Book review: Βαθύ σκοτάδι - V.M. Giambancο

Με το «13 ημέρες» η Valentina Giambanco απέδειξε πως διαθέτει κοφτερή πένα, ικανή να πλάσει συναρπαστικούς χαρακτήρες και αξιοζήλευτες πλοκές. Το δεύτερο βιβλίο της με ηρωίδα την Άλις Μάντισον, το «Βαθύ σκοτάδι», απλά έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Η πλοκή ξεκινάει –ή μάλλον συνεχίζεται– χρονικά λίγες εβδομάδες μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο πρώτο βιβλίο. Οι κεντρικοί ήρωες προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους. Όλοι τους βγήκαν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τραυματισμένοι από τις φρικτές στιγμές που έζησαν τότε, και καλούνται πλέον να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους. Η Άλις Μάντισον έχει επιστρέψει εδώ και καιρό στην αστυνομία και την ενεργό δράση, ο Νέιθαν Κουίν έχει μόλις συνέλθει από το κώμα όπου βρισκόταν μετά την επίθεση που δέχτηκε κι ο Τζον Κάμερον βρίσκεται σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Η επίπλαστη αίσθηση ηρεμίας θα διαταραχθεί εκ νέου, όταν ανακαλυφθούν τα οστά ενός μικρού παιδιού στο δάσος του ποταμού Χόου, κοντά στο σημείο όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου. Όταν τελικά αποκαλυφθεί πως τα οστά ανήκουν στον αδελφό του Κουίν, που είχε εξαφανιστεί πριν από πολλά χρόνια, ένας νέος κύκλος αίματος θα ανοίξει. Ο Κουίν προσφέρει αμοιβή για κάθε πληροφορία που θα οδηγήσει στους δράστες της απαγωγής και τότε ξεκινά μια σειρά άγριων δολοφονιών. Οι έρευνες της αστυνομίας οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο τότε εγκέφαλος της απαγωγής πλήρωσε κάποιον για να βγάλει από τη μέση όσους εμπλέκονταν σε αυτήν, προκειμένου να μη μιλήσουν. Ποιο είναι όμως αυτό το τόσο σκοτεινό μυστικό, που πρέπει να διαφυλαχθεί με οποιοδήποτε κόστος; Και ποιος είναι τόσο δυνατός, που είναι σε θέση να κινεί τα νήματα ακόμα και τόσα χρόνια μετά;

Η Μάντισον, ο Κουίν κι ο Κάμερον ενεργούν ο καθένας με τον τρόπο του, με έννομα και άνομα μέσα, προκειμένου να φτάσουν στο βάθος της υπόθεσης και να καταφέρουν να την εξιχνιάσουν. Η Μάντισον ενεργεί ως αστυνομικός, ο Κουίν ως συγγενής πρώτου βαθμού κι ο Κάμερον ως ένα από τα παιδιά που είχαν απαχθεί μαζί με τον αδελφό του Κουίν. Και οι τρεις στοιχειώνονται από τους προσωπικούς τους εφιάλτες, όμως μοιάζουν περισσότερο από ποτέ αποφασισμένοι να τους πολεμήσουν μέχρι τέλους και να αποκαλύψουν την αλήθεια, ρίχνοντας φως στο βαθύ σκοτάδι που σκέπαζε το παρελθόν τους για πολλά χρόνια…

Το «Βαθύ σκοτάδι» είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά και ‘σύνθετα’ βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας που έχω διαβάσει εδώ και πολύ καιρό! Βέβαια, το ιδανικό θα ήταν να διαβάσει κάποιος το πρώτο βιβλίο της σειράς πριν από αυτό, για να πάρει τα γεγονότα από την αρχή. Πολλές φορές η συγγραφέας, όταν αναφέρεται στα όσα συνέβησαν στο προηγούμενο βιβλίο –που αφορούν και επηρεάζουν άμεσα και αυτό– ξαναγράφει ορισμένες λεπτομέρειες· οπωσδήποτε όμως αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί με την ανάγνωση ολόκληρου του βιβλίου. Αυτό θα έλεγα πως είναι και το μοναδικό μειονέκτημά του.

