας νεαρής κοπέλας κρεμασμένο από μία κεραία κινητής τηλεφωνίας. Αρχικά όλα δείχνουν πως πρόκειται για αυτοκτονία· όμως τι λόγους είχε άραγε η κοπέλα να βάλει τέρμα στη ζωή της, ενώ όλα έδειχναν πως έκανε σχέδια για το μέλλον;

Η Μαρία Γεωργίου και ο συνεργάτης της αναλαμβάνουν την υπόθεση, κι από την αρχή νιώθουν πως κάτι περίεργο συμβαίνει. Όταν η ιατροδικαστική έκθεση, που αναφέρει ξεκάθαρα πως πρόκειται για δολοφονία, φτάνει στα χέρια τους η έρευνα παίρνει μια εντελώς διαφορετική τροπή. Οι ύποπτοι αρκετοί για τα δεδομένα της μικρής κοινωνίας, και όλοι μοιάζουν να έχουν κάποιο κίνητρο. Τι συνέβη τελικά στην άτυχη κοπέλα; Τα κίνητρα του δολοφόνου ήταν προσωπικά ή μήπως εκείνη έγινε μάρτυρας άθελά της σε παράνομες δοσοληψίες και κάποιος αποφάσισε να της κλείσει το στόμα; Η Μαρία είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει το μπερδεμένο κουβάρι των ενδείξεων μέχρι να φτάσει στον ένοχο και να αποδώσει δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα, καλείται να αντιμετωπίσει τα προσωπικά της προβλήματα, αλλά και μια αναπάντεχη εξέλιξη που θα επηρεάσει το μέλλον της, την καριέρα και τη ζωή της…

Η δεύτερη περιπέτεια της αστυνόμου Μαρίας Γεωργίου κερδίζει στα σημεία την πρώτη και είναι σαφώς καλύτερη, πιο ολοκληρωμένη και σωστά δομημένη από κάθε άποψη. Προφανώς η συγγραφέας, έχοντας πλέον ‘γνωριστεί’ καλύτερα με την ηρωίδα της, έχει δημιουργήσει μια πλοκή στα μέτρα της. Η Μαρία είναι πιο σίγουρη πια για τον εαυτό της και τις δυνατότητές της, πιο ώριμη, πιο έμπειρη. Αποφασισμένη να λύσει τον περίεργο γρίφο του θανάτου της νέας κοπέλας, με την οποία νιώθει ένα ιδιαίτερο δέσιμο για προσωπικούς λόγους (που θα αποκαλυφθούν στην πορεία της πλοκής) δεν διστάζει μπροστά σε οποιαδήποτε αναποδιά προκειμένου να αποκαλύψει την αλήθεια.

Η πλοκή είναι επίσης πιο ολοκληρωμένη συγκριτικά με το πρώτο βιβλίο, παρόλο που μιλάμε για ένα μυθιστόρημα περίπου διακοσίων σελίδων – μικρό, αν το συγκρίνει κανείς με άλλα του είδους. Υπάρχουν όλα τα στοιχεία που συναντά κανείς σε μια αστυνομική ιστορία: το έγκλημα, το μυστήριο, οι ύποπτοι, τα κίνητρα, τα στοιχεία, τα βήματα προς την αποκάλυψη του δολοφόνου και, τελικά, η σύλληψη του ενόχου. Ως προς αυτό, η συγγραφέας έχει καλύψει επαρκώς τα ζητούμενα. Επίσης, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σταδιακή αποκάλυψη της ζωής και των πράξεων του θύματος, που επιτρέπει στον αναγνώστη να γνωρίσει την κοπέλα, να διαμορφώσει την άποψή του για τον χαρακτήρα της και να αναρωτηθεί για τα κίνητρα όλων των υπόπτων που εμπλέκονται στην έρευνα.

Η γραφή είναι απλή, λιτή, επικεντρωμένη και εστιασμένη στην υπόθεση, τα γεγονότα και τις εξελίξεις, χωρίς πολλές λογοτεχνικές φιοριτούρες, λεπτομερείς περιγραφές και εσωτερικές αναζητήσεις. Από τους χαρακτήρες, μόνο αυτός της Μαρίας σκιαγραφείται επαρκώς, οι υπόλοιποι έχουν απλά διεκπεραιωτικό ρόλο στην υπόθεση, χωρίς να επιχειρείται κάποιο βαθύτερο ψυχογράφημά τους.

Αν και η πλοκή είναι ικανοποιητική, όπως είπα και παραπάνω, δεν εμπεριέχει σε καμία περίπτωση το στοιχείο της έκπληξης. Ειδικά για έναν έμπειρο αναγνώστη της αστυνομικής λογοτεχνίας, που έχει διαβάσει πολλά βιβλία του είδους, δεν νομίζω πως είναι δύσκολο να εντοπίσει τον ένοχο πολύ πριν αυτός αποκαλυφθεί. Υπάρχουν αρκετοί ύποπτοι και ο καθένας τους φαίνεται να έχει κάποιον λόγο να σκοτώσει την κοπέλα, αλλά στο τέλος, όταν πια όλα έρχονται στο φως, ο αναγνώστης καθόλου δεν ξαφνιάζεται από την αποκάλυψη της ταυτότητας του δράστη. Καμία ανατροπή, καμία έκπληξη για την ταυτότητα του ενόχου, καμία αμφιβολία για το κίνητρό του. Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως και στην καθημερινή ζωή δεκάδες δολοφονίες γίνονται για το πιο ασήμαντο κίνητρο.

Στο τελευταίο κεφάλαιο η συγγραφέας επιφυλάσσει μια έκπληξη σε όσους έχουν διαβάσει το προηγούμενό της βιβλίο, αφού κατά κάποιον τρόπο ‘ολοκληρώνει’ την ιστορία του εδώ. Όσοι το έχουν διαβάσει μάλλον θα ικανοποιηθούν· οι υπόλοιποι ίσως χρειαστεί να το ψάξουν, αν θέλουν να μάθουν περισσότερα. Αποτελεί πάντως έναν καλό επίλογο, αναμφίβολα.

Το «Κάτι κρέμεται εκεί ψηλά» μπορεί να μην είναι η αποκάλυψη της χρονιάς σε ό,τι αφορά το ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα, είναι όμως μια ιστορία που διαβάζεται ευχάριστα και κρατάει ικανοποιητική συντροφιά στον αναγνώστη. Είναι οι εικόνες της Ελλάδας, των ανθρώπων της, της καθημερινότητάς τους, της ελπίδας, του φόβου, της δυστυχίας, της χαράς και, μερικές φορές, της σκοτεινιάς που κρύβει η ψυχή τους.

 

Χρύσα Βασιλείου