Book review: Γυναίκα από μετάξι - Dinah Jefferies

Μετά τη συγκλονιστική «Νύφη της Κεϋλάνης», η Dinah Jefferies επιστρέφει με τη «Γυναίκα από μετάξι», μια συγκινητική ιστορία που υπόσχεται να μας ταξιδέψει και να μας συναρπάσει.

Για μια ακόμα φορά, η συγγραφέας χρησιμοποιεί τη νοτιοανατολική Ασία ως φόντο της ιστορίας της, μιας και η πλοκή διαδραματίζεται στη Γαλλική Ινδοκίνα, στις αρχές της δεκαετίας του 1950· συγκεκριμένα, από το 1952 έως και τα μέσα του 1955. Την εποχή εκείνη, οι Βιετμίνχ προετοίμαζαν την επανάστασή τους προκειμένου να εκδιώξουν τους Γάλλους και να ανακηρύξουν τη χώρα τους ανεξάρτητο κράτος. Λίγο προτού ξεσπάσει η επανάσταση, λοιπόν, αρχίζουν να ξετυλίγονται και τα νήματα της ιστορίας μας.

Σ’ αυτό το περιβάλλον ζει η οικογένεια Ντιβάλ. Με πατέρα Γάλλο και μητέρα Βιετναμέζα, οι δυο κόρες της οικογένειας προσπαθούν να κρατήσουν τις μεταξύ τους ισορροπίες, κάτι που όμως τις περισσότερες φορές δεν είναι καθόλου εύκολο. Η Σιλβί και η Νικόλ είναι εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες· η πρώτη, ως μεγαλύτερη και ευνοούμενη του πατέρα τους, είναι σοβαρή και πολλές φορές σκληρή, η δεύτερη, ως μικρότερη, είναι ατίθαση και αντιδραστική. Όταν ο πατέρας τους, ένας έμπορος μεταξιού, αποφασίζει να αφήσει την διαχείριση της εταιρίας στα χέρια της Σιλβί και στη Νικόλ να παραχωρήσει μονάχα την ιδιοκτησία ενός παλιού, εγκαταλειμμένου μεταξοπωλείου, μια νέα περίοδος ξεκινά στις ζωές των κοριτσιών.

Στη βιετναμέζικη συνοικία του Ανόι, όπου βρίσκεται το μεταξοπωλείο, η νεαρή Νικόλ θα ανακαλύψει την άλλη όψη της ζωής σ’ αυτό το κομμάτι του Βιετνάμ· τη φτώχεια, τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση, τον πόθο για ελευθερία – και μέσα της θα αφυπνιστεί το πνεύμα της βιετναμέζικης καταγωγής της. Ένας από τους επαναστάτες, ο Τραν, θα παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή της, ίσως όμως όχι εκείνον που η ίδια θα ήθελε. Ταυτόχρονα υπάρχει και ο Μαρκ, ένας Αμερικανός που την έχει γοητεύσει από την πρώτη στιγμή, που όμως φαίνεται να ενδιαφέρει και την αδελφή της.

Η Νικόλ θα αναγκαστεί να ωριμάσει απότομα και να δει την πραγματική ζωή, χωρίς τις παρωπίδες που της εξασφάλιζε η κοινωνική της θέση ως καλομαθημένης κόρης μιας εύπορης οικογένειας. Ενώ διχάζεται ανάμεσα στον πόθο και την αγάπη, τα πρέπει και τις επιθυμίες της, την γαλλική και τη βιετναμέζικη καταγωγή της και προσπαθεί να αποφασίσει τι θέλει για το μέλλον της, η Νικόλ θα βιώσει το ξέσπασμα της επανάστασης των Βιετμίνχ σε όλη του την ορμή. Και τότε, ενώ θα κληθεί πια να αποφασίσει σε ποια πλευρά θα ταχθεί, η κοπέλα θα συνειδητοποιήσει πως είναι πολύ πιο δυνατή απ’ όσο πίστευε και ικανή για τα πάντα, αποφασισμένη να παλέψει μέχρι τέλους για τη ζωή της, αλλά και για όσα και όσους αγαπά…

