Book Review: Άγρια Λεβάντα - Belinda Alexandra

H Belinda Alexandra είναι γνωστή για τους «λουλουδένιους» τίτλους και τις συναρπαστικές υποθέσεις των μυθιστορημάτων της, που μας ταξιδεύουν στον χώρο και στον χρόνο.

Η «Άγρια Λεβάντα» είναι η ιστορία της νεαρής Σιμόν Φλεριέ, που εκτυλίσσεται στη Γαλλία του Μεσοπολέμου έως και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στα πρώτα κεφάλαια, η συγγραφέας μάς συστήνει την 14χρονη Σιμόν, κόρη ενός καλλιεργητή λεβάντας στην Προβηγκία, η οποία αναγκάζεται να μετοικήσει στη Μασσαλία όταν ο πατέρας της σκοτώνεται σε ένα τρομερό δυστύχημα. Εκεί, η τυχαία συνάντησή της με την ανερχόμενη σταρ του θεάτρου Καμίλ Καζάλ θα σταθεί το έναυσμα για τη γέννηση του πάθους της για την σκηνή. Η Σιμόν θα ανεβεί αργά, αλλά σταθερά, τα σκαλοπάτια της επιτυχίας που θα την οδηγήσουν στο λαμπερό Παρίσι της χλιδής και της τρυφηλότητας. Θα αντιμετωπίσει δυσκολίες και εμπόδια, θα γνωρίσει τον έρωτα και τη δόξα και θα ανακηρυχθεί το πιο λαμπερό αστέρι της Γαλλίας. Όλα αυτά, όμως, μέχρι να ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος… Τότε η Σιμόν θα συνειδητοποιήσει υπάρχουν πράγματα πολύ πιο ουσιαστικά και σπουδαία από τα φώτα της σκηνής και θα αγωνιστεί για την υπεράσπισή τους.

Στα δύο πρώτα μέρη του βιβλίου η συγγραφέας περιγράφει τη σταδιακή άνοδο της Σιμόν από το πόστο της βοηθού ενδυματολόγου στον ρόλο της χορεύτριας και τραγουδίστριας και αργότερα στην πρώτη θέση στη μαρκίζα των πιο διάσημων θεάτρων της πρωτεύουσας. Ο κόσμος του θεάματος είναι κατ’επίφαση λαμπερός, αλλά φυσικά δε λείπουν τα προβλήματα, οι αντιζηλίες και τα πισώπλατα μαχαιρώματα. Η εξέλιξη της ιστορίας σε κάποιο σημείο γίνεται αρκετά αργή, ωστόσο πρόκειται για μια εξαιρετική απεικόνιση της ανέμελης και πλούσιας ζωής της ελίτ του Παρισιού. Η γαλλική αριστοκρατία ήταν τόσο παραδομένη στις απολαύσεις, που αγνοούσε τα σημάδια του επικείμενου πολέμου και βάδιζε υπνωτισμένη προς την καταστροφή.

Κατά τη γνώμη μου, το μυθιστόρημα απογειώνεται στο τρίτο μέρος, όπου διαβάζουμε για τον πόλεμο που ξεσπά και παρακολουθούμε τις περιπέτειες της Σιμόν που με αυτοθυσία και γενναιότητα εντάσσεται στη γαλλική Αντίσταση. Η αγωνία κορυφώνεται σελίδα με τη σελίδα, ενώ παράλληλα η συγγραφέας φροντίζει να μας δώσει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα γεγονότα και τις συνθήκες της εποχής. Η πλοκή θέλει τα φανταστικά πρόσωπα να συναναστρέφονται με ορισμένα πραγματικά (πχ Στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ), πράγμα που δίνει μια ιδιαίτερη ομορφιά στην αφήγηση. Όσο για το τέλος, είναι συγκινητικό και μας θυμίζει πως η αγάπη που δίνει κανείς ποτέ δεν χάνεται και πως υπάρχουν πιστεύω και ιδανικά για τα οποία αξίζει να παλέψει κανείς ακόμη και όταν νιώθει πως οι δυνάμεις του τον εγκαταλείπουν. Ένα πολύ καλό μυθιστόρημα, που θα μπορούσε να είναι λίγο μικρότερο σε έκταση, αλλά αποζημιώνει τον αναγνώστη με το εξαιρετικό τρίτο μέρος του.

Ελίζα Νάστου

e-max.it: your social media marketing partner
Για την βέλτιστη δυνατή εμπειρία χρήσης, η ιστοσελίδα bookcity.gr χρησιμοποιεί cookies.