Book review: Ιερά εξέταση - David Gibbins

Η «Ιερά εξέταση» είναι η δέκατη περιπέτεια του θαλάσσιου αρχαιολόγου Τζακ Χάουαρντ, ένα ακόμα περιπετειώδες ταξίδι του ίδιου και της ομάδας του σε στεριά και θάλασσα, με ένα συναρπαστικό άρωμα παρελθόντος.

Ο Τζακ κι η ομάδα του βρίσκονται στις ακτές της Κορνουάλης, εξερευνώντας ένα ναυάγιο του 17ου αιώνα. Τα ευρήματα του ναυαγισμένου πλοίου, με πρώτο ένα παλιό νόμισμα, τους οδηγούν σε μαρτυρίες που αφορούν μια παράξενη ιστορία που ενώνει την αγγλική αποικία της Ταγγέρης με την πορτογαλική Ιερά Εξέταση και ένα μικρό λιμάνι στην Καραϊβική, το Πορτ Ρουαγιάλ.

Πίσω, στο μακρινό 258 μ.Χ., ένας από τους πρώτους χριστιανούς μεταφέρει κρυφά στις κατακόμβες της Ρώμης ένα πολύτιμο θρησκευτικό αντικείμενο, σύμβολο της νέας πίστης. Το ιερό αυτό σύμβολο, που αναρίθμητοι άνθρωποι προσπάθησαν να το αποκτήσουν ανά τους αιώνες, εμφανίζεται στην Ταγγέρη το 1684. Από εκεί, ένας έμπορος αναλαμβάνει να το στείλει στην Ευρώπη· όμως εκεί παραμονεύει η σκιά της Ιεράς Εξέτασης και έτσι ο άνθρωπος ο οποίος το παρέλαβε το έστειλε αμέσως στη Λατινική Αμερική, προκειμένου να βρίσκεται σε ασφαλή χέρια, μακριά από εκείνους που θα το χρησιμοποιούσαν για πολιτικά και θρησκευτικά συμφέροντα.

Ο Τζακ, με τη βοήθεια της ομάδας του, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει αυτό το ιερό αντικείμενο. Το να επιβεβαιώσει την ίδια την ύπαρξή του είναι από μόνο του αρκετό· το ότι οι πρόγονοί του εμπλέκονταν εν μέρει στην ιστορία αυτή, καθώς και το ακούραστο περιπετειώδες πνεύμα του, είναι απλά επιπλέον παράγοντες που θα τον ωθήσουν σε μια ακόμα περιπέτεια. Από τις ακτές της Κορνουάλης και την πόλη της Ταγγέρης έως την Πορτογαλία, τη βυθισμένη πειρατική πόλη του Πορτ Ρουαγιάλ στη Τζαμάικα και τα βουνά του Περού, ο Τζακ Χάουαρντ θρέφει την αρχαιολογική δίψα του και αναζητεί κάτι που για τους περισσότερους είναι απλά ένας μύθος. Όμως δεν είναι μόνος· ακόμα και τόσα χρόνια μετά, η αιμοδιψής σκιά της Ιεράς Εξέτασης πέφτει επάνω του, αποφασισμένη να διεκδικήσει το αντικείμενο που θεωρεί πως της ανήκει…

Σε γενικές γραμμές, συναντάμε για μία ακόμη φορά το συνηθισμένο μοτίβο των βιβλίων της σειράς με τον Τζακ Χάουαρντ: περιπέτεια, υποβρύχιες εξερευνήσεις, χαμένοι θησαυροί, μυθικά αντικείμενα, πολλή δράση και… άπειρη ορολογία που έχει να κάνει με τον κόσμο του βυθού και τις καταδύσεις. Αυτή τη φορά, βέβαια, εξίσου έντονο είναι και το στοιχείο της χερσαίας εξερεύνησης, μιας και μεγάλο μέρος της δράσης λαμβάνει χώρα στην ξηρά. Προσωπικά, το απόλαυσα περισσότερο. Ξέρω πως διαβάζω τις περιπέτειες ενός θαλάσσιου αρχαιολόγου, συνεπώς λογικά το μεγαλύτερο κομμάτι της πλοκής θα αφορά τις υποθαλάσσιες έρευνες του διδύμου Τζακ-Κώστα, αλλά και η πολλή ενασχόληση με το… υγρό στοιχείο κουράζει, οπότε ομολογώ πως βρήκα το συγκεκριμένο πολύ πιο ενδιαφέρον από κάποια προηγούμενα βιβλία της σειράς.

