Book Review: Θάλασσα Φωτιά - Ρένα Ρώσση Ζαΐρη

«Θάλασσα Φωτιά» ονομάζεται το νέο βιβλίο της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και διαβάζοντας το, κατάλαβα πως ο τίτλος είναι όχι μόνο εξαιρετικά ταιριαστός, αλλά και απόλυτα ρεαλιστικός.

 Κατά τη γνώμη μου αναφέρεται στην ίδια τη ζωή, την οποία μας παρουσιάζει μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων της ιστορίας.

Η νεαρή Ηλιάνα μοιάζει να τα έχει όλα στη ζωή της, εκτός από το ουσιαστικό ενδιαφέρον των γονέων της. Αυτό την ακολουθεί και την οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις και ανώριμες αποφάσεις. Όταν η ζωή της καταστραφεί, θα καταφέρει άραγε να ξανασηκωθεί ή θα χάσει τα πάντα; Ο Ορέστης ζει μια μαγική ζωή, μέχρι που το πάθος και η επιπολαιότητα θα τον οδηγήσουν σε λάθος μονοπάτια. Όταν συναντήσει την Ηλιάνα, θα πιστέψει πως έχει μια δεύτερη ευκαιρία να ευτυχήσει. Όμως η μοίρα της Ηλιάνας δε ξέρει τι σημαίνει αυτή η λέξη. Ο Άρης είναι ο τέλειος άντρας, ο ιδανικός σύντροφος. Θα μπορούσε να κάνει χαρούμενη την κάθε γυναίκα, αυτός όμως θέλει μία και μόνο· την Ηλιάνα, που τη γνωρίζει όλη του τη ζωή. Μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει για να κερδίσει την καρδιά της;   Οι πρωταγωνιστές μας κινούνται ανάμεσα στη ρεαλιστική καθημερινότητα και τα εξωπραγματικά σκοτάδια που φέρνει η μοίρα στο διάβα τους. Γύρω τους αγαπημένοι φίλοι, εχθροί, συμβουλάτορες, άγνωστοι και συγγενείς πλέκουν το νήμα των δικών τους ζωών και η μοίρα συναντά τις συνέπειες των επιλογών.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά κινηματογραφικό βιβλίο, με γρήγορες εξελίξεις και ενδιαφέρουσες ιστορίες. Η συγγραφέας μας εισάγει από τις πρώτες του κιόλας σελίδες στα μυστικά και τα μυστήρια που ταλανίζουν τους ήρωές της και ο αναγνώστης προσπαθεί συνεχώς να φτάσει στην άκρη του νήματος.

Καλογραμμένο, με εξαιρετικά ψυχογραφήματα, κρύβει στις σελίδες του μια δόση παλιομοδίτικης αίγλης - την ίδια στιγμή που, κατά τη γνώμη μου, είναι το πιο σύγχρονο κείμενο της κυρίας Ρώσση-Ζαΐρη, από πολλές απόψεις. Πραγματεύεται το προσφυγικό, αναλύει τις οικογενειακές σχέσεις, προσεγγίζει προσεκτικά και με σεβασμό την αφύπνιση της σεξουαλικής συνείδησης και επεξεργάζεται την κουλτούρα του βιασμού μέσα στην ελληνική κοινωνία, με τον ρεαλισμό και τη σκληρή αλήθεια που απαιτείται. Εξαιρετική δουλειά κατά τη γνώμη μου.

Η Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη είναι μία από τις αγαπημένες μου συγγραφείς και, μέσα στις σελίδες κάθε νέου της βιβλίου, βρίσκω πάντα μικρά αγαπημένα επαναλαμβανόμενα μοτίβα που με κάνουν να αναγνωρίζω την πένα της. Θεωρώ πως το βιβλίο «Θάλασσα Φωτιά» είναι αρκετά διαφοροποιημένο από τα προηγούμενα της συγγραφέως ως προς την επεξεργασία των θεμάτων του, καθώς η κυρία Ρώσση-Ζαΐρη τολμάει να ακουμπήσει σύγχρονα και καίρια προβλήματα με σκληρό ρεαλισμό. Δημιουργεί ήρωες με έντονα ψεγάδια, πράγμα που μπορεί να κάνει τον αναγνώστη να ταυτιστεί μαζί τους και να τους καταλάβει. Προσωπικά εντυπωσιάστηκα από τα ψυχογραφήματα των πρωταγωνιστών, αλλά και από τον λεπτοδουλεμένο συγγραφικό χειρισμό τους σε σχέση με την πλοκή, αλλά και την κοινωνικοπολιτική συγκυρία της εποχής τους, της εποχής μας. Αναζητήστε την τρυφερή πένα της κυρίας Ρώσση-Ζαΐρη και χαθείτε μέσα σε μια «Θάλασσα Φωτιά».

 

Μαρία Μπακάρα

e-max.it: your social media marketing partner
Για την βέλτιστη δυνατή εμπειρία χρήσης, η ιστοσελίδα bookcity.gr χρησιμοποιεί cookies.