Book review: Όταν πέφτουν οι μάσκες - Mats Olsson

Μετά τα «Θανάσιμα παιχνίδια», ο Mats Olsson επιστρέφει με το «Όταν πέφτουν οι μάσκες», τη δεύτερη περιπέτεια με πρωταγωνιστή τον ήρωά του, Χάρι Σβένσον.

Ο Χάρι έχει πλέον αφήσει πίσω του την καριέρα του ως δημοσιογράφος και περνάει τον καιρό του απασχολούμενος στην ταβέρνα του φίλου του, στο Σούλβικεν. Ένα βράδυ ξυπνάει από αγωνιώδη χτυπήματα στην πόρτα του, την οποία ανοίγει για να αντικρίσει ένα μικρό κορίτσι να ορμάει σαν σίφουνας στο σπίτι του, αναζητώντας καταφύγιο. Το κορίτσι είναι κατατρομαγμένο και δεν ξέρει ποιοι είναι οι δύο άντρες που την κυνηγούν. Ούτε ο Χάρι ξέρει· αυτό που ξέρει είναι πως νιώθει ένα παράξενο δέσιμο με τη μικρή κι αποφασίζει να τη βοηθήσει.

Ξεκινώντας να ερευνά την παράξενη αυτή υπόθεση, δεν φαντάζεται ούτε για μια στιγμή όλα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Τι σχέση έχουν άραγε οι δύο άντρες που κυνηγούσαν το κορίτσι με έναν από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Σουηδίας; Πώς εμπλέκεται η αριστοκρατική, πανίσχυρη οικογένεια Μπιόρκενσταμ με μια φυτεία χασίς και με μια συμμορία μηχανόβιων νταήδων; Γιατί κυνηγούν τη μικρή και πού βρίσκονται οι γονείς της;

Τα ερωτήματα συνεχώς πληθαίνουν, ενώ ο Χάρι ακολουθεί ένα ολοένα πιο επικίνδυνο μονοπάτι, προκειμένου να βρει απαντήσεις. Στο πλευρό του έχει φίλους από το παρελθόν, αλλά στην πορεία αποκτά και θανάσιμους εχθρούς. Τα μυστικά της οικογένειας Μπιόρκενσταμ έχουν μείνει καλά κρυμμένα για πολύ καιρό, και κανείς τους δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει σε έναν ασήμαντο –για εκείνους– πρώην δημοσιογράφο να τους καταστρέψει. Δεν έχουν υπολογίσει όμως το πείσμα του Χάρι, κι έτσι η μάχη θελήσεων που θα δοθεί θα είναι μέχρις εσχάτων. Μέχρι να πέσουν οι μάσκες, η αλήθεια να έρθει επιτέλους στο φως και να αποδοθεί δικαιοσύνη για παλιά και καινούρια εγκλήματα…

Ο Χάρι Σβένσον επιστρέφει με μια ακόμα υπόθεση που ‘καίει’, έστω κι αν ο ίδιος δεν το επιδιώκει! Μπορεί να μην είναι αστυνομικός και να έχει αφήσει πίσω του πια την εποχή που κυνηγούσε επισήμως την είδηση, φαίνεται όμως πως η έμφυτη περιέργειά του και το σαράκι της έρευνας συνεχίζουν να τον κατατρώνε. Και, πολλές φορές, να τον ωθούν να μπλέκεται σε περιπέτειες με απροσδόκητη κατάληξη. Ο Χάρι δεν ενσαρκώνει μια ιδανική μορφή ήρωα, αλλά αντιθέτως μια εξαιρετικά ανθρώπινη. Παραδέχεται χωρίς δισταγμό τα ελαττώματά του, αναγνωρίζει τα λάθη του, ξέρει πως μπορεί όσα κάνει να μην του βγουν τελικά σε καλό, όμως δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να κάνει το δικό του. Το πείσμα και το θράσος του φαίνεται να τον έχουν βοηθήσει αρκετά – μέχρι στιγμής τουλάχιστον!