Η συγγραφέας έχει υφάνει μια εξαιρετική πλοκή, χορταστική, με μια πληθώρα συναισθημάτων· η αδελφική αγάπη ανταγωνίζεται με τη ζήλια, η εμπιστοσύνη στην οικογένεια και τις αξίες με την αβεβαιότητα και τη δυσπιστία, η πίστη στα ιδανικά και τους ανθρώπους με τη φρίκη της συνειδητοποίησης του πόσο σκληρή μπορεί να γίνει η ανθρώπινη φύση. Όλες οι αποφάσεις που καλούνται να πάρουν οι ήρωες αποτελούν μια μετωπική σύγκρουση καρδιάς και μυαλού – αποφάσεις που μπορεί να αποδειχτούν λανθασμένες, αλλά ακόμα και τότε αυτοί θα πρέπει να ζήσουν με το βάρος των συνεπειών που έχουν οι επιλογές τους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Jefferies είναι η χαρισματική της ικανότητα να αποτυπώνει στο χαρτί με τρόπο θαυμάσια παραστατικό της εικόνες. Έτσι, ολόκληρη η εποχή αλλά και τα μέρη όπου εκτυλίσσεται η ιστορία ξεδιπλώνονται μπροστά στα διψασμένα μάτια μας σε όλη τους την μεγαλοπρέπεια· οι αναμφισβήτητα σκληρές εικόνες της απόλυτης εξαθλίωσης του πολέμου συναγωνίζονται επάξια με εκείνες της λαμπρότητας και της ομορφιάς που χαρακτηρίζουν την ειρηνική περίοδο της ζωής των Ντιβάλ. Και μπορεί οι πρώτες να είναι άσχημες και ζοφερές, αλλά είναι εξίσου δυνατές στην περιγραφή τους, άριστα δομημένες και αριστοτεχνικά δοσμένες, έτσι που καταλήγουν να σε μαγεύουν όσο και οι όμορφες εικόνες της ευημερίας.

Οι χαρακτήρες είναι ένας ακόμη λόγος που κάνουν το συγκεκριμένο βιβλίο να ξεχωρίζει. Ο καθένας τους πλασμένος μοναδικά, έχοντας τις προσωπικές του αξίες και προτεραιότητες, αποτελεί ένα κομμάτι της συνολικής εικόνας, αναπόσπαστο και απαραίτητο για να μπορέσει να τη δει κανείς σφαιρικά. Όλοι τους παλεύουν με τα συναισθήματά τους κι οι βαθύτερες προσωπικές τους επιθυμίες συγκρούονται με το καθήκον σε μια ανηλεή μάχη, όπου κανείς δεν ξέρει ποιος θα βγει τελικά νικητής. Άλλωστε, όλοι τους στο τέλος θα κληθούν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Ο αναγνώστης είναι εκείνος που θα αποφασίσει για το ποιος είχε τελικά δίκιο και ποιος άδικο, θα τους κρίνει και θα τους συγχωρήσει – ή και όχι.

Ατμοσφαιρικό, γεμάτο χρώματα, ήχους και μυρωδιές από μια εξωτική χώρα και μια άλλη εποχή, όμορφο και συνάμα τραγικό, το «Γυναίκα από μετάξι» αποτελεί ένα μυθιστόρημα που θα ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη του είδους, με την ιστορία της Νικόλ και της οικογένειάς της να μένει χαραγμένη στη μνήμη του για πολύ καιρό μετά το πέρας της ανάγνωσης.

 

Χρύσα Βασιλείου

e-max.it: your social media marketing partner
Για την βέλτιστη δυνατή εμπειρία χρήσης, η ιστοσελίδα bookcity.gr χρησιμοποιεί cookies.