Αυτό που εντυπωσιάζει ιδιαίτερα σε κάθε βιβλίο του Gibbins είναι ο τρόπος που ο συγγραφέας συνδέει την ιστορία και την αρχαιολογία με τη φαντασία του, αλλά και οι προσωπικές πινελιές που ‘χρωματίζουν’ την κάθε ιστορία. Ο Τζακ Χάουαρντ θεωρείται το λογοτεχνικό alter ego του David Gibbins, ο οποίος είναι αρχαιολόγος εκτός από συγγραφέας, μία πραγματική αυθεντία στις εξερευνήσεις ναυαγίων. Και σε αυτό το βιβλίο, λοιπόν, έχει προσθέσει στοιχεία που αφορούν την προσωπική του ζωή και το γενεαλογικό του δέντρο -που έχει κατά κάποιον τρόπο ‘δανείσει’ στον Τζακ- όπως και πολλές λεπτομέρειες, αναφορές αλλά και ευρήματα από τις δικές του αρχαιολογικές αποστολές. Στο συνοδευτικό σημείωμα στο τέλος του βιβλίου επεξηγεί λεπτομερώς τα επιμέρους κομμάτια της αφήγησης και το πώς εμπνεύστηκε αρκετά από αυτά, παραπέμποντας και στο προσωπικό site του για περισσότερες πληροφορίες. Επομένως, είναι οπωσδήποτε ενδιαφέρον να ανακαλύψει ο αναγνώστης το πού τελειώνει η ιστορική πραγματικότητα και πού παίρνει σκυτάλη η γόνιμη φαντασία του συγγραφέα, όπως και τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνει ο Gibbins τα προσωπικά του βιώματα μέσα στην πορεία της ζωής του ήρωά του.

Σε κάθε βιβλίο του Gibbins το μυθιστορηματικό κομμάτι ισορροπεί αρμονικά με το επιστημονικό, καθώς η αρχαιολογική, ναυτική και μηχανική ορολογία, αλλά και η ιστορία και η λαογραφία δίνουν δυναμικό παρόν. Παρ’ όλα αυτά, στην «Ιερά εξέταση» η φαντασία κερδίζει στα σημεία την επιστήμη. Η όλο ζωντάνια αφήγηση, η συνεχής δράση, οι περιπετειώδεις καταδιώξεις, τα μυστικά που έρχονται στο φως, το μυστήριο που περιβάλλει το ιερό κειμήλιο που αναζητά ο Τζακ -και όχι μόνο- είναι τα συστατικά εκείνα που κάνουν το βιβλίο να ξεχωρίζει. Επιπλέον, παρ’ όλο που δεν είναι η πρώτη φορά που οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με γεγονότα του παρελθόντος για τα οποία η ανθρωπότητα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ‘ναι περήφανη, η Ιερά Εξέταση αποτελεί ένα ιδιαίτερα μακάβριο κεφάλαιο από μόνη της. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πόσο κακό έκανε η ίδια και οι εκπρόσωποί της κάποτε. Όπως και να ‘χει, το τέλος της ιστορίας χαρίζει γαλήνη και ηρεμία στον Τζακ, αλλά και αρκετή συγκίνηση στον αναγνώστη.

Οι φανατικοί του Gibbins προσθέστε (και) αυτό το βιβλίο στη συλλογή σας· οι νέοι αναγνώστες αδράξτε την ευκαιρία να γνωρίσετε έναν ξεχωριστό συγγραφέα κι έναν εξίσου ξεχωριστό ήρωα, οι οποίοι σας προσκαλούν σε διαφορετικές κάθε φορά περιπέτειες, γεμάτες δράση, αγωνία και μυστήριο, σε γνωστά κι άγνωστα μέρη αυτού του όμορφου πλανήτη που έχουμε το προνόμιο να αποκαλούμε «σπίτι μας».

 

Χρύσα Βασιλείου