Κατά τα άλλα, μιλάμε για ένα μυθιστόρημα που δικαιώνει απόλυτα τον τίτλο του (‘The dark’ στα αγγλικά) μιας και το σκοτάδι είναι πανταχού παρόν, ακόμα και στο λαμπρό φως της μέρας. Είναι λίγα τα βιβλία εκείνα που καταφέρουν επιτυχώς να διατηρούν μια ‘σκοτεινή’ ατμόσφαιρα ακόμα και όταν οι σκηνές που περιγράφονται δεν είναι ζοφερές και φρικιαστικές, και το συγκεκριμένο μπορεί να υπερηφανεύεται πως το καταφέρνει απόλυτα. Ταυτόχρονα, είναι πραγματικά ζηλευτός ο τρόπος που η συγγραφέας ενώνει τα κομμάτια του παρελθόντος και του παρόντος, μεταπηδώντας με επιτυχία πίσω στον χρόνο με τρόπο τόσο φυσικό, που δεν αποπροσανατολίζει τον αναγνώστη. Με εξίσου ζηλευτή φυσικότητα μεταπηδά από χαρακτήρα σε χαρακτήρα ακόμα και μέσα στο ίδιο κεφάλαιο, δημιουργώντας σκηνές που κρατούν συνεχώς σε εγρήγορση το αναγνωστικό ενδιαφέρον και την πλοκή ζωηρή, ζωντανή, έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προσφέρει κάτι καινούριο. Ποτέ δεν χάνεται το μέτρο, ποτέ δεν γράφεται κάτι απλά για να γεμίσουν οι σελίδες· το στόρυ είναι άκρως συγκροτημένο και σφιχτό μέσα στη γλαφυρότητα και τον πλούτο των διάφορων και διαφορετικών σκηνών του.

Όσο για τα ψυχογραφήματα των χαρακτήρων, οπωσδήποτε δεν μπορεί κανείς να τα χαρακτηρίσει απολύτως ολοκληρωμένα· αυτό όμως δεν οφείλεται σε έλλειψη προσοχής ή ταλέντου από τη συγγραφέα, αλλά στο ότι σε κάθε βιβλίο αποκαλύπτεται μια νέα πτυχή τους, που δεν γνωρίζαμε έως τώρα. Και πάλι εισέρχεται εδώ η σκιά του προηγούμενου βιβλίου, όπου έγινε μια πρώτη προσέγγισή τους, η οποία συνεχίζεται εδώ. Παρόλα αυτά, όλοι οι χαρακτήρες είναι ενδιαφέροντες, με τις καλές και τις κακές τους πλευρές, με όρια δυσδιάκριτα πολλές φορές ανάμεσα στο τι είναι σωστό και τι λάθος. Όλοι κουβαλούν προσωπικούς εφιάλτες από το παρελθόν, κι είναι πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς το πώς αποφασίζουν να τους διαχειριστούν τώρα που αυτοί ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια, αλλά και το πώς θα βγουν απ’ όλη αυτήν την περιπέτεια και το αν θα είναι οι ίδιοι άνθρωποι μετά από αυτήν την εμπειρία.

Γενναιόδωρο και χορταστικό από άποψη δράσης και πλοκής, καλογραμμένο, πληθωρικό και συναρπαστικό από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα, το «Βαθύ σκοτάδι» είναι ένα αστυνομικό θρίλερ που κόβει πραγματικά την ανάσα. Συνιστάται ανεπιφύλακτα!

 

Χρύσα Βασιλείου

e-max.it: your social media marketing partner
Για την βέλτιστη δυνατή εμπειρία χρήσης, η ιστοσελίδα bookcity.gr χρησιμοποιεί cookies.