Η πλοκή είναι καλογραμμένη και η καλοστημένη ιστορία ρέει αβίαστα και ρυθμικά. Βέβαια απουσιάζουν οι πολλές εκπλήξεις, μιας και ήδη από πολύ νωρίς ο συγγραφέας κατατοπίζει τον αναγνώστη σχετικά με τους ‘κακούς’ της υπόθεσης και το τι παίζει περίπου. Τα μυστικά αποκαλύπτονται αρκετά νωρίς, και είναι απλά θέμα χρόνου έως ότου ξεσκεπαστούν. Αυτό που κερδίζει όμως τις εντυπώσεις και κρατάει τον αναγνώστη, είναι το ίδιο το θέμα με το οποίο επέλεξε να καταπιαστεί ο Olsson. Ένα σκάνδαλο που εμπλέκει μια πλούσια, ισχυρή και φαινομενικά άσπιλη οικογένεια με σύγχρονα προβλήματα που μαστίζουν τη Σουηδία –κι όχι μόνο– όπως ναρκωτικά, ρατσισμός, μίσος για τους αλλοδαπούς, νεοναζισμός, ταξικά ζητήματα, εγκλήματα κ.α. καταφέρνει να δημιουργήσει μια ιντριγκαδόρικη πλοκή, που καθηλώνει. Φυσικά, αυτό που όλοι περιμένουμε είναι η αποκάλυψη της αλήθειας και η αποκαθήλωση της ‘τέλειας’ οικογένειας, της ψηλομύτας, της ανώτερης, που παρατηρεί αφ’ υψηλού όλους τους άλλους, αλλά αποδεικνύεται ψεύτικη και σάπια. Το μοτίβο αυτό ανέκαθεν τραβούσε το ενδιαφέρον σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης· κι εδώ ο συγγραφέας, αν μη τι άλλο, το έχει χρησιμοποιήσει με τρόπο αριστοτεχνικό και έξυπνο.

Η γραφή είναι πρωτοπρόσωπη, με τον Χάρι Σβένσον να δίνει το μέτρο και το στίγμα της, ενώ παρεμβάλλονται και μικρά κεφάλαια σε τριτοπρόσωπη γραφή, από την πλευρά της γυναίκας του Σουηδού επιχειρηματία. Μιας όμορφης γυναίκας, που θαμπώθηκε από τα πλούτη και την εμφάνιση του συζύγου της, καταλήγοντας να είναι για εκείνον ένα τρόπαιο, ένα υποχείριο. Στα δικά της αφηγηματικά κομμάτια γίνεται σταδιακά η μετάβαση από την τέλεια ζωή που ζούσε σε μια ζωή που την πνίγει, που αποδεικνύεται άδεια, ακόμα και επικίνδυνη. Ο αναγνώστης παρακολουθεί επίσης με ενδιαφέρον την πορεία της, διαπιστώνοντας και εκ των έσω πόσο ψεύτικος μπορεί να αποδειχτεί ο λαμπερός κι αψεγάδιαστος κόσμος μιας οικογένειας που δεν υπολείπεται σε κανένα υλικό αγαθό, αλλά που στερείται όλων των άλλων, καθώς και τον αγώνα εκείνης να ξεφύγει και να διαχωρίσει τη θέση της και τη διαφορετικότητά της από τους υπόλοιπους.

Το «Όταν πέσουν οι μάσκες» είναι ένα μυθιστόρημα που κρατάει αμείωτο το αναγνωστικό ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκειά του, που αναδεικνύει μια άλλη πλευρά του Χάρι Σβένσον αλλά και της σύγχρονης κοινωνίας της χώρας του, αποδίδοντας τη δικαιοσύνη όπως, όπου και όταν πρέπει με τρόπο ικανοποιητικό και λυτρωτικό.

 

Χρύσα Βασιλείου